Expositie ‘Fashion & Art around Europe’

Van 25 september tot 30 oktober 2021 presenteert Stichting Goes Marketing de expositie “Fashion & Art around Europe”, een tentoonstelling over de diversiteit van mode, kunst en design in Europa. Doel is bezoekers te inspireren en bewust te maken van de invloed van verschillende culturen op het Europese modebeeld, in opmars naar het Goes-Europajaar in 2022. De tentoonstelling is te zien in het monumentale Stadhuis aan de Grote Markt in Goes. De officiële opening vindt plaats op 24 september 2021. 

Een deel van de tentoongestelde collectie wordt gevormd door couturestukken, beschikbaar gesteld door de Nederlandse couturiers die de afgelopen jaren hebben meegewerkt aan het jaarlijkse mode-event Goes Couture. Grote namen als Ronald Kolk en Edwin Oudshoorn, maar ook Mart Visser, Monique Collignon en Jan Jansen (schoenontwerper). Daarnaast zijn er internationale designers/kunstenaars waaronder João Rôlo (Portugal), Fabienne Delvigne (België), Matic Veler (Slovenië) en Adlib Moda (Spanje). Binnenkort wordt er nog een zeer grote naam bekend gemaakt van wie er een bijzondere creatie te zien zal zijn. Tevens zal tijdens deze expositie ook fashion illustrator Linda Zoon vertegenwoordigd zijn door middel van een speciaal door designer Victor van Westering ontworpen ‘Maxima’ jurk die dit jaar 50 geworden is.

Yves Saint Laurent

Op de expositie Fashion & Art is ook een haute couture creatie te zien uit de collectie van Yves Saint Laurent. Dit item is van de collectie 1999-2000 en is eigendom geweest van de Franse actrice Catherine Deneuve. Deze japon uit haar privé collectie is ook een onderdeel van de expositie Fashion & Art. ‘Ik wist niet dat ik zoveel Yves Saint Laurent in mijn kleerkast had. Toen men mij vroeg om hoeveel stuks het ging, antwoordde ik 100, misschien 150. Het bleken er meer dan 300 te zijn’, aldus actrice Catherine Deneuve. De stukken vertellen niet alleen het verhaal van La Deneuve. De grote momenten uit haar carrière: jurken die de actrice droeg in Cannes of Venetië, tijdens de uitreiking van Oscars, Césars en Golden Globes, eyecatchers als de ‘Paris Match’-coverlooks en outfits uit films als Belle de Jour. Ze zijn ook het relaas van een 40-jarige hechte vriendschap met designer Yves Saint Laurent. Voor Yves Saint Laurent behoorde Deneuve tot zijn ‘inner circle’. Ze zong zelfs tijdens zijn afscheidsshow in 2002. Maar dat ze zijn muze was, weerlegt Deneuve. ‘We werkten samen en hadden een goede relatie. Maar zijn muze? Neen, dat was ik niet.’ Bent u benieuwd welk item tijdens de expositie tentoon wordt gesteld, breng dan zeker een bezoekje.

De tentoonstelling is te zien in de verschillende historische ruimtes van het monumentale Stadhuis aan de Grote Markt in Goes. Kaarten kosten €5,- per stuk, online te bestellen via www.goesisgoes.nl of bij de Touristshop aan de Singelstraat 13 in Goes.

Yves Saint Laurent en Catherine Deneuve. Rechts een creatie van couturier Edwin Oudshoorn en boven van Ivanna Mestres