Terugblik opening oesterseizoen 2015

Met een sleep over de Oosterschelde haalt de YE60 van Aard Cornelisse oesters op. Het is 7 september, de dag van de officiële opening van het oesterseizoen. Even later kunnen de genodigden aan boord van partyschip Denick II de oesters proeven.

De overhandiging van een schaal vol platte oesters door Aard Cornelisse aan burgemeester Ger van de Velde-De Wilde van Tholen, burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland en wethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal is een druk ‘foto­momentje’ voor de toegestroomde pers. En dus duurt het even voordat oestersteker Pim van Engelenburg de eerste oester kan openen voor burgemeester Van de Velde. Collega oesterstekers zorgen er ondertussen voor dat ook de andere aanwezigen de kwaliteit kunnen keuren. En de conclusie? “Het zijn mooie, volle oesters die heerlijk romig smaken met dat tikje nootachtige
dat erbij hoort,’’ vindt Claudia Brevet van Manoir Restaurant Inter Scaldes. “Ze zijn inderdaad vol, terwijl aan het begin van het seizoen de oesters altijd nog wat mager zijn’’, stelt haar man Jannis vast. “Eind september, begin oktober, dan zijn ze optimaal.’’

Het is voor het eerst dat het echtpaar Brevet de officiële seizoensopening van de Nederlandse Oestervereniging meemaakt. Jannis Brevet is, samen met de Vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering in Nederland Axel Buyse en met volkszanger en oesterliefhebber Ernest van Hartingsveldt, gevraagd om toe te treden tot het Gilde van de Vergulde Oester. “Ik heb werkelijk geen idee wat het inhoudt, maar dit erelidmaatschap lijkt me leuk. Ik geloof dat ik een oester moet openen, dat zal geen probleem zijn. Als rasechte Zeeuw en als chef-kok ken ik de oesters goed. Het mondgevoel ligt bij veel mensen wel moeilijk: rauw, glibberig; oesters eet je niet zo, die moet je leren waarderen.

’’Ook Axel Buyse en zijn vrouw Elisabeth Houben proeven enthousiast van de eerste oesters. “Heerlijk vol en krachtig’’, vindt de Vlaamse diplomaat, terwijl hij er nog eentje neemt. “Deze zijn klaar om massaal naar Vlaanderen getransporteerd te worden. Ik ben werkelijk een liefhebber van oesters en het is mij een eer om opgenomen te worden in het gilde. Straks zal ik mijn best doen om een goede oester te steken.’’

“Oesters zijn rijk aan vitaminen en mineralen, vooral zink’’, voegt Elisabeth eraan toe, als arts kan ze het weten. “Zink uit een pilletje wordt nauwelijks in je lichaam opgenomen, maar zink uit een oester juist helemaal. Daarmee verhoog je je weerstand én – belangrijk voor mannen – het is heel goed voor hun prostaat.’’

Inmiddels is Denick II in Zierikzee aangekomen. In Café
De Biet, officieel De Gekroonde Suikerbiet, breekt het moment aan waarop de drie aspirant-leden een oester moeten openen. Altijd spannend, je kunt immers lelijk uitschieten. Maar met de deskundige adviezen van Pim van Engelenburg lukt uitstekend en krijgen de mannen de versierselen omgehangen en het certificaat uitgereikt. Als verrassing geeft Ernest van Hartingsveldt een kort optreden met onder meer ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Ondertussen worden oesters, bereid door Jannis Brevet, geserveerd.

’de oesters smaken absoluut heerlijk en romig, ik ben er een echte liefhebber van’

“De oesters smaken absoluut heerlijk en romig, ik ben er een echte liefhebber van’’, vertelt Ernest na zijn optreden. “Ik haal ze geregeld op de Albert Cuyp voor mijn vrienden, al vindt niet iedereen ze lekker. En dat openen was ik wel gewend. Ik heb ooit een oestermes gekocht en op internet gekeken hoe je ze kunt openen. Pim heeft me net wel een handigere manier geleerd. Die ga ik nog eens uitproberen.’’ Zijn hoogzwangere vrouw Carmen mag nu natuurlijk geen rauwe oesters eten. “Maar ik hou er ook helemaal niet van, ook niet van garnalen of mosselen. Als Ernest mosselen wil eten, hij kookt altijd, dan maakt hij voor mij zuurkool. Dat vindt hij weer niet lekker.’’

En dan volgt de veiling in Sint Annaland van het eerste mandje platte oesters. Dit gebeurt volgens het Amerikaanse systeem waarbij iedereen het extra bedrag op het bestaande bod betaalt. Gezamenlijk kan dan een groot bedrag worden opgebracht. Vooral voor notaris Robert Zonnevylle is het even goed opletten. Vooral ook omdat veilingmeester Dominique Deguelle – ik veil alleen voor het goede doel – ervoor zorgt dat de opbrengst 1.200 euro hoger is dan het jaar ervoor, namelijk 7.550 euro. Oesterhandelaar Vette Verhaart/Qualimer legde met het laatste bod de hand op het mandje. Het bedrag gaat naar het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Een mooie afsluiting van deze seizoens­opening.

’oesters zijn rijk aan vitaminen en mineralen, vooral zink’

Vijf voor Twaalf

Het is maar de vraag of er volgend jaar een seizoensopening kan zijn. De oester, vooral de creuse, wordt serieus bedreigd door de oesterboorder. Deze slak boort gaatjes in de jonge oesterschelp en zuigt ‘m leeg. Inmiddels zijn veel oesters aangetast. Cees van Liere, voorman van de Oestervereniging, roept de overheden op om de sector te steunen in zijn plannen om ‘off bottom’ te gaan werken. Door de oesters in mandjes in de waterkolom te laten hangen, krijgt de oesterboorder geen kans. De Oosterschelde is echter een Natura2000 gebied wat de noodzakelijke vergunningprocedure ingewikkeld maakt.

Tekst Inge Heuff    

Fotografie Jan H. Bos en Inge Heuff