Heeft u de mooiste plek aan het Veerse Meer al gezien?

Het Veerse Meer in de achtertuin met de aanblik op Veere als uitzicht. Mooier kan bijna niet. Aan de Reigerlaan in Kamperland zagen de bewoners van deze magnifieke woning die droom uitkomen. Met beneden slapen en boven wonen, maken ze optimaal gebruik van de spectaculaire locatie.

buroSALT kreeg de opdracht om deze bijzondere woning te ontwerpen. Gert-Jan van den Berge: “Het begon met het bekijken van de locatie. Ons werd gevraagd om een eerlijk advies; de oude bestaande woning slopen of uitbouwen. We hebben toen geadviseerd, als u een duurzame moderne woning wilt met optimaal wooncomfort, kunt u beter het oude huis slopen en er nieuwbouw neerzetten. Vervolgens is er een ontwerp gemaakt, dat door de opdrachtgevers enthousiast werd ontvangen.”

‘Het is misschien wel de mooiste locatie aan het Veerse Meer’

Het bijzondere van dit ontwerp is dat slapen en andere functies beneden zijn en het wonen en koken boven. Er is op de verdieping een groot terras aan de kant van het water. Dit terras is met een trap verbonden met de tuin. Op deze manier kunnen de bewoners optimaal genieten van het uitzicht op de toren van Veere. “Het is misschien wel de mooiste locatie aan het Veerse Meer. De beperkte bouwhoogte van 5 meter in het bestemmingsplan was wel een uitdaging. Dan moet je oppassen dat de ruimtes niet te laag worden. We hebben ervoor gekozen om het dak van laag naar hoog te laten lopen, waardoor de verdieping al een beetje schuin begint. In de keuken is het plafond daardoor wat lager en dat loopt uit naar een hele mooie hoge woonkamer. Door het schuine dak krijgt de woning een bijzondere uitstraling.”

“De materiaalkeuze voor glas, zink en hout geeft het gebouw een moderne maar warme uitstraling. Ook binnen komt het warme hout weer terug. De verdieping rust feitelijk op twee blokken. Enerzijds waar de garage, bijkeuken en voorraadkast gelegen zijn en anderzijds bij de slaapkamers en badkamers. En daaromheen hebben we het zinken dak in een soort beweging vanaf de begane grond tot de luifel rond het huis als een kader gevouwen. Dat is eigenlijk het kader waarin alles ondergebracht is”, vat Van den Berge het samen.

Aannemer Bouwbedrijf van de Linde

Bouwbedrijf van de Linde was hoofdaannemer voor dit project. Herman Meeuwse vond het een mooie klus. “Ondanks de kou en het slechte weer in het begin hebben we ons goed aan de planning kunnen houden. Onze deadline lag voor de zomervakantie en die hebben we keurig op tijd gehaald. Vanwege het bijzondere ontwerp hebben we achtereenvolgens de fundering, de begane grond vloer, een staalconstructie, de verdiepingsvloer, staalconstructie tweede fase, en tot slot de dakvloer van beton gelegd. Dan volgde de afwerking: zoals het metselwerk binnen en de kozijnen van aluminium plaatsen. Onze uitdaging is om het beeld dat de architect voor ogen had te realiseren. Ik moet zeggen: het is een prachtig plaatje geworden.”

mheen hebben we het zinken dak in een soort beweging vanaf de begane grond tot de luifel rond het huis als een kader gevouwen. Dat is eigenlijk het kader waarin alles ondergebracht is”, vat Van den Berge het samen.

Installateur ITN Groep

Wat betreft installaties is de woning van de meest duurzame technieken voorzien. ITN Groep nam het installatiewerk voor zijn rekening. Hans Nieuwenhuize: “Wij zijn heel enthousiast over dit project. Er zit ontzettend veel in: een warmte terugwininstallatie (WTW), zonnepanelen, airco in alle ruimtes, LED spots en luxe schakelmateriaal, een waterontharder, beveiligingsinstallatie en een laadpaal voor de auto. In verband met de grootte van de woning is er ook een hydrofoorinstallatie. Zodoende kan de waterdruk goed geregeld worden. En de zonwering in het dubbel glas hebben we ook aangesloten. De korte bouwtijd was een uitdaging, maar het is wel schitterend geworden!”

‘Iedereen is enthousiast over het eindresultaat. Daar gaat het om’

Het was een uitdaging om op de begane grond een groot programma van zes slaapkamers en vier badkamers te realiseren met voldoende bergruimte. Dit is echter prima gelukt. Van den Berge licht toe: “Vanaf het begin was het duidelijk dat we het zo gingen doen, dat het slapen op de begane grond zou zijn en het wonen op de verdieping ook al is dit niet gebruikelijk. We wilden verder aan de waterkant zoveel mogelijk glas, maar aan de voorzijde toch wat beslotenheid. Je wilt niet dat iedereen zo dwars door het huis kan kijken. Als je binnenkomt wordt je verrast door de ruimte en door het uitzicht naar de tuin en de woonkamer. De centrale hal is een soort overdekt buitengebied, met stenen en hout dat doorloopt. Het is echt geworden zoals we bedoeld hadden. Voor ons een bijzondere opdracht en iedereen is enthousiast over het eindresultaat. Daar gaat het ons om als architect.”

Tekst Mariska den Hartog 

Fotografie Limit Fotografie