‘Eco moet van geitenwollen sokken imago af’

– Deze actie is verlopen –

Rinke van Remortel (37) ontwierp ruim zes jaar geleden de Dopper. Het herbruikbare drinkflesje is inmiddels meer dan 2,5 miljoen keer verkocht in zowel binnen- als buitenland. Ook in Zeeland maakte het flesje zijn intrede. “Door relatiegeschenken van onder andere ZLM en Delta hebben steeds meer Zeeuwen een Dopper.”

In januari 2010 schreef Merijn Everaarts, initiatiefnemer van de Dopper, een ontwerpwedstrijd uit om op zoek te gaan naar ‘de perfecte herbruikbare fles voor drinkwater’. Uit zo’n honderd ingezonden ontwerpen won TU Delft alumnus Rinke van Remortel met zijn design. “Ik kwam de ontwerpwedstrijd online tegen en ik kon me gelijk vinden in de gedachten van Merijn om met een duurzame fles de plasticverspilling tegen te gaan. Het witte deel van de Dopper is omgekeerd een bekertje en plaatst water daarmee op een voetstuk”, aldus Rinke.

Rinke van Remortel werkt sinds 2006 bij Hapro International, producent van dakkoffers en apparatuur voor lichttherapie, op de afdeling R&D als designer en project manager. Sinds 2012 is hij bij Hapro verantwoordelijk voor het design van alle productlijnen. Naast de Dopper heeft hij onder meer zonnebanken en vier verschillende lijnen dakkoffers ontworpen. “Ik werk één dag in de week aan freelance projecten, onder andere voor Dopper.”

Duurzaamheid

De Zeeuwse ontwerper is er van bewust dat vele producten duurzamer kunnen. “Ik kijk er alleen op een andere manier naar. Je moet de verantwoordelijkheid niet bij de consument leggen. Als je wilt dat mensen hun afval scheiden, moet je een prullenbak ontwerpen die er fantastische uitziet en waar afval makkelijk int e scheiden is. Je ontwerpt dus eigenlijk een duurzaam product dat er hypermodern uitziet en op gebied van kwaliteit en gebruiksgemak niet minder mag zijn dan het niet-duurzame alternatief. Ik maak ook liever een kraan die zuiniger is, dan dat ik minder lang onder de douche sta. Eco moet van het geitenwollen sokken imago af, dat was ook een reden dat ik heb meegedan met de ontwerpwedstrijd van de Dopper. Op deze manier denk ik dat je een veel groter publiek kunt bereiken en dus ook meer impact kunt maken.”

De Dopper Original was de eerste waterfles van Dopper die verantwoord en duurzaam wordt geproduceerd en bijdraagt aan het welzijn van mens en milieu, dat bevestigt wordt door de Cradle to Cradle certificering. De kern van het Cradle to Cradle principe is dat alle gebruikte materialen aan het eind van de levensduur van het ene product, nuttig kunnen worden ingezet voor hetzelfde of een ander product. Hierbij mag geen kwaliteitsverlies optreden en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn.

Nieuwe ontwikkelingen

Alhoewel de drinkfles van Dopper al enige tijd verkocht wordt, blijft er gewerkt worden aan nieuwe ontwikkelingen. Zo werden de Dopper Shopper en een Dopper Steel Bottle afgelopen jaren gepresenteerd. Het nieuwste ontwerp van Van Remortel is de Sport Cap. “Dat heeft nog wel wat voeten in aarde gehad. De dop moest uiteraard waterdicht zijn en aan een aantal eisen voldoen. Ik wilde het uiterlijk van de Dopper houden en daardoor moest het tuitje aangepast worden om te kunnen drinken of we moesten daar een andere oplossing voor verzinnen. Uiteindelijk hebben we flexibel materiaal gekozen, zodat je de buitenkant van de dop kunt omklappen en makkelijker kunt drinken.”Uiteindelijk hebben we flexibel materiaal gekozen, zodat je de buitenkant van de dop kunt omklappen en makkelijker kunt drinken.’

Win!

Wat is jouw favoriete kleur? Geef het door via Facebook en maak kans op een Dopper in jou gewenste kleur! www.facebook.com/vivacemagazine