Genieten van eco-vriendelijke vakantiehuizen

De trend rondom ecotoerisme neemt toe. Ook Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, heeft deze stijging opgemerkt. “Iedereen kan iets doen om zijn ecologische voetafdruk te ver­kleinen tijdens het reizen: de vorm van aankomst en vertrek, de keuze van de accommo­datie, de activiteiten op de vakantie­bestemming – dit alles kan op verant­woorde wijze worden bepaald”, legt Holidu-medeoprichter Johannes Siebers uit.

“Door de dag- en nachtverzorging van hotels is de ecologische voetafdruk van vakantiehuizen over het algemeen een stuk minder. Om elektriciteit en water te besparen zijn vakantiehuizen beter aan te passen. We zien dat steeds meer huiseigenaren zich inspannen om bij te dragen aan duurzaamheid: ze rusten accommodaties uit met zonnepanelen, gebruiken gerecyclede materialen voor het bouwen en renoveren of bieden natuurlijke in plaats van chloor zwembaden aan”. Niet alles kan in één keer worden aangepast, maar er zijn prachtige villa’s en huisjes met de faciliteiten die voldoen aan al jouw behoeften of wensen als je op vakantie bent, maar zetten toch de eerste stappen richting een duurzamere vakantie. Holidu, heeft vijf vakantiewoningen op een rijtje gezet, die ieder hun steentje bijdragen aan een beter milieu! Ga jij dit jaar duurzamer reizen?

Eco-vriendelijke cabin in Ouddorp, Zuid-Holland, Nederland

Deze super stylishe cabin ligt op een vakantiepark vlakbij de Noordzee. Dit vakantiehuisje is het perfecte voorbeeld van een milieubewust keuze, het is namelijk gemaakt van gerecycled karton. Het klinkt misschien gek, maar het biedt alle comfort die jij nodig hebt. Je vindt er geen tv, daar is bewust voor gekozen, pak een goed boek of ga de natuur in! Het vakantiepark is CO2-neutraal door een eigen zonnepark dat voor stroom zorgt. Ouddorp is goed te bereiken met het openbaar vervoer, neem een metro van Spijkenisse of Rotterdam. Je kan er met 4 personen overnachten en je huurt deze eco-cabin al vanaf €92,- per nacht.

Villa Can Jaume op Mallorca, Spanje

Deze rustgevende villa bevindt zich net buiten Manacor en heeft een super panorama uitzicht op de bergen. In de groene tuin staan ligstoelen waar je heerlijk kunt genieten van de rust. De eerste stap voor deze villa naar een duurzamer verblijf zijn de zonnepanelen die het huis van elektra voorzien. Het huis is ingericht met weinig poespas, het is open en licht. Wat het erg ontspannend maakt als je het bij de omgeving optelt. Wil je de reis hier naartoe nou ook duurzamer maken? Neem dan de trein naar Barcelona, vanaf hier kan je een veerboot nemen naar Mallorca. Je overnacht hier met z’n viertjes al vanaf €107,- per nacht.

Eco-lodge op Corsica, Frankrijk

Boven op de berg met een reuzachtig uitzicht op de Golf Ajaccio schittert deze originele eco-lodge. De elektra wordt hier voorzien door fotovoltaïsch en het water wordt verwarmd door zonnepanelen. Het zwembad is verdeeld in drie delen en hebben een natuurlijke stijl, waardoor het in de rotspartij opgaat. De pomp hiervan loopt ook op zonne-energie. Met zijn tweetjes kan je er hier een romantische en natuurrijke vakantie van maken. Koken kan je in de goed uitgeruste buitenkeuken. Deze lodge huur je vanaf €143 per nacht.

Birch Cottage – Wye Valley, Engeland

In deze idyllische cottage ben je totaal omgeven door prachtige natuur. In het hele huis zie je de natuurlijke touch terug. De renovatie is uitgevoerd met natuurlijke, lokale en gerecyclede materialen. Daarnaast werkt het verwarmingssysteem op basis van hernieuwbare energie die wordt gevoed door twee grote thermische zonnepanelen op het dak en een houtkachel met boiler. De cottage ligt precies op het beroemde Offa’s Dyke Path, mocht je de wandel kriebels krijgen kan je hiervan natuurlijk een mooi stukje lopen. Er is een top treinverbinding, vanaf Calais neemt de trein een duik onderwater naar Engeland. Je hoeft dus niet perse te vliegen! Je kan hier met zes personen slapen vanaf €171 per nacht.

La Tana del Ghettacci – Viterbo, Italië

Dit laatste appartement draagt zijn steentje bij op een mooie manier. Het is onderdeel van het landelijke Palazzo di Bagnaia en ligt op 4 km afstand van Viterbo. De eigenaar heeft het appartement helemaal zelfstandig gerenoveerd met gerecyclede materialen. Dit geeft het appartement een geheel eigen karakter. In het keukentje vind je de basics om een ontbijtje en een makkelijke maaltijd voor te bereiden. Neem een kijkje op de regionale markten om lokale ingrediënten te scoren voor een heerlijk verse maaltijd. In Italië kan je gemakkelijk met de trein reizen omdat er goede verbindingen zijn en de ticketprijzen iets goedkoper zijn dan in de rest van europa. Je kan hier met vier personen overnachten vanaf €48,- per nacht.