Binnenkijken: zo ziet De Schelde eruit na de restauratie

Het monumentale gebouw De Schelde in Vlissingen, waar scheepsbouwer Damen kantoor houdt, is recentelijk gerenoveerd en heringericht. De oorspronkelijke interieurelementen vormden
het uitgangspunt voor een representatief atrium.

Het kantoorgebouw De Schelde is een rijksmonument dat stamt uit 1913. Het gebouw vormt voor scheepsbouwer Damen een deel van de huisvesting in Vlissingen. Ook het achterliggende kantoorgebouw, gebouwd in de jaren ‘80, en het verbindingsstuk zijn onderdeel van Damen. De begane grond en het atrium van De Schelde zijn gerenoveerd en heringericht door GROUP A in samenwerking met bouwbedrijf Cordeel.

De algehele indruk van het kantoorgebouw was grijs, gesloten en gedateerd. De laatste verbouwingen uit de jaren ‘80 drukten een zware stempel op de uitstraling en de sfeer in het gebouw. De onaangetaste monumentale interieur elementen zijn als uitgangspunt genomen om een representatief atrium te realiseren. Bepaalde kenmerkende elementen werden integraal teruggebracht, zoals de donkere houten puien, grenzend aan het atrium, de glazen overkapping van het atrium en de spiltrap in de hoek. De atrium vloer met de kenmerkende belijning, nieuwe borstweringen, verlichtingsarmaturen en akoestische maatregelen zijn toegepast als een herinterpretatie van originele elementen. Andere toevoegingen zijn op een ingetogen manier ingevuld, waardoor de monumentale sfeer bepalend blijft.

Het atrium is een representatief en laagdrempelig welkom voor bezoekers met een hoogwaardige ontvangstbalie en wacht- en leesmeubel. De vormentaal en materialisering refereert naar de jachtbouw en luxe scheepsinterieurs. Het meubilair van het vergadercentrum, in de klassieke stijlkamers, verwijst hier ook naar. De nieuwe elementen in het atrium begeleiden zowel de bezoekers als werknemers op een natuurlijke wijze naar het nieuwe restaurant en de naastgelegen presentatieruimte. Bepalend in het ontwerp is het evenwichtig samenkomen van het klassieke atrium en het moderne restaurant en de presentatieruimte. De oker tinten en zwarte accenten zijn consequent doorgevoerd.

‘Hier ontmoeten

een rijke historie

en een glansrijke

toekomst elkaar’

Het bestaande verbindingsgebouw tussen het monument en het jaren ‘80 kantoorgebouw is vernieuwd en uitgebreid, waardoor alle verdiepingen van de twee gebouwen optimaal verbonden zijn met elkaar. De expressieve stalen trap refereert naar de stalen rompen van de marineschepen die Damen ontwikkelt en bouwt.

De heringerichte werkplekken, volgens het Nieuwe Werken, zijn fris en zakelijk. De hoge plafonds zijn weer zichtbaar gemaakt en de visuele relatie met het atrium is hersteld. Door de herinrichting heeft Damen een representatieve, moderne en transparante werkomgeving, waar werknemers elkaar weer op een ontspannen manier ontmoeten. Passend bij een bedrijf met een rijke historie en een glanzende toekomst. 

 

Architectenbureau GROUP A
uit Rotterdam is – in Design & Build met Cordeel Nederland – verantwoordelijk voor het ontwerp van de gefaseerde herinrichting en renovatie van het interieur van kantoorgebouw ‘De Schelde’ in Vlissingen, in opdracht van Koninklijke Schelde Groep.

Architect GROUP A

Fotografie Roos Aldershoff