Autostad Goes: 2 mei en 16-17 mei

Goes is al enige jaren Modestad en heeft zich op dat gebied in Zeeland én er buiten op de kaart gezet. De stad is vanaf dit voorjaar ook Autostad. Stichting Goes Marketing, de merken­dealers Midden-Zeeland en de organisatie Molentocht ondersteunen dit project.

Autogarages stonden vroeger allemaal in de binnenstad van Goes, een fenomeen dat elke Zeeuwse stad kende. Inmiddels zijn autobedrijven aan de rand van Goes te vinden en is het het autohart van Zeeland. Er zijn twee duidelijke redenen aan te wijzen waarom Goes het centrum voor merkendealers is geworden. Door schaalvergroting komen er in toenemende mate grote nationale autobedrijven, al dan niet aangestuurd door fabrieken en/of importeurs. Tweede reden is dat auto’s tegenwoordig veel betrouwbaarder zijn. Mede door grotere service-intervallen is een werkplaats om de hoek dan ook niet meer nodig hebt. Ook elektrische auto’s hebben minder service nodig. De gemeente Goes heeft de laatste decennia bedrijventerreinen in De Poel ontwikkeld waar nu veel autobedrijven gevestigd zijn. Ook de infrastructuur is enorm verbeterd, bijvoorbeeld met de op- en afritten van de A58 en de splinternieuwe spoortunnel. Op een paar exclusieve automerken na, zijn alle merken in Goes vertegenwoordigd.

Naast alle autonieuws geniet u op 16 mei ook van 40 supercars zoals deze Lamborghini!
Naast alle autonieuws geniet u op 16 mei ook van 40 supercars zoals deze Lamborghini!

Vereniging Mekendealers Midden-Zeeland

De vereniging bestaat een kleine twintig jaar. Het bestuur is onlangs vernieuwd en bestaat uit vijf leden: Jean-Paul Vermeulen van Auto Vermeulen, Rinze Back van Tramper Goes, Jan Jaap Hietkamp van Auto Poppe, Marcel Cappendijk van Volvo Cappendijk en ikzelf ben al jaren onafhankelijk voorzitter. We organiseerden in het verleden occasionshows in de Zeelandhallen en hadden een eigen autokrant. Met de komst van Goes Autostad gaan we als dealervereniging weer een enorme uitdaging aan. Het is uiteraard de bedoeling dat Goes Autostad jaarlijks terugkeert!

Drie dagen lang genieten

De aftrap van Autostad Goes vindt plaats in het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 mei 2020. Het spektakel rondom alle dealerbedrijven op de autoboulevard in De Poel vindt plaats op zaterdag 16 mei. De dag erna staat de 32e Molentocht voor oldtimers en klassiekers op het programma. Maar twee weken voor dit mooie autoweekend presenteer ik op zaterdag 2 mei op een heus podium op de Grote Markt in Goes alle nieuwe auto’s van de aangesloten merkendealers. U gaat de mooiste modellen zien op deze ‘catwalk’!

16 mei foodtrucks, supercars en autonieuws

De merkendealers zetten hun beste beentje voor om al het nieuws op spectaculaire wijze aan het publiek te tonen. Overal staan foodtrucks. Dit zijn meestal omgebouwde klassieke bestel- en vrachtwagens. De organisatie is erin geslaagd om zeker veertig supercars naar Goes te halen. We hebben het dan over Ferrari’s, Lamborghini’s, Aston Martins, Porsches etc. Veel eigenaren zijn bereid om belangstellenden mee te nemen voor een ritje in zo’n exotische (sport)wagen.

Tijdens de Molentocht komt u maar liefst 5 unieke exemplaren van Facel Vega, een luxueus Frans automerk, tegen!
Tijdens de Molentocht komt u maar liefst 5 unieke exemplaren van Facel Vega, een luxueus Frans automerk, tegen!

17 mei Molentocht

Ruim 300 oldtimers en klassiekers, waaronder een forse delegatie uit Engeland, maken zondag 17 mei hun opwachting voor de 32e Molentocht. Het evenement is het grootste oldtimerspektakel van Zuidwest Nederland. De start is op het Vliegveld Midden-Zeeland. De tussenstop vindt plaats op het havenplateau in Hoedekenskerke en rondom het station van de Stoomtrein Goes-Borsele. De finish en Grande Finale vinden uiteraard plaats op de Grote Markt in Goes.

Burgemeester

Goes was in 2005 zeshonderd jaar een stad. In het boekje ter gelegenheid van dat feit memoreerde voormalig burgemeester Van der Zaag in zijn voorwoord een uitspraak van Rudolf Hagenaar, winnaar van de Culturele Prijs van Goes: “Wie zijn voorgeslacht niet kent, heeft ook geen nageslacht”. Toen ik zelf nog leraar geschiedenis was, zei ik vaak tegen mijn leerlingen: “Er zit toekomst in het verleden!” De combinatie van nieuwe en oude auto’s past daar naadloos in. Zo rijdt tijdens de Molentocht bijvoorbeeld één van de deelnemers in een vooroorlogse DKW met de vier ringen in het logo. De huidige Audi’s dragen bijvoorbeeld diezelfde vier ringen op hun grille. Hoe verhelderend is het om dat aan het grote publiek uit te leggen? In het kader van Autostad Goes interviewde ik mevrouw drs. M.

Auto’s veroorzaken emoties, of het nu nieuwe of klassiekers betreft. Geniet ervan tijdens Autostad Goes!

Mulder MSc, burgemeester van de gemeente Goes, kort over de plannen. Ze reageerde bijzonder enthousiast: “Goes kreeg zeshonderd jaar geleden al bezoek van mensen die boten en karren bestuurden. Dat Goes vanaf het voorjaar Autostad is, is een logische stap in de geschiedenis van onze stad. Dat de Grote Markt in deze setting een centrale rol speelt, heeft te maken met het tweede privilege van Jacoba van Beieren. De eerste was de omwalling en de ommuring van de stad. Het tweede betekende dat een jaarmarkt voortaan een hele week mocht plaatsvinden. Dat was in die tijd van groot belang voor de Goese economie. Kooplieden uit andere delen van Zeeland en vooral uit Brabant en Vlaanderen kwamen er in graag op af. Dit omdat zij tijdens de jaarmarkt vrij mochten handelen en niet gebonden waren aan de regelgeving voor de ambachtslieden in de stad. De organisatie van Goes Autostad is een moderne vorm en voortzetting van dit historisch gedachtegoed.”

Tekst Rob Strating