‘Cosmetische ingrepen kunnen een uitkomst bieden’

Soms heb je van die ongemakken waar je mee blijft rondlopen. Je hebt er eigenlijk niet echt last van, je bent er aan gewend, het is de prijs die je betaalt voor ouder worden of je denkt dat er toch niets aan gedaan kan worden en dat het een kwestie is van er mee leren leven. Niets blijkt minder waar, veel problemen kunnen prima verholpen worden in de diverse behandelcentra en zorgziekenhuizen die Zeeland rijk is.

Sommige lichamelijke ongemakken, zoals gebitsproblemen, kunnen heel vervelend zijn in het dagelijks leven. Volgens Raymond Arratoon, eigenaar van Arratoon Tandheelkunde en Implantologie in Vlissingen, kunnen veel problemen tegenwoordig prima verholpen worden. “We hebben de nieuwste technieken in huis om mensen weer een mooi gebit te geven. Het gebit heeft meerdere functies, het is niet alleen om mee te eten maar het heeft ook met uitstraling te maken. Problemen op het functionele vlak kunnen meestal medisch worden opgelost, waarbij we gebruik kunnen maken van implantologie. Hiermee kunnen we tanden die verdwenen zijn weer ‘terugplaatsen’. Op esthetisch vlak, simpelweg gezegd het verfraaien van het gebit, zijn de mogelijkheden divers.”

‘We hebben eigenlijk alles onder een dak op het gebied van tandheelkunde’  – Raymond Arratoon

Een belangrijk aspect daarbij is de open en eerlijke communicatie met de patiënt. “We kunnen nu bijvoorbeeld van allerlei methoden gebruik maken om te laten zien hoe het uiteindelijke resultaat eruit moet komen te zien. We kunnen foto’s maken en deze digitaal bewerken of we kunnen een afdruk van het gebit maken waarbij we door middel van een mal van kunsthars kunnen laten zien hoe de verandering in de mond er uit komt te zien.”

Door de mogelijkheden te tonen en te laten ervaren, communiceer je makkelijker. Mensen kunnen zelf aangeven of ze de voorstellen mooi vinden of niet en daardoor ook een meer gerichte en daardoor betere keus maken.”

Verder is gezond tandvlees ook uitermate belangrijk. “Als ondersteuning hiervoor hebben we mondhygiënistes in huis en sinds kort is ook de Verwijspraktijk voor Parodontologie bij ons in de praktijk gehuisvest. Samen met nog twee tandartsen en een Prothetist (prothese-maker) hebben we eigenlijk alles onder een dak op het gebied van de tandheelkunde.”

Raymond Arratoon spreekt met passie over zijn vak en vindt het dan ook spijtig dat mensen onnodig lang met gebitsproblemen blijven rondlopen. “Vooruit staande of scheve tanden, het bekende spleetje tussen de voortanden, opgetrokken tandvlees, tanden die door gaatjes en vullingen lelijk zijn geworden, een verwaarloosd gebit omdat het niet goed onderhouden wordt of door uitgesteld tandartsbezoek problemen oplevert. Dat soort zaken kunnen wij weer helemaal goed krijgen, natuurlijk is het afhankelijk van de gezondheidstoestand van de patiënt en eventueel medicijngebruik, maar wij kunnen zelfs voor een zogenoemde “Prodentsmile’ gaan, vooropgesteld dat dit ook de keus is van de patiënt.”

Ook bij huidproblemen blijven mensen onnodig lang doorlopen, is de ervaring van huidtherapeute Ilze Kasse van dermaTeam Middelburg. “Ik denk dat veel mensen niet goed weten wat er allemaal mogelijk is en zelfs niet weten dat Middelburg een polikliniek voor dermatologie heeft, waar ook de Huid- en Laserkliniek gevestigd is. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum die onder de ziekenhuiszorg valt. In het markante ‘Barcode’ gebouw aan Park Veldzigt, werken dermatologen, verpleegkundigen, doktersassistenten, vaatlaboranten en huidtherapeuten. Mensen kunnen bij de huidtherapeute zonder verwijzing terecht. Dit geldt niet voor de dermatologen, daar is wel een verwijzing van de huisarts voor nodig.”

Als huidtherapeute behandelt Ilze de aangedane huid. “Dat hoeft niet per se een zieke huid te zijn, maar denk ook aan overbeharing, acne, pigmentvlekken, oedeem of couperose. Allemaal zaken die heel vervelend kunnen zijn voor zowel mannen als vrouwen met name als het in het gelaat voorkomt. De behandelingen zijn vaak als aanvulling op de dermatologische behandelingen van de dokters, zoals bij acne. Het aantal behandelingen tegen acne neemt steeds meer toe. De oorzaak van acne is niet geheel duidelijk, wel speelt erfelijke aanleg een

belangrijke rol. Leefstijl en een overmatig gebruik van make-up zijn van invloed. Veel van de behandelingen die ik doe, worden door middel van moderne medische laserapparaten uitgevoerd, zoals bij het ontharen. Daarnaast geef ik camouflagetherapie, waarbij moeilijke littekens en vlekken door middel van camouflagemiddelen minder opvallend worden gemaakt en behandel ik oedeem en littekens met diverse beschikbare technieken, zoals onder meer massage en compressietherapie.”

