Heb jij deze Zeeuwse kunst al gezien?

‘De zee verstild’

Zeeuws sculpturist Charlotte Koster werkt wereldwijd, maar keert steeds terug naar haar roots, de Noordzee aan de Schouwse kust. Ze legt de affiniteit voor de zee en het water vast in keihard beton, cement en gips.

Charlotte werkt fulltime als sculpturist op commissie en als autonoom kunstenaar. Afge-studeerd aan  Kunstacademie St. Joost in Breda in de richting sculpturaal monumentaal ontwerpen én ook nog de richting tekenen en schilderen, is Charlotte nu professioneel werkzaam als sculpturist en kunstenaar over de hele wereld. Zo werkte ze voor de sheik van Qatar, maar ook in Australië, Japan, China, Amerika, Canada, Zwitserland en Scandinavische landen maakt ze grote veelal meters hoge beelden in diverse materialen.

Als internationaal sculpturist werkt ze vooral figuratief en wanneer Koster thuis in Zeeland is maakt ze intrigerende beelden van Noordzeegolven. Het maken van beelden van golven begon toen ze een opdracht had voor een sculptuurpark aan de kust in Denemarken die ze voorzag van een ruim 2 meter hoog Neeltje Jans Noordzeegolf. Hiervoor heeft Koster bepakt met waterdichte GoPro camera foto’s gemaakt van zeegolven en die gebruikt als inspiratie voor de golven die ze uit beton maakt.

Rococo

De beelden dragen een hint van de klassieke  rococostijl  zonder dat deze zich opdringt. De beelden zijn krachtig intuïtief gemaakt met handen en vingers en hierdoor is elke  golf die Koster maakt uniek. “Het is echt heerlijk om met de handen het materiaal te voelen en even zonder al te veel gereedschap te werken. Ik ben getraind om op grote schaal te werken en mijn doel is om de golven ooit onder water te kunnen plaatsen onder de golfslag lijn…. voor duikers te vinden en fotografisch een bijzonder bespoke en verstild beeld te leveren”. Een dezer dagen laat Koster een tweetal betonnen golfbeelden van kleiner formaat afzinken in het zoute water om over een jaar te zien wat het beeldend resultaat is. “Ik verwacht een resultaat waar de golven begroeid raken met pokken en wellicht oesters. De beelden zouden eruit kunnen gaan zien zoals amforen die als archeologische artefacten uit zee opgevist zijn.”

‘Mama, kan je hier de zee kopen?’

Poëzie in de Poststraat

De reacties die het werk oproept, zijn soms erg bijzonder. Zo rende vorige zomer een jongetje naar het raam en vroeg enthousiast aan zijn moeder “Mama mama, …kan je hier de zee kopen?” Die uitspraak klinkt mij als poëzie in de oren.” De Noordzeegolf beelden zijn onder andere geëxposeerd in de Poststraat in Zierikzee en variëren in maat van 20 tot 80 centimeter en staan veelal op een hoge sokkel.

 

600 Kilometer boven de poolcirkel

Als beeldend kunstenaar behoudt zij een zelfstandigheid door naast haar autonome werk te werken als sculpturist in zand, sneeuw, ijs en beton. Charlotte: “Dat doe ik niet alleen om een inkomen te genereren, maar ook omdat ik via deze weg veel leer. Op de bouwplaats kan je zoveel leren van machines, gereedschap en andere technieken en materialen en deze informatie neem ik mee naar mijn autonome werk. En alleen zo leer je hoe je  beeldende problemen in het maakproces kan oplossen en hoe je groter kan werken. Daarnaast heb ik ontzettend getalenteerde collega’s in bijvoorbeeld de zandsculptuur wereld. De verschillende academies (Russisch, Europees, Amerikaans en Aziatisch) zorgen voor een interessante smeltkroes van informatie.” Een interessant ijsproject dat Koster deed was het ontwerpen en maken van een suite voor het bekende IceHotel in Zweden, 600 kilometer boven de poolcirkel. De eerste gasten van die suite waren een prinselijk paar uit India. Het werk als kunstenaar brengt je op bijzondere plekken en in bijzondere situaties.”

‘Strandafgietsels met de ribbels van het strand bij eb, maar ook met zeewier, een krabbetje, schelpen, vogelsporen en de pootafdruk van een hond’

Beach smarties

Naast de verstilde golven, prijkt aan de muur in de galerie aan de Zierikzeese Poststraat een grote groep strandafgietsels. Duidelijk te zien zijn de ribbels van het strand die achtergelaten worden wanneer de zee met eb wegtrekt.  De strandafgietsels hangen esthetisch aan de muur van de galerie. Het ene object heeft nog bossen zeewier hangen uit het vlak, de ander, wanneer je goed kijkt heeft een krabbetje, schelpen, vogelsporen en pootafdrukken van ooit rennende honden die mee afgegoten zijn in het proces. “Onlangs werd er gezegd dat ik onderhand aan het strand woon nu ik al die strandafgietsels boven mijn houtkachel heb hangen”, vertelt Charlotte geamuseerd. “Het is heerlijk om bij de warme kachel bij het strand te kunnen staan.”

Interesse?

Geïnteresseerden in het werk van Koster kunnen terecht op Instagram C.KOSTER.C en daarnaast is het werk te zien in de galerie annex showroom en werkplaats aan de Poststraat 20 te Zierikzee. Mits Charlotte niet aan een buitenlands project werkt of ergens langs de Schouwse kust te vinden is… Een afspraak maken kan -uiteraard ook via tel 0642941797 of ccm.koster@gmail.com