‘Een interieur moet groeien en leven’

Zijn carrière begon in Middelburg. Inmiddels maakt hij ontwerpen voor internationale merken en heeft hij zijn eigen collectie. Sjoerd Vroonland is dag en nacht bezig met zijn werk. Puur uit liefde. “Ik kijk hele dagen rond me en haal overal leuke en goede ideeën uit.”

De kracht van de producten van Vroonland zit hem in de ontmoeting tussen materialen. Tussen armatuur en lampenkap, tussen tafelblad en poot. Ze hebben niets
te verbergen, sterker nog: het vakmanschap mag gezien worden. In plaats van technische verbindingen te verstoppen, legt de ontwerper de nadruk op de schoonheid van de constructie. Het resultaat is vaak even nuchter als poëtisch. En in gebruik worden de meubels alleen nog maar mooier. “Het onderzoek naar een ontwerp, de technieken en verbindingen, daar word ik een gelukkig man van.”

De in Middelburg opgegroeide ontwerper is van jongs af aan al in de weer met zijn vak. “Vroeger was ik al aan het timmeren in de tuin en veel met mijn handen bezig. Vanaf mijn twaalfde ben ik dingen aan het maken en dat is niet meer opgehouden.” De ontwerper heeft volgens eigen zeggen zijn carrière te danken aan Zeeland. “Ik heb echt heel veel gehad aan Zeeland. In Middelburg is alles begonnen. Toen ik op de Lagere Technische School zat, liep ik stage bij verschillende Zeeuwse interieurbouwers. Het begon met het opvegen van krullen en het maken van bijzettafeltjes. Daar ontstond de liefde voor het vak.” Op aanrader van diverse leraren is Sjoerd doorgestroomd naar het HMC in Rotterdam voor de opleiding Meubelmaker. “Naast het maken van meubels, leerde ik hier ook leiding geven en weet ik hoe meubels in elkaar steken.” Toch wilde Sjoerd nog meer uit zijn opdrachten halen en startte hij aan de ArtEZ Product Design in Arnhem. In 2010 studeerde hij cum laude af met zijn collectie ‘Revised Crafts’. Zijn liefde voor het ontwerpen van stoelen kwam hier naar boven. Iets waar hij vandaag de dag een inter­nationaal bedrijf omheen heeft gebouwd. Zijn ontwerpen zijn voor een groot deel terug te vinden in zijn huis, waar hij samen woont met zijn vriendin. “Voor mij is het erg belangrijk om te kijken of mijn ontwerpen functioneren. Er is geen betere manier dan het zelf uit­testen, daarom heb ik een aantal prototypes in huis staan. Ik wissel het regelmatig af, omdat een interieur moet blijven groeien en leven.”

Sjoerd woont en werkt in Amsterdam, maar zou het liefst terug komen naar Zeeland. “Zeeland is heerlijk rustig en ik kom er graag, maar voor mijn werk is het te rustig. Er gebeurt veel meer in de stad. Maar stel je voor dat het fantastisch gaat. Dan nemen mijn vriendin en ik er gewoon een huis bij in de Zeeuwse duinen.”

Noviteit is de Butcher Table, een tafel waaraan je kunt wonen

Tekst Marina Smits

Fotografie Studio Aandacht en Linteloo