‘32 Eten | Drinken is verdubbeld!’

‘Als de kans zich ooit voordoet…’ In het achterhoofd bedacht het team van 32 Eten | Drinken al tijdens de opening van deze horecazaak hoe tof het zou zijn om ook het naastgelegen pand, nummer 34, bij de zaak te betrekken. Vier jaar later was het zover. De kans deed zich voor en werd gegrepen.

Wanneer je bij 32 Eten | Drinken binnenloopt begrijp je meteen wat men destijds al in gedachten had. De gezellige, maar relatief smalle horecazaak van weleer is getransformeerd in een bijzonder ruime en nog steeds minstens zo gezellige plek waar je heerlijk kunt borrelen, lunchen en dineren. De muur tussen de twee panden is op vier plekken opengebroken. Daarnaast is de interieurstijl in grote lijnen doorgetrokken waardoor er echt één geheel is ontstaan. Iemand die nog niet eerder in 32 Eten | Drinken is geweest, zou zweren dat het altijd al één pand en één horecazaak is geweest.

Eén zaak, één sfeer

Dit is precies wat men met de samenvoeging van de panden wilde bereiken. Daarom werd ook weer dezelfde architect van Heineken ingeschakeld voor het interieurontwerp. Hij heeft in het interieur voor nummer 34 wat kleine nuances aangebracht, sommige dingen net iets moderner gemaakt en de vierkante vormen van 32 een kwartslagje gedraaid naar ruitvormen. Maar verder zie je vooral ook veel bekende materialen terugkomen zoals het ijzer, het hout en de oude elementen, waardoor er één zaak met één sfeer is ontstaan.

Cadeautjes

Sommige oude elementen kwamen in dit monumentale pand, dat nummer 34 is, overigens als cadeautjes aanwaaien. De prachtige houten plafonds bijvoorbeeld, die van onder de gipsplaten tevoorschijn kwamen. Ze passen perfect bij het industriële en warme interieur. Net als de antieke trap die van de eerste naar de tweede verdieping leidt. “Maar daar zat hij voorheen niet”, vertelt Henk Lindhout van Fraanje. “Wij hebben de trap gerestaureerd en in zijn oude staat teruggeplaatst, maar dan niet op zijn oude plek, maar een verdieping hoger. Een bijzondere opdracht, maar wel heel mooi om te doen.”

‘Een bijzondere opdracht, maar wel heel mooi om te doen.’

Enorme staalconstructie

Fraanje heeft verder alle constructieve zaken zoals de verdiepingsvloeren en stalen trappen in het monumentale pand verzorgd. “De grootste uitdaging hierbij was om de enorme staalconstructie binnen een paar uur het pand in te krijgen, zonder hierbij het winkelend publiek teveel te hinderen en de overige vakmensen voor de voeten te lopen. Een stressvol karwei, maar met de juiste mensen op de juiste plek en goede communicatie met alle partijen, is ons dat prima gelukt.”

Vol leuke uitdagingen

De zichtbare stalen constructie maakt onderdeel uit van het bijzonder geslaagd interieur. Een interieur met talloze toffe details zoals de grote stalen panelen aan de wand en de wandrekken met bier- en wijnflessen erin. “Die moeten een flink gewicht kunnen dragen”, legt Peter Hoogesteger uit. Hij is van Goetheer en Huissoon, het bedrijf dat de realisatie van het interieur voor zijn rekening nam. “Dit interieur zit vol van dat soort leuke uitdagingen. Net als de wandpanelen die je noemt. Die hebben we helemaal zelf uitgetekend en laten uitfrezen. Ook de enorme lampconstructie, gemaakt van stalen ruiten, die van de derde verdieping door het trappengat tot aan de benedenverdieping hangt, is van onze hand. Het is een kunstwerk op zich.”

Hoe complex ook

Niets wat de interieurarchitect van Heineken bedacht, was te gek voor Goetheer en Huissoon. “We hebben regelmatig contact met hem gehad zodat we alle details goed konden verwerken. Dat is ook een stukje ontzorgen van onze klant, de eigenaar van 32. Wij zorgen gewoon dat alles in het interieur gerealiseerd wordt volgens plan, hoe complex de specificaties soms ook zijn. Daar kan onze klant zeker van zijn en voor ons is het vooral een leuke uitdaging.”

 

‘Dit interieur zit vol van dat soort leuke uitdagingen’

Toen werd het pas écht leuk

Marcel Schipper van Schipper Parket kan daarover meepraten. “In eerste instantie leek de opdracht voor mij redelijk eenvoudig: het plaatsen van parket als wandbekleding. Het is even wat anders dan op de vloer, maar nog steeds was het relatief eenvoudig werk. Tot ik op locatie kwam en de vraag kreeg om de wandbekleding om de ruitvormige spiegels en oude houten balken heen te plaatsen. Toen begon het pas écht leuk te worden. Juist dit soort precisiewerk is namelijk waar ik met Schipper Parket mijn toegevoegde waarde kan leveren. Doordat ik de houten wandbekleding nu overal heel precies omheen gezaagd en geplaatst heb, ziet het er extra gaaf uit. Geen schaduwvorming, niks. Echt strak.” Marcel mag je ’s nachts wakkerbellen voor dit soort exclusieve opdrachten. “Vraag maar raak, wat mij betreft zijn de mogelijkheden eindeloos. Daar ga ik altijd vanuit en dan ontstaan de mooiste creaties.”

Nieuw!

Met twee keer zoveel ruimte als voorheen, was er ook ruimte voor nieuwe ‘creaties’ in het horecaconcept van 32. Zo is er een sfeervolle Private Dining-ruimte bijgekomen. In deze ruimte staat een grote tafel en zorgt de mix van moderne interieuritems en authentieke details uit het monumentale pand voor een geweldige sfeer. Daarnaast is 32 bovendien een flinke binnentuin rijker. Zodra je buiten stapt, lijk je in een gezellig straatje met terrasjes aan weerszijden terechtgekomen te zijn. Dankzij de goed doordachte inrichting hangt hier dezelfde gezellige sfeer als binnen. Onder de gekleurde zonneschermen, in de comfortabele zitbanken, tussen het groen en met een muziekje, hapje en drankje erbij heb je verder niks meer nodig. Dit is het goede leven!    

‘Zodra je buiten stapt, lijk je in een gezellig straatje met terrasjes aan weerszijden terechtgekomen te zijn.’

32 Eten | Drinken

Tekst  Kim de Booij

Fotografie Suzan Fotografie