Binnenkijken bij het nieuwe pand van Rico Moda

Wie van Italiaanse casual herenkleding houdt, moet beslist een keer de Lange Vorststraat in Goes inlopen. Daar is, sinds begin dit jaar, Rico Moda gevestigd. Geen onbekende in Goes, maar sinds kort in een nieuw luxe jasje.

Rico Moda zat de afgelopen tien jaar in de Ganzepoortstraat. De locatie voldeed in de eerste jaren prima. Rico Nieuwenhuijse: “Mijn klanten wisten me goed te vinden en de zaak was niet groot, maar ruim genoeg.” Dat veranderde toen zijn, in 2010 vernieuwde, webshop goed ging lopen. “Die ontwikkeling ging heel snel en zorgde voor ruimtegebrek. Je hebt plek nodig voor voorraad en het klaarmaken van de pakketten. Dat moest daar in de toch al niet al te ruime winkel gebeuren, dus dat was op een gegeven moment niet meer te doen.”

Te bedenken dat Rico Moda tegenwoordig al meer omzet genereert met de webshop dan met de winkel, 95% van de bestellingen buiten Zeeland wordt geleverd en het ‘eigen publiek’ dus nog volop in de winkel komt, is het begrijpelijk dat een verhuizing noodzakelijk was. “De beoordeling van mijn klanten op de webshop is een 9,4. Dit tevredenheidsniveau streven we ook in de winkel na.
Op deze nieuwe locatie lukt dat nog beter.”

Het nieuwe pand voldoet wel aan alle eisen. De grotere winkelruimte kan optimaal worden benut en de bovenverdieping biedt voldoende ruimte voor de huidige webshop en is zelfs voorzien op verdere groei. “Hier valt alles op zijn plek. In de vorige winkel wisten mijn klanten me ook prima te vinden, maar op deze toplocatie komen vanzelfsprekend meer nieuwe klanten langs.

‘De nieuwe
winkel van Rico Moda heeft een internationaal karakter’

Daarnaast is deze winkel een echt visitekaartje voor exclusieve merken. Je moet weten dat het soms jaren kost om een exclusief merk aan je te kunnen binden. Met deze nieuwe winkel kom ik weer een stapje dichterbij.”

Voor de inrichting van het nieuwe winkelpand is Rico niet over een nacht ijs gegaan. Hij bezocht de eigen winkels van exclusieve merken in Parijs en Milaan om inspiratie op te doen.

Dat is ook duidelijk terug te zien. De nieuwe winkel van Rico Moda heeft een internationaal karakter. Alleen de entree is al een unicum op zich. Geen aangeklede paspoppen achter het glas aan de straatkant, maar juist een patio-achtige ruimte met veel groen. “Ik wil dat mensen zich direct op hun gemak voelen als ze binnen komen. De entree moest rust en een ongedwongen sfeer uitstralen.”

‘Ik wil dat mensen
zich direct op hun gemak voelen als
ze binnen komen’

Het gevoel van rust wordt versterkt door de verticale tuin en de terracotta potten bij de entree. Hydro Zorg uit Rilland heeft Rico hierin geadviseerd en voor de uitvoering gezorgd. Erwin Dek: “Ik vind het heel tof dat Rico bewust iets speciaals heeft gekozen. Echt creatief en een typisch geval van ‘als je iets doet, moet je het goed doen’. Wat dat betreft is Rico zeer vooruitstrevend.”

Een verticale tuin vergt niet alleen plantjes, maar er zit een heel irrigatiesysteem met elektra, watertoevoer en voeding achter. Dan is het belangrijk om hier al in een vroeg stadium voorzieningen voor te treffen.

“Wij zijn een volwaardig sparringspartner op het gebied van groen, geur en (kerst)decoratie. We denken in een vroeg stadium mee, bieden 3D-tekeningen en men kan terecht in onze showroom in het Inspirium te Breda.”

Er is duidelijk aan ieder detail gedacht. Rico: “Dit is voor een groot deel te danken aan Stefan Dekkers, eigenaar en architect van ontwerpbureau D.Room. Met Stefan ben ik al jaren bevriend, dus hij kent mijn smaak en stijl. Zijn voorstel was dus ook gelijk de spijker op zijn kop.”

‘Er is gewerkt met strakke materialen, maar daarbij is oog gehouden voor een intieme sfeer’

Er is gewerkt met strakke materialen, maar daarbij is oog gehouden voor een intieme sfeer. De toonbank met houtnerf, de betonnen vloer, het zwarte staal van de trap en de enorme taats deuren bij de entree combineren perfect met de witte elementen van het overige winkel-

interieur.

“Interieurbouwer Oosterom heeft echt vakwerk afgeleverd. Alles straalt kwaliteit uit en dat is ook wat ik met Rico Moda nastreef. De finishing touch is gedaan door woonwinkel BinnenUit uit Heinkenszand. Zij hebben de design meubelen voor de lounge en de bar geleverd, ook de prachtige vloerkleden en andere stofferingen die zij leverden zorgen voor de comfortabele, intieme sfeer die ik voor ogen had. Ik ben zeer tevreden.”

En dat mag ook wel. Want luxe en exclusiviteit gaan in de modewereld vaak samen met enige vorm van arrogantie. Maar daar is bij Rico Moda geen sprake van. Daar wordt juist een relaxte sfeer gecreëerd waarin iedereen zich welkom voelt. 

Tekst Kim de Booij

Fotografie Limit Fotografie