De ultieme plek voor jouw bruiloft, diner of feest bij Katoen Goes

Eigenlijk is het best bijzonder. Hotel en brasserie Katoen heeft een enorme naamsbekendheid en is niet meer weg te denken uit de Goese binnenstad. Alsof dit horecabedrijf er altijd al is geweest. Toch vierde Katoen dit jaar pas haar driejarig jubileum.

Eigenlijk zegt de naam alles over het bedrijf. Katoen. Wel over nagedacht, maar niet ingewikkeld. Katoen is sfeervol en laagdrempelig. Of je hier nu aanschuift voor een zakelijke lunch, een kop koffie met een vriendin of een diner met je gezin, hier stap je elk moment makkelijk binnen en voel je jezelf prettig. Dat Katoen een gewilde locatie is, blijkt ook wel uit het aantal aanvragen die binnenkomen voor een feest of vergadering. Maar helaas was er nog geen goede zaal om dat te realiseren. Met de nadruk op ‘wàs’. Want op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de Zaal bij Katoen. En daarmee wordt het ook mogelijk om jouw bruiloft, feest, bedrijfsborrel of jubileum te vieren op deze gewilde locatie in de binnenstad. “De grond tussen Katoen en De Mythe stond al gepland als bouwgrond”, licht eigenaresse Vivian Diephout toe. “We wilden daar graag gaan bouwen, maar natuurlijk wilden we wel iets anders dan anders. We wilden niet zomaar een zaaltje.” Die opzet is geslaagd, want in samenwerking met verschillende lokale bedrijven is er een prachtige vrijstaande zaal gerealiseerd die door de glazen wanden en het glazen dak alles weg heeft van een oranjerie.

‘We wilden niet zomaar een zaaltje. Die opzet is geslaagd’

Het ontwerp voor het pand komt uit de koker van Michel de Koeijer van RoosRos Architecten. “Deze opdracht was een bijzondere uitdaging voor ons: het ontwerpen van een ‘stadskas’. Het moest een transparant gebouw worden, een uitbreiding van Katoen met een geheel eigen karakter. Ik had geen standaard tuinbouwkas voor ogen, maar een gebouw passend op het Bleekveld, naast het monumentale Katoen. Niet alleen functioneel, maar ook architectonisch een echte toevoeging voor de stad Goes. Het glazen dak was trouwens een hele uitdaging: dit moest zowel transparant als zon- en geluidswerend zijn. De glasplaten zijn daardoor wel veertig millimeter dik.”

Toen het ontwerp tot de kleinste details op papier stond, was het de beurt aan Bouwbedrijf Van de Linde om de plannen om te realiseren. “Er zaten wel behoorlijk wat uitdagingen in dit unieke project”, blikt Marco van de Linde terug. “Het komt niet veel voor dat je zoiets moois mag realiseren met zoveel facetten op bouwtechnisch gebied. Mocht je deze locatie binnenkort eens bezoeken, let dan vooral op de spanten in het gebouw, het speciale tegelwerk, strakke stucwerk en de fijne detailleringen”, somt Van de Linde gepassioneerd op.

“Zeker die detaillering zorgde best voor de nodige uitdaging, maar dankzij de goede samenwerking met alle betrokken partijen, hebben we het tot een goed einde hebben weten te brengen.”

Ook Antwan de Punder van schildersbedrijf De Koeijer is zeer te spreken over de samenwerking. “De verschillende bouwers hebben eerder met elkaar samengewerkt, dus we wisten wat we van elkaar konden verwachten.” In het oorspronkelijk Katoen verzorgde De Koeijer naast het reguliere schilderwerk ook decoratieve afwerkingen zoals muurdecoraties en speciale verftechnieken. In de nieuwe Zaal bij Katoen werd er ook gebruik gemaakt van speciale technieken om de tegels in de toiletgroep dezelfde kleur te geven als de muur erboven, maar de uitdaging lag in dit project vooral in de manier van samenwerken. “We moesten nu bijvoorbeeld een ruimte schilderen waar anderen ook door en langs moesten. In overleg met de andere bouwers werd de ruimte af en toe afgesloten en daar waar nodig voerden we het schilderwerk uit buiten de normale werkuren. Dankzij goed overleg met elkaar en de nodige flexibiliteit is het prima verlopen.”

Ook Leo Slabbekoorn van LEO Interieurgroep blikt tevreden terug. “Wij hebben de werktekeningen en realisatie verzorgd van verschillende meubelen, de bar met achterkast en de showkeuken. De fronten en het bovenblad van de bar en de showkerken zijn volledig bekleed met groen geaderd marmer. Daarop zijn in goudkleur uitgevoerde metalen frames geplaatst. Het is echt een onderscheidend geheel geworden. We zijn echt trots op ons aandeel in de nieuwe Zaal bij Katoen.”

ZAAL bij Hotel & Brasserie Katoen

Bleekveld 9 in Goes  

www.katoengoes.nl

Tekst Rachel van Westen 

Fotografie Limit Fotografie 

Impressies De Horecafabriek