‘Geniet ook van het oesterseizoen’

Zelf oesters rapen is de laatste tijd flink in opmars, niet alleen in Zeeland, maar ook in andere delen van het land, zoals op de Waddeneilanden of in de provincie Groningen. Het is een trend die perfect aansluit bij de tijd waarin we leven en ons groeiende bewustzijn over de (zoals we inmiddels weten: milieu-onvriendelijke) massale productie van voedsel. Steeds vaker hebben mensen behoefte te weten waar hun eten vandaan komt en kiezen voor lokaal, vers en biologisch.

Wat is er dan beter dan je eten zelf, met je eigen handen, te rapen van het strand, om vervolgens de oesters bij thuiskomst onder het genot van een glaasje champagne te verorberen?! Natuurlijker kan niet en als extra bonus ben je tijdens het rapen lekker in de buitenlucht onderweg…

Tijdens het oesters rapen kun je het beste regenlaarzen en werkhandschoenen dragen. Geoefende oesterrapers nemen, naast een mandje om de oesters in te verzamelen, ook een schroevendraaier mee, omdat de oesters in de vrije natuur vaak tegen elkaar aan of tegen rotsen aan groeien. Vergeet je oestermesje niet als je de geraapte oesters liever gelijk ter plekke wilt openen en oppeuzelen! Let wel op: een goede oester ruik je niet. Open je de oester en ruik je een sterke zwavellucht, dan kun je deze beter overslaan. Je kunt de oesters niet langer dan een dag bewaren.
Het oesterseizoen duurt ongeveer van september tot april (als de ‘r’ in de maand zit). In Nederland kun je oesters rapen op verschillende plekken aan de kust, van ons mooie Zeeland tot de Waddeneilanden. Er gelden in Nederland een aantal regels* voor het plukken van oesters: zo mag je tot 10 kg per persoon per keer meenemen en alleen voor eigen gebruik, dus je mag de oesters niet later verkopen. Je mag niet in de bodem roeren, scheppen of over de bodem schrapen. Je mag niet op het slik komen, ook niet om naar de oesterbanken toe te lopen. Beschadig geen planten of wier tijdens het rapen. Als een stuk strand afgezet is, bijvoorbeeld voor broedende vogels, dan mag je er uiteraard ook geen oesters rapen. Oesters ‘pluk’ je bij laagwater; check dus even de getijden voordat je op pad gaat. Oesterbanken zijn via Google Earth goed te herkennen als de ‘donkere vlekken’ langs het strand.

De Oesterdam

Zeeland is één van de Nederlandse provincies met een lange kustlijn en vele stranden, zowel aan de Noordzee als aan de Scheldes. Bekend van de vele vis, schelp- en schaaldieren en de Zeeuwse mosselen. Daarnaast liggen aan de Oosterschelde meerdere goede plekken om oesters te plukken, waaronder de Oesterdam. Dit is de dam in de Oosterschelde die tussen Tholen en Zuid-Beveland loopt. Behalve het feit dat je hier naar hartelust oesters kunt vinden en rapen, staat de Oesterdam ook bekend als een goede duikplaats.

Yerseke

Yerseke kan als de ‘oesterhoofdstad’ absoluut niet missen in dit rijtje. Yerseke is van oorsprong een echt visserdorp door de directe ligging aan de Oosterschelde. Langs het strand vind je talloze oesterbanken waar wildplukken is toegestaan.

Wilhelminadorp

Een andere plek in Zeeland die bekend staat om het oesters rapen, is Wilhelminadorp, een klein dorp bij Goes. Het ligt aan het kanaal van Goes dat uitmondt in de Oosterschelde, wat verklaart waarom je hier goede kans maakt om oesters te vinden. Loop de Westhavendijk of de Oosthavendijk af naar het Goese Sas en begin direct met plukken! Ook op het strand rondom Restaurant Katseveer vind je volop oesters.

Scheldeoord

De laatste Zeeuwse bestemming in dit rijtje is Scheldeoord. In tegenstelling tot de vorige drie plekken bevindt Scheldeoord zich niet aan de Ooster- maar aan de Westerschelde. Ook hier kun je op het strand naar hartelust oesters rapen.