‘Fair Ferry’ – Culinair

Fair Ferry organiseert eind oktober ‘gefundenes Fressen’, een actieve en avontuurlijke zeilvakantie van drie dagen waarbij je op zoek gaat naar je eigen eten. Denk hierbij aan schaaldieren vangen, mosselen plukken, oesters rapen, zeewier zoeken en wie weet wat de Zeeuwse Delta nog meer voor je in petto heeft. Natuurlijk koopt Fair Ferry ook eten in zodat er genoeg over blijft om te zielen of om even lekker te luieren en zeehonden te spotten. Er wordt gevaren met het historische schip Vrijbuiter op de Oosterschelde als ‘culinair toneel’.

Over Fair Ferry

Fair Ferry is een veerdienst per zeilschip. Maar het is tegelijkertijd ook zo veel meer dan dat. Want meezeilen op een enorm schip is al een unieke beleving op zichzelf. Daarbovenop is het ook nog eens hartstikke duurzaam. Iets waar onze maatschappij steeds meer behoefte aan heeft.

Het voedsel wordt op verantwoorde wijze verzameld

De oosterschelde is het kloppend hart van de Zeeuwse Delta en het grootste natuurpark van Nederland. De invloed van het getijde is hier zeer duidelijk te zien. Want deze wereld van wind, water, slikken en schorren, is continue en beweging. Het is hierdoor mogelijk om de Vrijbuiter droog te laten vallen en vervolgens een zandbank te verkennen. Als vanzelfsprekend wordt er door Fair Ferry zorggedragen om het natuurlijke evenwicht van dit bijzondere ecosysteem niet te verstoren. Daarom gebeurt het verzamelen van voedsel altijd onder begeleiding. Na het ‘scharrelen’ wordt er met een z’n allen, onder leiding van chef Wilma, een kakelverse en superbewuste maaltijd van het verzamelde waar gemaakt. “Voedsel smaakt zoveel beter als je weet wat je eet!”, aldus Fair Ferry oprichter Karel de Boer.

Helpen met zeilen mag, maar hoeft niet

De vrijbuiter, een tjalk, wordt bestuurd door Kapitein Wiebe, die in Zeeland is opgegroeid en de Zeeuwse Delta op zijn duimpje kent. Daarnaast heeft Wiebe veel zeilervaring. Zo heeft hij de oceaan Tress Hombres en ook op de Vrijbuiter vaart hij sinds dit jaar zijn groene koers. Wiebe en zijn bemanning leren je onderweg graag alles over zeilen, waaronder eventueel ook navigatie uitleg voor de geïnteresseerden. De echte liefhebbers mogen het schip zelfs ook besturen! De Vrijbuiter maakt gedurende de drie dagen een aantal tussenstops, het is weersafhankelijk waar en hoe lang deze zullen zijn. “Onderweg scharrelen we zelf ons kostje bij elkaar, kakelvers en super bewust.”

Faciliteiten op de Vrijbuiter

Aan boord bevinden zich vier tweepersoons hutten en twee zespersoons hutten. In totaal kunnen er 20 gasten aan boord slapen. Er zijn twee toiletten en een douche. Het leefruim heeft een open keuken met een kleine bar en voelt aan als een huiskamer. Een fijne plek om als afsluiting van een mooie dag zeilen nog wat na te praten.

www.fairferry.com