Duurzaam duurt het langst

Een jaar of twee, drie geleden begon er wat te kriebelen bij installatiebedrijf de Saman Groep. Hoewel, installatiebedrijf is waarschijnlijk niet het juiste woord voor deze duizendpoot, maar daarover later meer. Er begon wat te kriebelen, omdat de Saman Groep uit zijn jasje, of eigenlijk zijn bedrijfspand, begon te groeien. Bovendien lag er nog meer groei in het vooruitzicht. Tijd voor een nieuw pand dus.

Van begin af aan was het voor algemeen directeur Daniël Lodders duidelijk: het moest een energieneutraal pand worden. “Wij realiseren voor onze opdrachtgevers veel op het gebied van energie en energiebesparing. Energie zit in ons hart, het is de kern van ons bedrijf. Je bent het dan gewoon aan je klanten verplicht om dit ook in je eigen pand terug te laten komen.” De doelstelling is bereikt en zelfs nog meer dan dat. “Het is niet alleen energieneutraal, we hebben zelfs nog stroom over.” Voor veel eigenaren zou dit een negatieve uitkomst zijn, want dan gaat er stroom verloren. Maar bij de Saman Groep hebben ze hier een heel goede bestemming voor. “Dit leveren we terug aan ons eigen netwerk. We hebben namelijk een eigen energiebedrijf: EnergiQ.”

EnergiQ

Zoals eerder gezegd, de Saman Groep is meer dan een installatiebedrijf. Het is ook de perfecte partner voor elektra, constructie, duurzame besparingsoplossingen en service en onderhoud. Maar nog wel het meest opmerkelijk, het is ook een energieleverancier. Daniël: “Groene energie wel te verstaan, opgewekt op Zeeuwse bodem met zonnepanelen en windmolens. We vinden het belangrijk dat mensen, als ze naast de energiebesparingen toch nog af en toe stroom moeten inkopen, dit ook op een 100% duurzame manier kunnen doen.”

Duurzaam

Het mag duidelijk zijn: duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de Saman Groep. Behalve met het belang van het milieu heeft dit volgens Daniël nog met een tweede aspect te maken. “Natuurlijk is ons eerste belang het leveren van duurzame oplossingen voor comfortabele woon- en werkomgevingen. Dat is goed voor het milieu, maar daarnaast ben ik ervan overtuigd dat als je als bedrijf duurzaam opereert, dat je toekomstbestendiger bent. Eigenlijk zegt het woord het zelf al: duurzaam betekent bestendig. Dat geldt niet alleen voor het milieu, maar ook voor je bedrijf. Duurzaamheid duurt gewoonweg het langst.”

 

Uitdaging

Het lijkt voor een leek een flinke uitdaging om zo’n hoge mate van duurzaamheid in een groot bedrijfspand toe te passen. Maar dat valt volgens Daniël reuze mee. “Het wordt inderdaad vaak gedacht, dat het heel lastig en duur is. En misschien is dat ook wel de reden waarom het nog niet zo vaak wordt gedaan. Maar met ons pand willen we laten zien dat het met eenvoudige toepassingen prima te realiseren is. De zonnepanelen en warmtepompen doen eigenlijk al het werk. We hebben zelfs geen gasaansluiting. Met de plannen van de overheid, om Nederland vanaf 2050 volledig gasvrij te maken, is het dus ook weer toekomstbestendig.”

 

Inspiratie

Met 650 zonnepanelen en overal duurzaam HR++ glas kunnen we ons voorstellen dat dit de pareltjes zijn van het bedrijfspand van de Saman Groep. Maar voor de zekerheid vragen we Daniël toch even of die elementen hem inderdaad het meest trots maken. We krijgen een verrassend antwoord: “Nee, er is iets wat ik nog mooier vind. We hebben namelijk een inspiratiecentrum opgezet. Dit is echt uniek voor installateurs in Nederland. Particuliere en zakelijke opdrachtgevers kunnen er inspiratie opdoen op het gebied van energiebesparing.” Het is echt een beleving om door de inspiratieruimte te lopen. Je ziet er actuele ontwikkelingen en producten, zoals allerlei typen buitenlucht- en bodemwarmtepompen. Maar er is ook van alles te vinden over energieopslag en laadoplossingen.

Het plaatsen van de constructie is altijd een moment van voldoening en trots 

Inmiddels is het wel duidelijk dat de unieke vormgeving van Villa Nieuw-Haamstede een serieuze uitdaging bood voor de vakmensen die het mochten realiseren. “Er gingen maanden van communicatie en engineering aan vooraf”, vertelt Peter van Moort, eigenaar van Houtbouw Flakkee B.V. Dit bedrijf is gespecialiseerd in Houtskeletbouw en produceert, levert en monteert prefab houten gevel- en dakelementen, maar ook omliggende zaken als dakkapellen en complete prefab op- en bovenbouwen, voornamelijk voor dit soort villa’s. “Het was echt een ingewikkeld ontwerp, maar juist die uitdaging, maakte dit project heel leuk”, vindt hij. “We hebben alles voorbereid in onze eigen werkplaats. Het moet allemaal exact passen op de basis die de aannemer heeft gemaakt, maar ook voldoen aan de constructieve voorwaarden en allerlei andere eisen die je vooraf met het hele bouwteam samenstelt. Het is gelukt om de complete bovenverdieping en dakconstructie in enkele dagen te plaatsen met als resultaat deze vormgeving, die naar ons inzicht perfect in het landschap past.”

Tekst Kim de Booij

Fotografie Limit Fotografie