‘Een nieuwe tijd’ – Bert Flipse

Na meer dan een jaar lijkt het er op dat de post Corona tijd in zicht komt. Maart 2020 lijkt een eeuwigheid geleden omdat er enerzijds heel veel is gebeurd en anderzijds ook heel veel niet. Winkels, scholen, bioscopen, theaters, showrooms, fabrieken; wat is er eigenlijk niet gesloten geweest? Overvolle ziekenhuizen met ernstig zieke en helaas veel overleden mensen. Er ontstonden ernstige situaties door uitgestelde zorg.

 

De gevolgen van de pandemie zullen voor de nodige impact zorgen. Mocht de situatie zich herhalen dan zullen we er in ieder geval minder door overvallen worden.  In de afgelopen eeuw is iets soortgelijks niet voorgekomen maar nu we het hebben meegemaakt zullen waarschuwingen bij herhaling minder snel genegeerd worden. Maar laten we hopen: dit vooral nooit meer. Hoewel er wellicht mensen zijn die de afgelopen maanden een prima periode hebben doorgemaakt; niemand zal een naaste de gevolgen van ernstige Corona gunnen. Daarnaast zal iedereen wel iets hebben waar weer reikhalzend naar uitgekeken wordt.

Als we weer deels terugkeren uit het tijdelijke abnormaal (ik schreef eerder dat deze omschrijving me meer aanspreekt dan het nieuwe normaal van Rutte) dan zullen we nieuwe omgangsvormen moeten aanleren. Wat wordt de etiquette bij het ontmoeten van zakelijke relaties?

 

“De gevolgen van de pandemie zullen voor de nodige impact zorgen”

Persoonlijk vind ik het geven van een zogenaamde box aan een mannelijke relatie wel een stoere optie. De ellebogen tegen elkaar aantikken vind ik dan weer wat minder en is vaak ook wat onhandig. Heel chique en formeel is het allemaal niet en waarschijnlijk wordt het een knikje met het hoofd al kijkend naar elkaar. Lastiger wordt de ontmoeting met dames in de (semi) informele kring. Sommige dames hoor ik zeggen over het 3x zoenen dat hoeven we nooit meer terug. Maar een dame een box geven lijkt ook weer zo lomp. Die elleboog is ook weer zo niks aan en het formele knikje is zo stijfjes. De knieval met een handkus zie ik ook zo snel niet terugkeren. Ik wacht het even af en in de tussentijd blijft het een beetje onwennig.

Maar we moeten het vooral niet ongemakkelijk laten worden. We mogen elkaar eindelijk weer ontmoeten. Het lijkt zo lang geleden dat kort voor de zomervakantie allerlei zomerborrels en netwerk barbecues ons de neus uitkwamen. Het afronden van werkzaamheden kort voor de vakantie kwam er vaak door in gevaar. Nu zie ik met veel plezier de uitnodigingen langzaamaan weer binnenstromen en kijk ik erg uit naar deze ontmoetingen.

Ontmoetingen zullen de economie weer mede op gang gaan helpen. Hoewel gebleken is dat veel zaken op afstand, online te doen zijn, blijkt dat persoonlijke ontmoeting toch zeer gewaardeerd wordt bij het zaken doen met elkaar. Online een auto bestellen is toch iets heel anders dan een auto in de showroom gaan bekijken, aanraken, ruiken en ermee gaan rijden. Het afgesloten leasecontract met een handdruk bezegelen en elkaar bedanken voelt toch veel beter dan op het rode balkje “afsluiten” klikken.

In veel branches gaat het zo goed dat er grote uitdagingen zijn voor voldoende personeel, materialen of middelen om alle orders te kunnen uitvoeren. Aan de andere kant starten bedrijven, na een hele zware periode vrijwel zonder inkomsten, hun handel weer op. Ik wens deze ondernemers heel veel succes hun business weer succesvol op te pakken. Laten we allemaal rekening houden met elkaar. Hoewel de slogan in combinatie met Corona ons inmiddels de keel uithangt, is het voor zaken doen  in de post Corona tijd een mooie slogan: Samen lossen we het op.

Bert Flipse – Van Mossel Autolease ZuidWest