Dit is ‘next level’ industrieel wonen

Industrieel wonen 2.0

Voor alle liefhebbers van een industriële look in huis, opgelet. Dit is ‘next level’ industrieel wonen. Met niet zomaar een paar stoere stalen poten onder een robuuste tafel en een ijzeren wandkast op een betonnen gietvloer. Nee, we hebben het over een volledige woning van staal.

Het idee kwam in 2014, van een klant van Hanse Staalbouw. “Zij kenden ons bedrijf en vroegen of we, behalve stalen bedrijfshallen, ook een stalen woning konden bouwen”, legt Ronald Lock uit. “We gingen de uitdaging graag aan. Na de realisatie van die woning kwamen er veel reacties uit de markt en kregen we nieuwe aanvragen binnen. Zo is de bal gaan rollen.”

Ging het die klanten puur om het industriële uiterlijk of zijn er nog meer voordelen aan een stalen woning? “Het uiterlijk speelt zeker een belangrijke rol, maar ook de duurzaamheid. Staal is eenvoudig te hergebruiken, dus het heeft een circulair karakter. Bovendien is het eenvoudig om een stalen woning energieneutraal te bouwen. Wij leveren ze standaard met een lucht/water-warmtepomp en ook luchtdichtheid is snel te bereiken. Het comfort in de woning is daardoor optimaal.”

Nog meer?

Het uiterlijk, de duurzaamheid met bijbehorend comfort, is er nog meer? Ja, nog veel meer, zo blijkt uit Ronalds toelichting. “De dikte van de wanden is ook een wezenlijk verschil. Stalen wanden zijn veel dunner dan de traditionele spouwmuur van baksteen en isolatie. Dat kan wel zo’n 30 cm schelen. Je houdt dus meer extra binnenruimte over.” Nu laat die binnenruimte sowieso weinig te wensen over, zien we aan de reeds gebouwde woningen. “Met een stalen woning kun je een heel ruimtelijke indeling realiseren. Er zijn namelijk nauwelijks dragende binnenwanden nodig. Hierdoor kun je voor mooie open ruimtes, hoge plafonds, vides en compleet glazen gevels kiezen.”

‘Het uiterlijk speelt zeker

een belangrijke rol,

maar ook de

duurzaamheid’ 

Flexibel

Alle ruimte dus voor architectonische hoogstandjes. Klinkt goed, maar alle wanden 100% van staal, is dat niet wat veel? “Je kunt er ook voor kiezen om sommige vlakken met ander materiaal te bekleden. Een wand met houten latten voor een deel van de gevel plaatsen bijvoorbeeld of binnen een gipswand toevoegen met behang. Dat kan allemaal. En het mooie is, dat het ook weer eenvoudig te vervangen is. Dat geldt overigens voor alles in de stalen woning. Wanden kunnen makkelijk geplaatst en weggehaald worden en een uitbouw is vrij simpel te realiseren. Een stalen woning is dus bijzonder vrij in te delen en makkelijk aan te passen aan de levensfase waar je op dat moment in zit.”

We beginnen zo langzamerhand zelf al eens weg te dromen over onze eigen stalen woning. Lekker met een wijntje in de hand in een comfortabele warme en ruimtelijke woonkamer, de regen zachtjes tikkend tegen het raam. Hé, hoe zit het eigenlijk met het geluid van de regen op het stalen dak? “Dit hebben we ondervangen door een verende laag tussen de stalen plaat en de panelen. Zo heb je eenzelfde geluidseffect als bij een traditioneel pannendak.” Dan kan er eigenlijk nog maar één spelbreker zijn. “De prijs bedoel je?”, schat Ronald correct in. “Die ligt op een zelfde niveau of zelfs lager dan een traditioneel gebouwde woning.”

Tekst Kim de Booij

Fotografie NDRK & Huibert van den Bos