Pieken op Olympische Spelen Tokyo 2020

De weg naar de top in de zwemsport is lang. Het vergt een ijzeren discipline, veel ambitie en een zeer gestructureerd leven. En dat leven leidt Bjorn nu in Wuppertal. Iedere dag vroeg opstaan, ontbijten, trainen, rusten, stretchen, eten en weer zwemmen. Dag in, dag uit en ver weg van zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse Aardenburg. Met de Kerst was hij even thuis en begin april gaat hij weer. Binnenkort reist hij af naar het zonnige Cyprus voor een vierweekse training. De volgende uitdagingen zijn Europese wedstrijden op Mallorca en Tenerife. Eerder zwom hij als jeugdtalent al wedstrijden in Dublin, Polen en China.

Discipline in Wuppertal

“De zwemtop halen, dat is mijn levensdoel. Dat gaat in kleine stapjes over een periode van 10 jaar,” vertelt een vastberaden Bjorn vanuit het Duitse Wuppertal. “Ik train hier mee in de Duitse jeugdselectie en veel van mijn teamgenoten gaan nog naar school. Daarop zijn de trainingstijden afgestemd en dat betekent voor mij om 05.00 uur opstaan, 05.30 tot 08.00 uur trainen, tweede ontbijt, powernap, preventieoefeningen, fysiotherapeut, ’s middags om 16.00 uur krachttraining en dan om 17.00 uur weer zwemmen. Veel rust tussen de trainingen is belangrijk voor het spierherstel. Alle faciliteiten hier in Wuppertal zijn dicht in de buurt. De situatie hier is voor mij optimaal. Ik woon hier prettig en er is een goede afstemming met de trainer en de andere ploeggenoten. Die goede communicatie werkt positief voor mij.”

Krachtmeting in Eindhoven

“Begin april kom ik naar Nederland voor de Swimcup Eindhoven, een mooie krachtmeting met andere Europese zwemmers. Kort daarvoor zwem ik de Duitse Open Kampioenschappen en de Duitse Jeugdkampioenschappen. Ik mag overal aan meedoen dankzij mijn Duitse startnummer. Alle interessante wedstrijden in Duitsland staan al ingepland.” Het wedstrijdbad in Eindhoven kent Bjorn op z’n duimpje. Als 16-jarige vertrok hij naar Eindhoven, waar hij in het Pieter van den Hoogenband Trainingscentrum mocht deelnemen aan de Nederlandse jeugdselectie. Als 14-jarige zwom hij hier het record van Van den Hoogenband op diezelfde leeftijd uit de boeken. “Het was heel speciaal om bij deze top te zwemmen en hierbij te horen. Onze voorbeeldfunctie voor jonge zwemmertjes werd sterk benadrukt, je moet de juiste mentaliteit hebben. Ik vind dat een goede benadering.” De keuze voor Wuppertal kwam 2 jaar geleden. “De manier van trainen past bij mij, ik ontwikkel mij goed. Door deze keuze heb ik helaas geen inkomen via de zwembond of door sponsoring. Ik kan pas met sponsoring aan de slag als ik finales ga zwemmen. Mijn grootste sponsors zijn tot nu toe mijn ouders, die mij alle ruimte geven!”

Een Nederlands zwemidool heeft Bjorn niet. “Voor mijn discipline, de wisselslag, is er geen echte Nederlandse wereldtopper, maar ik vind de Amerikaan Ryan Lochte een geweldige zwemmer. Hij zwom ooit een wereldrecord in 50,71 op de 100 meter wissel. Maar wie weet, ik heb nog vier jaar te gaan naar Tokyo 2020!”