2e editie Slag op de Schelde groot succes

Omslagfoto: Team Kromme Watergang en Hoefslag

De tweede editie van Slag op de Schelde is gewonnen door Stijn Rotthier, sous-chef van De Kromme Watergang**. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde aan boord van mps Denick II ging naar Marco van der Wijngaard van restaurant De Hoefslag*.
Het winnende gerecht
Winnaar persprijs

Samen met zijn commis Niels van Zijl en gastvrouw Stefanie Iserbiet wist Stijn Rotthier de vakjury bestaande uit SVH Meesterkoks Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve**), Edwin Vinke (De Kromme Watergang**) en voorzitter Sjaak Jobse te overtuigen met hun gerecht van zeebaars en asperge, waarbij een Italiaanse Roero Arneis-wijn. De vakjury was onder de indruk van de smaken en van de no waste-gedachte, waarbij incourante delen van de zeebaars werden gebruikt. Sommeliers Paul Labruijere (Katseveer*) en Mike Dooms (De Kromme Watergang**)  beoordeelden de drank-spijscombinaties.

Tijdens de beoordeling van het gerecht en de wijn van De Kromme Watergang werden juryleden Edwin Vinke en Mike Dooms vervangen door Gerard Wollerich van restaurant Wollerich* en Dolf ten Houte de Lange van Wijnkooperij De Lange.

Persprijs voor De Hoefslag

De persjury koos voor Marco van der Wijngaard van De Hoefslag* die met commis Dennis Steenbergen en gastheer Raoul Meuwese imponeerde met een gerecht van Oosterscheldekreeft, zeebaars, asperge en venkel begeleid door een cocktail van venkel, Pernod en Granny Smith-appel. 

Slag op de Schelde 2016

De Slag op de Schelde werd op 23 mei 2016 gehouden aan boord van het fraaie schip de Denick II tijdens een zes uur durende vaart op het water van Nationaal Park de Oosterschelde. De zes deelnemers hadden de opdracht een gerecht met asperges en een product uit de Oosterschelde te maken, begeleid door een bijpassende drank. De teams moesten 20 borden serveren, waardoor naast de jury ook gasten konden proeven van de gerechten. De wedstrijd, die bezocht werd door horecaprominenten en sterrenchefs, was toegankelijk voor 250 gasten uit de horeca, die aan boord konden genieten van demo’s van Jeroen van Waarde van Brasserie d’Anvers, Alexander Kooman van De Kluizenaer en een Big green Egg-demo van Leonard Elenbaas van Pure Passie. De wedstrijd werd aan boord afgesloten met een afterparty waarbij chef Dick Middelweerd als DJ optrad. Organisator Hans Everse: “We merken dat de wedstrijd begint te leven. Er is veel interesse vanuit het vak en we zien dat het niveau van de wedstrijd stijgt, er was dit jaar een ijzersterk deelnemersveld. We kijken terug op een heel geslaagde wedstrijd.”

 

Slag op de Schelde is een jaarlijkse nationale kookwedstrijd voor chefs en sous-chefs met lef en zeebenen die wordt gehouden op een unieke locatie: een schip op de Oosterschelde. De gerechten en drank-spijscombinaties worden beoordeeld door een prominente vakjury en een persjury. Slag op de Schelde wordt georganiseerd door Zilt-E chef-kok en voorzitter van Gastronomisch Gilde Zeeland Hans Everse en Jessica en Rutger van der Weel, eigenaren van restaurant Katseveer* in Wilhelminadorp. 

Tekst Astrid Schreuders

Fotografie Limit Fotografie