Binnenkijken bij het nieuwe kantoor van Hillewaere Vastgoed

Ruim 3.000 vierkante meter kantoor compleet strippen tot casco, herindelen en helemaal opnieuw opbouwen in zes maanden tijd. Ga er maar aanstaan. “Het is voor ons geen dagelijkse kost, maar ook geen uitzondering”, aldus Jeroen Beerens van Beerens Interieurs. In mei 2017 nam hij de opdracht aan van Hillewaere Vastgoed en Businesscenter d’Offiz. Zes maanden later was de succesvolle opening.

Beerens Interieurs is geen onbekende van Hillewaere Vastgoed. Eerder mochten zij vier verkoopshops van de makelaar inrichten. “Dat deden we op basis van het sleutel-op-de-deur-principe. Behoudens een wekelijkse bouwvergadering heeft de klant er geen omkijken naar.” Dat is Hillewaere goed bevallen, dus ook de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor werd opnieuw in vertrouwde handen achtergelaten.

‘Het is voor ons geen dagelijkse kost maar ook geen uitzondering’

Niveau

Hillewaere Vastgoed is actief in het middelhoge tot hoge segment. “Dit betekent ook wat voor de inrichting. Het niveau van hun diensten en service dient hierin terug te komen.” En dat doet het. De chique glazen wanden met slanke zwarte kozijnen en de vele eikenhouten accenten zijn daar een goed voorbeeld van. Toch krijgen we hier en daar een déjà-vu-gevoel. Waar hebben we die houten blokken, opgestapeld als bakstenen, bijvoorbeeld al eens eerder gezien? “Die hebben we ook gebruikt in de vastgoedshops van Hillewaere. Zo zijn er meer terugkerende kenmerken, subtiele links die voor herkenbaarheid zorgen. Bezoekers moeten binnenstappen en denken ‘Ah ja, dit is een Hillewaere kantoor’.

‘Bezoekers moeten binnenstappen en
denken: Ah ja, dit is een
Hillewaere kantoor’

Kantoorruimte d’Offiz

De eerste en tweede verdieping wordt gebruikt door d’Offiz, een businesscenter waar ondernemers kantoorruimte of losse werkplekken kunnen huren. “Omdat er op het moment van inrichten nog geen huurders waren, was het lastig in te schatten wat de wensen van de gebruikers zouden zijn. Daarom hebben we een redelijk open en flexibel plan toegepast, met relatief eenvoudig te demonteren en verplaatsen systeemwanden.”

‘Het breekt de ruimte. Je wilt even een ander sfeertje hebben, fris en frivool’

Speels effect

Wat opvalt, zijn de vergaderkubussen, die net als op de begane grond ook hier een alles behalve conventionele plek in de ruimte hebben gekregen. “De positionering is bedoeld om een wat speels effect te krijgen. Doordat ze grotendeels transparant zijn, blijft de grootsheid van de ruimte benadrukt.” De grote open kantoortuin met flexwerkplekken is ook goed doordacht uitgevoerd. “We hebben gebruik gemaakt van plafonds en scheidingswanden met geluidsisolerende en -dempende waarde, zodat het geen grote galmende ruimte wordt.”

Geen toeval

Zo blijkt niks aan het toeval overgelaten te zijn. “We hebben ook het bureaumeubilair zelf gemaakt, zodat alles perfect op de ruimte en materialen afgestemd kon worden.” Zelfs de meubels van de vier loungehoeken zijn zorgvuldig uitgekozen. “De halfronde vorm zorgt voor een goede akoestische waarde, evenals het gevoel van privacy.” Anders dan al het andere, hebben deze loungezetels een felblauwe kleur. “Het breekt de ruimte. Je wilt even een ander sfeertje hebben, fris en frivool.”

Leuke twist

De enige andere felle kleur komt van de mannetjes met verrekijkers, die in elke ruimte terug te vinden zijn. “Dit is een leuke twist van de opdrachtgever zelf. Net als de achterwand van de bar in het bedrijfsrestaurant. Hier wilden ze op een leuke, speelse manier met verlichting omgaan. Aan ons was het de uitdaging om goed naar hun ideeën te luisteren en deze te visualiseren. Onze eerste ontwerpschets was meteen een schot in de roos.”

‘Onze eerste ontwerpschets was meteen een schot in de roos’

Twee doeleinden, één totaalplaatje

Het bedrijfsrestaurant is een duidelijk statement van wat d’Offiz haar klanten wil bieden. “Het moet een mooie plek zijn waar je je relaties op een goede manier kunt ontvangen, ook voor een lunch of diner.” Wat dat betreft passen de hoge eisen van dit bedrijf erg goed bij die van Hillewaere en dat zie je terug in het interieur. De luxe uitstraling loopt door het hele gebouw heen. Het is één geheel, één totaalplaatje. En dat is best een prestatie te noemen, in een groot kantoor met twee verschillende doeleinden.

Tekst Kim de Booij

Fotografie Limit Fotografie