hans everse

6 voordelen van elektrisch rijden

‘Met de elektrische auto naar je vakantie-bestemming?’

Column door Hans Everse.

Nu we massaal minder kilometers rijden met de auto vanwege de Coronacrisis blijkt de lucht veel schoner ten opzichte van vorig jaar. We kunnen dus nu ervaren wat schone lucht is met minder fossiele brandstofauto’s in het verkeer.

Een elektrische auto draagt ook bij aan het verlagen van de CO2 uitstoot. Misschien nu toch de overstap maken naar een fiscaal vriendelijk elektrisch aangedreven auto? Van de zomer gaan we waarschijnlijk weer volop kilometers rijden naar onze vakantiebestemming. Wat kan allemaal een reden zijn om over te stappen naar elektrisch:

  •   minder milieubelastend
  •   lage onderhoudskosten
  •   lage 8%-bijtelling (zaak) voor 60 maanden voor de eerste € 45.000
  •   BPM-vrijstelling bij aanschaf
  •   MRB-vrijstelling
  •   milieu-investeringsaftrek (MIA)

Lage bijtelling

Voor het jaar 2020 geldt nog een bijtellingspercentage van 8% voor deze 0-emissie auto’s. Vanaf volgend jaar bedraagt deze bijtelling 12% over de eerste € 40.000 en vanaf het jaar 2022 gaat dit naar 16%.

MRB-vrijstelling 

Voor volledig elektrische auto’s zal naar verwachting tot en met 2024 de MRB-vrijstelling gehandhaafd blijven. Deze vrijstelling volgt uit het Klimaatakkoord.

BPM-vrijstelling 

Tot en met 2024 is de volledig elektrische auto vrijgesteld van BPM bij de aanschaf van een nieuwe auto. Vanaf 2025 zal een vast bedrag van € 360 gaan gelden.

MIA 

Voor de nul-emissie auto’s kan er gebruik worden gemaakt van de Milieu Investeringsaftrek. De aftrek bedraagt 13,5% van maximaal € 40.000 en de auto dient op de Milieulijst te staan. Ook de laadpaal kan voor MIA worden aangemeld, mits het bedrag hoger is dan € 2.500.

Op vakantie? 

Los van milieuvoordelen kan nog steeds een elektrische auto veel geld besparen ten opzichte van een traditionele auto. Inmiddels is het aantal laadpalen in Europa gestegen naar ver boven de 200.000 punten. Ook het aantal snellaadpunten stijgt inmiddels ruim boven de 27.000.

Dus toch maar elektrisch op vakantie deze zomer inclusief de fiscale voordelen!