Een groene omgeving, daar word je blij van

– advertorial – 

Misschien denk u bij bovenstaande aan een nieuw marketingconcept van een grootgrutter uit Zaanstad. Niet zo vreemd want hun moestuinpotjes hebben bij veel mensen een omkeer te weeg gebracht. Natuur in en om het huis is hot. Net zoals een Green Office tegenwoordig een flinke opgang maakt. Want bewezen is dat mensen die in een groen kantoor werken, blijer en gelukkiger zijn, creatiever en productiever. Wat wil de baas nog meer! Minder zieke werknemers, minder burn-outs en betere verkoopresultaten.

U denkt, die Theo verzint maar wat, maar diverse universiteiten hebben daar in de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar gedaan. En wat voor kantoren geldt, geldt ook voor onze scholen: kinderen zijn beter geconcentreerd en handelbaar; het gebruik van medicijnen bij ADHD kinderen neemt significant af als er een groen schoolomgeving is en kinderen blijken later sportiever te zijn als ze groot gebracht zijn op een groen schoolplein. Zelfs het verblijf in een zorginstelling wordt met dagen verkort, als een ziekenhuis of verpleeghuis in een groen omgeving ligt. De maatschappij kan vele miljoenen besparen als er meer aandacht komt voor een groene woon-, leef- en werkomgeving.

Maar dat geldt dus ook voor uw huis. Meer groene natuur in en om huis maakt mensen gelukkiger. Een groene woonwijk geeft een veiliger gevoel en het sociale gedrag in de wijk neem toe. Bovendien is de waarde van een eigen huis doorgaans zo’n 15% hoger als de woning in een groene omgeving ligt en/of een tuin heeft. Leuker kunnen we het toch niet maken?

‘Meer groene natuur in en om het huis maakt mensen gelukkiger’

Nature at Home is voor iedereen bereikbaar. Waar de één een vensterbank of balkonnetje ter beschikking heeft, is voor de ander misschien een grote tuin of landgoed weggelegd, maar voor meer natuur om ons huis kunnen we allemaal meedoen. Hup , gooi er eens wat tegels uit en maak er mooie fleurige bloemborders van waar vlinders op afkomen en vogels in het najaar en winter hun dagelijks kostje vinden. Bovendien heeft het vele regenwater dan wat meer mogelijkheden om in de grond weg te zakken.

En erger u zich niet teveel aan het blad van de bomen en of kastanjes en eikels op de straat; diezelfde bomen zorgen ervoor dat het zomers in de stad 4-5o koeler blijft, de harde en koude wind afremt zodat uw huis ‘s winters warmer blijft, de lucht met O2 verreikt wordt en water bij regen opvangt en langer vasthoudt in de bodem.

Dus wat begon als een groentezaadje bij de supermarkt zou zachtjes aan maar eens moeten doorgroeien naar een echte groene wereld. Wellicht ligt een deel van de oplossing voor het stikstofprobleem, klimaatadaptieve maatregelen, grondwaterdaling en gezondheidsperikelen wel in het groen. Bovendien wordt uw woning meer waard, ontvangt de overheid dus meer WOZ waarde en kan diezelfde overheid weer meer investeren in groen. Een soort circulaire groeneconomie.

U begrijpt dat mijn hoveniersvingers popelen om aan de slag te gaan.

Theo Nieuwenhuizen
Habo-Allemekinders Groen