In haar werk ziet Ilze een toename aan overmatig zon gerelateerde aandoeningen. “Helaas gaan veel mensen nog geheel of onvoldoende beschermd de zon in. Couperose bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door verzwakte haarvaatjes die niet meer sluiten. En we zien hier in de kliniek ook een toename in het aantal gevallen van huidkanker, wat toch wel een verontrustende constatering is. Zonprotectie is belangrijk. Tja, dat je daardoor niet heel erg bruin wordt, is denk ik toch altijd beter dan dat je op een gegeven moment geconfronteerd wordt met een ernstige huidaandoening.”

Onze ogen zijn heel belangrijk en slecht zien wordt dan ook door iedereen ervaren als een groot ongemak. Gelukkig zijn er allerhande hulpmiddelen voorhanden waarbij het zicht verbeterd kan worden. Maar een bril of contactlenzen kunnen op zich ook weer een ongemak vormen. Het Dr. Binkhorst Eye Center in Terneuzen is een kliniek waar deze ongemakken worden weggenomen en, nog mooier, het zicht wordt teruggegeven.

Oogarts en medisch directeur Fernand de Wilde: “Sinds twee jaar werken wij honderd procent met SMILE, een revolutionaire lasertechniek, om afwijkingen in het zichtvermogen met een grote precisie en een minimum aan risico’s aan complicaties te kunnen uitvoeren. Alle handelingen zijn lasergestuurd en daarin zijn we uniek. Doordat het hoornvlies zo min mogelijk wordt belast, is er niet alleen sneller resultaat maar ook een kortere herstelperiode. Een ander bijkomend voordeel is dat beide ogen op dezelfde dag behandeld kunnen worden. Wie ’s morgens een SMILE-behandeling heeft gehad, ziet ’s middags al voor tachtig procent en na twee dagen is het zicht volledig terug.”

‘Ik denk dat
veel mensen niet
goed weten wat er allemaal mogelijk is’ –Ilze Kasse

Het Dr. Binkhorst Eye Center is een zelfstandig behandelcentrum waar je zonder verwijzing terecht kan. Het is gevestigd in het medisch centrum Zeeland Kliniek, waar meerdere specialisten op het gebied van zorg zijn ondergebracht. “Wij zijn inmiddels al dertien jaar actief in Zeeland als Eye Center, eerst in Oostburg en sinds vorig jaar verhuisd naar Terneuzen. Als privé oogkliniek zijn we gespecialiseerd in refractiechirurgie, (door middel van een operatieve ingreep de brekingsafwijking in het oog permanent corrigeren). Door onze behandelingen behoort voor veel mensen het dragen van bril, leesbril of contactlens permanent tot het verleden.”

Naast laseren kunnen mensen terecht voor lensimplantaten. “De lens vervangende operatie wordt bij ons nog veiliger en preciezer uitgevoerd met de lasergestuurde CATALYS. Bij de lensvervanging kan gekozen worden een multifocale versie en zelfs een tri-focale, waarbij veraf, dichtbij en lezen gecombineerd wordt, ook daarin zijn we uniek. Deze behandeling is onder andere geschikt voor 50-plussers. Een ander bijkomstig voordeel is, is dat met de lensimplantaat geen staar meer kan ontstaan op latere leeftijd.

‘Wie ’s morgens
een behandeling heeft gehad, ziet ’s middags al voor 80%’ – Fernand de Wilde

We hebben ook een zogenoemde Dry Eye kliniek geopend; zo’n 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van droge ogen en geïrriteerde oogleden. Vaak blijkt dat de klieren in het oog niet meer goed werken, onder meer onder invloed van vervuiling maar het is ook een leeftijdsgebonden kwaal. Door middel van een zogenoemd IPL (Intense Pulsed Light) laser kan de oogrand behandeld worden waardoor het traanvermogen weer terugkomt. Ook ooglidcorrecties worden bij ons middels lasers uitgevoerd. Juist omdat wij oogspecialisten zijn, houden wij bij deze behandelingen rekening met het oog zelf. Met andere woorden, een correctie zal altijd zo worden uitgevoerd, dat het oog optimaal beschermd blijft om eventuele latere complicaties te voorkomen.”

Kortom, welk ongemak er ook ervaren wordt, in Zeeland zijn vele specialisten te vinden die onder meer voor een stralende glimlach, een mooie huid en een heldere kijk kunnen zorgen. Misschien een mooi voornemen voor het nieuwe jaar?

Tekst Marianne Lukas