Butler, een uniek beroep

Marc van Eekelen volgde een opleiding aan The International Butler Academy (TIBA) en deed internationale ervaring op in o.a. het Suvretta House, St. Moritz in Zwitserland. Hij kwam in contact met de butlerstiel bij een Zeeuws echtpaar: “Het begon met hand- en spandiensten, maar later werd ik het manusje van alles en heb ik veertien jaar lang alles geregeld voor deze familie. Dat heeft een sterke indruk achter gelaten.”

De functie van een butler is volgens Marc moeilijk in een paar woorden te omschrijven. “Er zijn butlers die permanent voor een familie werken. Zij nemen de praktische taken van het gezinshoofd over. Dit gaat van het beheren van de kleerkast en outfit van mevrouw en mijnheer tot het brengen en halen van de kinderen van school. Zij weten van koken, wassen en poetsen. Butlers zijn het verlengstuk van drukke ouders en gastheren. Je staat aan het hoofd van de huishouding van een grote residentie. Sommigen hebben nog een delegatie onder zich en anderen doen het alleen. Het werk als butler is dus erg divers en bij iedere familie anders.” 

Zeeland

Oorspronkelijk komt Marc uit Goirle (Brabant), maar zijn hart ligt in Zeeland. “Zeeland is het mooiste stukje van de wereld, vooral Walcheren. Het ligt aan de zee, er zijn mooie landschappen en je hebt er alle ruimte. Je komt hier helemaal tot rust en dat vind ik heerlijk.” Marc is ruim 30 jaar geleden verhuisd naar Vlissingen, waar hij begon te werken bij een apotheek als manusje van alles. “Dat heeft zich veredeld. Ik werd onder meer chauffeur, hielp mee met verbouwingen en ging mee naar congressen. Ik zorgde dag en nacht voor het echtpaar, totdat de man kwam te overlijden.”

International Butler Academy

Om meer ervaring op te doen, is Marc begonnen aan de International Butler Academy. “Het is een interne opleiding die in totaal acht weken duurt. In die tijd kostte de opleiding nog 30.000 gulden.” Inmiddels zijn de kosten van de opleiding 17.500 euro. De International Butler Academy is gevestigd in Huize Damiaan, in het historische dorp Simpelveld in Limburg. “Het is de meest progressieve en kwalitatieve opleiding in de wereld. Ik heb daar heel veel geleerd.” TIBA is een unieke, exclusieve en professionele butlerschool met in totaal 135 kamers. De studenten van de academy leren met vertrouwen, gratie en stijl hoe zij een modern, druk en echt huishouden moeten runnen. Gedurende de opleiding worden de studenten voorzien van alle vaardigheden en kwalificaties die nodig zijn om dit beroep te kunnen uitvoeren.

Van Dishoeckhuis

In 2002 ontving Marc zijn diploma, waarna hij diverse banen heeft gehad als butler. “Mijn laatste butlerbaan was in een heus kasteel in Den Bosch. Mijn kinderen werden te oud om zo vaak van huis te zijn. Nu ben ik al vier jaar bezig met het Van Dishoeckhuis.” Het is de bedoeling dat het Van Dishoeckhuis terugkeert aan de Houtkade, naast het Dokje van Perry. “Het Van Dishoeckhuis moet de grandeur terugbrengen in Vlissingen.”

Tekst Marina Smits

Fotografie The International Butler Academy