Een interieur dat past bij Laurent Smallegange en zijn gerechten

Voor de vaste gasten is de restyling ongetwijfeld een transformatie. Sterchef Laurent Smallegange van Restaurant Spetters* in Breskens haalde het beroemde Zeeuwse licht naar binnen. Het resultaat is een licht, ruimtelijk restaurant dat stijlvol overkomt, zonder intimiderend te zijn. De blik trekt als vanzelf naar buiten en daar vindt de gast een mooi panorama over de jachthaven van Breskens, de Westerschelde en bij helder weer nog verder. Maar als de gerechten eenmaal geserveerd staan, gaat alle aandacht naar de heerlijkheden die Smallegange, door Gault Millau destijds uitgeroepen tot Belofte van het jaar 2015, ter tafel brengt.

Hoe gaat het in je vernieuwde restaurant?

Het gaat precies zoals we hoopten. Onze gasten vertellen dat ze zich thuis voelen, dat de nieuwe inrichting goed bevalt en dat ze heerlijk kunnen ontspannen. Inmiddels heeft alles wel zijn vaste plek gekregen en werken we soepel als altijd. Een enkel kleinigheidje heeft nog onze aandacht, maar dat hoort er (helaas) bij na zeven weken verbouwen. Dat lossen we snel op.

Waarom ben je gaan verbouwen, wat was voor jou de noodzaak?

Voordat Spetters in 2011 op onze weg kwam, had het restaurant verschillende eigenaren gehad. Dat zag je terug in de inrichting. Niet alleen was het behoorlijk donker, ook liepen er verschillende stijlen door elkaar. Ik ben een jonge kok en wilde graag een interieur dat bij mij past. En dan kies ik voor een frisse, jeugdige stijl met lichte kleuren en een heerlijk vakantiegevoel. Want dat is voor veel van onze gasten ook een reden om hier te komen. Ze zoeken de vertrouwdheid van een thuis met de beleving van een vakantie.

We hebben zeven weken uitgetrokken voor deze verbouwing

Verliep de verbouwing volgens planning?

We hebben echt enorme steun gekregen van onze aannemer, Hans Kaas’ Bouwbedrijf uit Philippine. Hij dacht goed met ons mee, zowel voor als tijdens het project. De mensen waren altijd vroeg paraat en wanneer het nodig was, klusten ze door tot in de late uurtjes. We hebben zeven weken uitgetrokken voor deze verbouwing. Dat is natuurlijk wel een heel lange periode om te sluiten. Daarom hebben we op de begane grond voor vijf weken een pop-up restaurant geopend, een gezellige, klassieke bistro. De naam was niet moeilijk: ‘Chez Laurent’. Onze gasten konden er van vrijdag tot en met maandag terecht. Een schot in de roos. Zo konden ze toch bij ons eten zonder dat ze last hadden van het stof. Want wat hebben we veel stof gezien!

Wat is er precies veranderd?

Je kunt beter vragen wat we niet veranderd hebben. Het gehele restaurant is geïsoleerd, opnieuw bekleed, nieuwe radiatoren, muziekinstallatie, leidingen, elektriciteit, parket, muren, plafond, verlichting, de bar… En we hebben een betere indeling waardoor iedereen net iets prettiger kan werken.

Wat kunnen de gasten op culinair gebied verwachten?

De gasten komen naar ons om van een fijne lunch of diner te genieten in een informele sfeer. We serveren veel vis en schaal- en schelpdieren en proberen ook met onze kleurstelling zoveel mogelijk de nadruk op het zicht buiten te leggen. En alles bereiden we met passie en respect voor het product. Natuurlijk koken we met hoogwaardige producten die we op een rijkelijke manier presenteren. Als het om het hoofdgerecht gaat, zijn wij niet van de kleine porties. We willen graag dat onze gasten op alle gebied met plezier aan ons terugdenken.

www.restaurantspetters.nl

Tekst Mariska den Hartog