30 jarig jubileum Zwartepoorte

In het jaar dat er vele veranderingen en overnames plaatsvonden in de automobielwereld in Zuidwest Nederland, viert Zwartepoorte het 30-jarig jubileum. Een nadere kennismaking van het als een rots in de branding staande autobedrijf.

De jubilerende Zwartepoorte holding bestaat uit diverse bedrijven, namelijk Zwartepoorte BMW en MINI in Goes en in Roosendaal, Auto Ventura Jaguar & Land Rover, ASN Autoschade en Auto Vlietman, alledrie in Goes. In 1989 nam algemeen directeur John Zwartepoorte de beide BMW-dealerschappen over van Dies Rijk in Goes en Vlissingen. Tien jaar later, in 1999, werden de beide bedrijven samengevoegd door het grote, nieuwe pand aan de Amundsenweg te betrekken. In de tussentijd had men ook zijn oog laten vallen op West-Brabant. In 1996 ontstonden bouwplannen voor de nieuwbouw van een BMW dealerbedrijf in Roosendaal, na het overnemen van de dealerschappen uit Bergen op Zoom, Roosendaal en Klundert. Tussentijds, in 1995, opende Land Roverdealer Auto Ventura haar poorten en in 2003 werd MINI aan de merken toegevoegd, omdat BMW het inmiddels 60-jarige Britse merk had ingelijfd en nieuw leven had ingeblazen.

Management

Ik had voorafgaande aan dit artikel een gesprek met de oprichter en algemeen directeur John Zwartepoorte. Hij benadrukte dat de bedrijven worden aangestuurd door het managementteam bestaande uit zijn zoon Rob Zwartepoorte, directeur Sales Goes, Kees Baas, directeur Sales Roosendaal, Jim Boone, directeur Aftersales Goes en Roosendaal, Erik Luteijn, controller en Ilona Hos stuurt de Marketing aan. Elke dinsdag­middag vergadert het managementteam op het kantoor van John.

Transparant

Ik neem de Goese vestiging als voorbeeld, omdat ik dertig jaar geleden al naast mijn onderwijstaak auto’s ging testen voor de Goese merkendealers en de ontwikkeling van Zwartepoorte op de voet heb gevolgd. Het opvallende bedrijf staat op een cruciale zichtlocatie aan het knooppunt ‘De Poel’ (A58/A258). Er is genoeg plaats om gericht met grote letters reclame te maken. Als ik de grote showroom binnenkom, valt me na de forse verbouwing van een aantal jaren geleden op, dat alles zo transparant, licht en overzichtelijk is. Meteen rechts wordt de klant door receptionistes Marion von Unen of Karin Bijl hartelijk welkom geheten. Een paar meter verder zitten de twee serviceadviseurs Patrick Landman en Bas Priem die al net zo klantvriendelijk zijn en van de hoed en de rand weten, een geruststellend gevoel! Het hier-ben-ik thuis-gevoel heeft de overhand… Tegenover de balies staan de nieuwe BMW’s, allemaal in straatopstelling. De beide verkoopkantoren van verkoopadviseurs Jan Godeschalk en Stefan Elenbaas bevinden zich tegenover elkaar. De gesprekken met de klanten worden middels grote schermen in het kantoor visueel ondersteund en werken bijzonder verhelderend. In een van de hoeken is een gezellige wachtruimte gecreëerd en wordt de clientèle door de gastvrouwen van koffie, thee of andere drankjes voorzien.

In het verlengde van de BMW-showroom bevindt zich die van MINI. Een volkomen andere sfeer prima passend bij het lifestylemerk. Hier heeft verkoopadviseur Jankees Adriaanse zijn domicilie. Op de eerste etage staan de Premium Selection occasions keurig in het gelid. In de hoek een stuk historie met onder andere een vooroorlogse BMW 315 uit 1934, een Isetta uit 1954 en een 700 uit 1964.

Filosofie

Ik laat John Zwartepoorte graag aan het woord: “Dagelijks zijn er in Goes en Roosendaal een kleine 100 vakkundige medewerkers werkzaam die onze klanten ontzorgen. We hebben een loyaal klantenbestand met een sterke aftersalesbinding. We proberen altijd kwaliteit te leveren en ons equipment op orde te houden. Zo hebben we laatst nieuwe bandendemonteermachines aangeschaft, speciaal voor dikke banden en brede velgen. Onze technici worden regelmatig bijgeschoold en beschikken vanzelfsprekend over goed gespecialiseerd gereedschap. Een andere belangrijke speerpunt is onze haal-en breng­service door heel Zeeland en vanuit Roosendaal tot de Maasvlakte. Er wordt altijd een nieuwe leenauto met reclame ter plaatse achtergelaten en dit fenomeen heeft al verrassend veel nieuwe klanten opgeleverd!

We verkopen op jaarbasis zo’n 1000 tot 1200 nieuwe en gebruikte auto’s in binnen- en buitenland, dat laatste vooral via internet. Tevens verzorgen we verzekeringen, financieringen, Protech lakverzegeling en we bieden verlengde garantie en onderhoudscontracten aan van bijvoorbeeld drie, vier of vijf jaar. De totale mobiliteit wordt gecompleteerd door onze schadeafdeling. We zijn merk-erkend schadehersteller, d.w.z. dat de fabrieksgarantie, ook na een flink schadeherstel intact blijft. Ook bij deze afdeling worden onze schadetechnici via regelmatige nascholing van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte gehouden. Tot slot hebben we een separate afleverruimte gemaakt, waardoor het overhandigen van een nieuwe auto écht een feestje wordt.”

Backstage

Op 28 september opent – naar goed jaarlijks gebruik – Zwartepoorte in Goes en in Roosendaal haar deuren voor iedereen die van BMW en MINI houdt. Een geweldige middag voor oud én jong, want dit evenement biedt een unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen bij BMW en MINI en tevens de nieuwste modellen te ontdekken, zoals de compleet vernieuwde 1-serie, de nieuwe 3-serie Touring en de nieuwe MINI Clubman met 6 portieren. De monteurs nemen de bezoekers mee tot onder de brug, terwijl de eigen BMW of MINI wordt onderworpen aan een kosteloze Backstagecheck.

Aanrader

Tot slot: naar aanleiding van dit artikel heb ik begin september een exclusieve rondleiding gekregen bij BMW Welt (o.a. ook voor het afhalen van nieuwe auto’s) en bij het BMW Museum in München. Bijzonder interessant en een échte aanrader!

Tekst Rob Strating

Fotografie Gianni Agosti, Rob Strating, HANN Fotografie en archief