Droomhuis in de duinen van Schouwen

Het is de ultieme droom van rustzoekers en natuurliefhebbers. Een riante woning midden in de natuur die perfect aansluit op al uw woonwensen. Villa Nieuw-Haamstede, gelegen in de duinen op de kop van Schouwen-Duiveland is zo’n droomhuis.

Bouwbedrijf Bijkerk zette de ideeën van de architect om in een prachtige woning met talloze unieke details. “Eigenlijk is niets aan deze woning standaard”, vertelt Pieter van Moort, directeur van Bouwbedrijf Bijkerk. “Zowel de plattegrond van het huis als de dakconstructie is op een bijzondere manier vormgegeven. Er is veel gebruik gemaakt van schuine hoeken en kanten. Zelfs de hellingbaan naar de kelder is heel origineel. Normaal gesproken heb je een hellingbaan die schuin naar beneden loopt, maar deze heeft een golfslag gekregen waardoor je in een golfbeweging naar beneden rijdt. Ook de achterzijde van de woning is echt een eyecatcher. Daar is het natuursteen metselwerk in verstek gerealiseerd in combinatie met eikenhout. Natuurstenen zijn niet gelijk in maatvoering, dus dat is echt een ambachtelijk stukje vakwerk. Het ziet er prachtig uit”, zegt Van Moort trots. “Verder is er veel gebruik gemaakt van glas in bijzondere constructies en de vloeren zijn in beton gestort en mechanisch afgevlinderd. Hierin is de vloerverwarming verwerkt en door deze techniek heb je direct een woonvloer.”

Speciale zonnepanelen en sedum dakbedekking

Natuurlijk is deze villa volledig energieneutraal, compleet met warmtepompen en zonnepanelen. Maar geen rechthoekige zonnepanelen, zoals je op veruit de meeste woningen ziet. Vanwege de bijzondere vormgeving van het dak zijn er speciale pasvormen toegepast. Ook de sedum dakconstructie past bij het duurzame karakter van het huis en zorgt ervoor dat de woning mooi opgaat in de omgeving.

villa nieuw-haamstede 5

We houden van een serieuze uitdaging

De bouw van een luxe villa, zoals Villa Nieuw-Haamstede, is Bouwbedrijf Bijkerk op het lijf geschreven. “We bestaan al driehonderd jaar en onze dienstverlening is heel breed.

We doen veel in de toeristische sector en grotere projecten zoals bedrijfspanden, maar natuurlijk ook de particuliere markt, waarbij we worden ingeschakeld voor onderhoud, verbouwingen of uitbreiding van de woning. Het allerliefst maken we dingen die op het eerste gezicht bijna onmogelijk lijken. De architect had het ontwerp van Villa Nieuw-Haamstede prachtig op papier gezet, maar eerlijk is eerlijk, papier is geduldig. Vervolgens moeten die plannen op papier wel gerealiseerd worden en dat was bij deze woning af en toe een serieuze uitdaging. Daar houden we van. Dit soort bijzondere projecten zijn voor ons ontzettend leuk om te realiseren.”

Verrijking van de Nederlandse architectuur  

“Wij hebben de natuurstenen voor de gevel van Villa Nieuw-Haamstede geleverd”, vertelt Joost Hugense, commercieel manager van Natuurgevelsteen. “Er is gekozen voor Gneis, een granietachtige steen die veel kwarts bevat, waardoor je er een glinstering in ziet. Het verwerken van natuursteen vergt extra aandacht en daarom stopt het voor ons niet zodra we het product geleverd hebben. In dit geval hebben we, samen met de metselaar van Bijkerk een proefmuur gemetseld en het proces begeleid op de bouwplaats. Deze metselaar heeft vakwerk geleverd”, benadrukt Hugense.

“Ons bedrijf is ontstaan uit liefde voor Macedonië”, vervolgt hij. “In Nederland zien we vooral muren van zo’n tien centimeter dik en het is ons doel om deze architectuur te verrijken met de warme en krachtige mediterrane sfeer van natuursteen. We halen tachtig procent van onze producten uit Macedonië. Hier investeren we in projecten die zorgen voor werkgelegenheid en goede werkomstandigheden.” Door deze werkwijze levert Natuurgevelsteen niet alleen mooie producten, maar dragen ze ook bij aan een betere toekomst voor Macedoniërs.

Mooie ingrediënten voor een natuurlijke tuin  

Toen de bouw van Villa Nieuw-Haamstede was afgerond, kwam Van de Velde Groenverzorging om de hoek kijken. Dit familiebedrijf in Groenverzorging en de hoveniers sector is gevestigd in Zonnemaire en werkt voor zowel overheden als particulieren. Mede-eigenaar Jack van de Velde kijkt met een goed gevoel terug op dit project. “De woning ligt vlakbij het strand, waardoor je te maken hebt met veel wind, zilte lucht en een grond die niet heel veel voeding heeft”, steekt hij van wal. “Nadat we de tuin opnieuw hebben geprofileerd, hebben we een voeding rijke bosgrond aangebracht, gemengd met

zanderige grond die op die locatie thuishoort, waardoor de beplanting een goede start kan maken. De architect heeft gekozen voor beplanting die goed in het omliggende landschap past, zoals duindoorns, kruipwilg en bottelrozen. Achterin de tuin hebben we een paardenpaddock gerealiseerd en rond het huis hebben we schelpenpaden aangelegd. Allemaal mooie ingrediënten voor een natuurlijke tuin. Wanneer alles straks is gegroeid, hebben de bewoners weinig onderhoud aan de tuin en kunnen ze er volop van genieten.”

‘Vervolgens moeten die plannen op papier wel gerealiseerd worden en dat was bij deze woning af en toe een serieuze uitdaging’

Het plaatsen van de constructie is altijd een moment van voldoening en trots 

Inmiddels is het wel duidelijk dat de unieke vormgeving van Villa Nieuw-Haamstede een serieuze uitdaging bood voor de vakmensen die het mochten realiseren. “Er gingen maanden van communicatie en engineering aan vooraf”, vertelt Peter van Moort, eigenaar van Houtbouw Flakkee B.V. Dit bedrijf is gespecialiseerd in Houtskeletbouw en produceert, levert en monteert prefab houten gevel- en dakelementen, maar ook omliggende zaken als dakkapellen en complete prefab op- en bovenbouwen, voornamelijk voor dit soort villa’s. “Het was echt een ingewikkeld ontwerp, maar juist die uitdaging, maakte dit project heel leuk”, vindt hij. “We hebben alles voorbereid in onze eigen werkplaats. Het moet allemaal exact passen op de basis die de aannemer heeft gemaakt, maar ook voldoen aan de constructieve voorwaarden en allerlei andere eisen die je vooraf met het hele bouwteam samenstelt. Het is gelukt om de complete bovenverdieping en dakconstructie in enkele dagen te plaatsen met als resultaat deze vormgeving, die naar ons inzicht perfect in het landschap past.”

Architect B+O Architectuur en Stedenbouw

Tekst Rachel van Westen

Fotografie Limit Fotografie