‘Het mooiste automobielbedrijf van Zeeland’

Auto Ventura sinds 1 mei operationeel

Auto Ventura bestaat al 27 jaar in Zeeland. De Authorised Servicedealer voor Land Rover en Jaguar heeft sinds 1 mei het nieuwe pand aan de Marquesweg 7 in Goes betrokken. Het verhaal van een bijzonder en uniek automobielbedrijf in onze provincie.

Het idee

Directeur Rob Zwartepoorte van Auto Ventura groeide op in een automotive-bubble. Als zoon van John Zwartepoorte kreeg hij benzine en olie met de paplepel ingegoten. Hij werd directeur van Auto Ventura, toentertijd nog onder de vlag van de Zwartepoorte Holding. Twee jaar geleden verkocht John zijn BMW/MINI vestigingen in Goes en Roosendaal aan de Renova Group en bij Rob rijpte het idee om Auto Ventura naar een hoger level te tillen. De grond waarop zijn droom werkelijkheid zou worden, werd alvast gekocht. Het idee was geboren…

Carchitecture: building with horsepower…

Het management van Auto Ventura koos voor RoosRos architecten. Auto Ventura is het derde opmerkelijke bedrijfsgebouw in Poel II op de zichtlocatie aan de A58 dat RoosRos architecten mocht tekenen: na Tramper Technology en de Roompot Group completeert Auto Ventura de architectonische pareltjes van RoosRos.

Ik interviewde Ir. Ard Flipse van het creatieve bedrijf dat hoog boven Goes zijn inspiratie opdoet in de voormalige watertoren. Hij noemt het gebouw van Auto Ventura de ‘black box’: “De ‘black box’ vormt de neutrale basis voor het product dat er wordt verkocht. Voorts past de identiteit van het gebouw naadloos bij de opdrachtgever. Heel bijzonder is de gouden beplating tegen de gevel die elk dagdeel en bij  verschillende lichtvallen een andere kleur laat zien, zeker vanaf de A58 gezien”, aldus een enthousiast vertellende Ard Flipse.

Zelf is ondergetekende een paar keer in het donker langs het gebouw gereden en ik ben geweldig onder de indruk van de manier waarop de black box wordt aangelicht, waarbij die absoluut kan concurreren met die van de Maria Magdalenakerk in Goes.

Ard Flipse: ”Het gaat maar om één ding: hoe komen de automobielen het beste uit? Het pand is geslotener dan andere gebouwen met op strategische plaatsen glas, de beleving van de auto’s in de grote zwarte showrooms met de bijzondere ledverlichting is uniek. Ik zie het voor Auto Ventura zowel als voor ons als een win-win-factor.”

‘Voorts past de identiteit van het gebouw naadloos bij de opdrachtgever’

The inside

Als ik voor de eerste keer het pand betreed, zie ik een enorme tros bijzonder verlichte ballen met daaronder een groot boeket bloemen op een tafel. Bij navraag komt deze wervelende creatie uit de koker van Simone van Kol van Ritzy-Design uit Wemeldinge die affiniteit met automobielen heeft.

Simone: “Ik heb samen met Rob Zwartepoorte op het IVA in Driebergen gestudeerd (Instituut voor de Autohandel) en ik ben bijna 11 jaar actief met dit designwerk. De ‘bulb-lamp’ hangt daar strategisch, want als je binnenkomt, waan je je heel even verloren in de grote ruimte. De lamp vraagt onmiddellijk je aandacht, zodat je je een moment kunt oriënteren.” Ritzy-Design is voorts verantwoordelijk voor de kantoren met het donkere glas, de bureaus en de plafonds. In het interieur komen allerlei stijlen bij elkaar die schitterend matchen: RoosRos architecten, de balies en de bar van Land Rover Jaguar, een deel van het meubilair van Van den Dongen, de finesses van Ritzy-Design en last-but-not-least de invloed van Rob Zwartepoorte zelf.

Ik laat alles een beetje op me inwerken. Inderdaad is daar de exclusieve sfeer, de ontvangstruimte, de fantastische showrooms op de begane grond en de eerste verdieping en de goed geoutilleerde, lichte state-of-art werkplaats. Om op de automobielen op de eerste verdieping te rijden, is er een bijzondere oprijlaan geconstrueerd, waarop Adwin Hoondert van Hoondert Staalbouw die verantwoordelijk is voor de bouw, erg trots is: “Hij is voorzien van een ruwe coating, zodat de auto’s ook in de winter veilig naar boven en beneden kunnen rijden. We zijn tevreden dit bedrijf in zeven maanden gerealiseerd te hebben.”

De filosofie

Automotive Marketeer Marc Bomer: “Auto Ventura onderscheidt zich als Authorised Servicedealer voor Land Rover en Jaguar van andere automobielbedrijven door de bijzondere manier van gastvrijheid aan de ene, maar zeker ook door de aan-en verkoop van premium automerken aan de andere kant. Jong gebruikte auto’s als Audi, BMW, Mercedes-Benz, Mini en Porsche zijn onze speerpunten, waarbij we ons gespecialiseerd hebben in het laatste Duitse sportwagenmerk. Onze autotechnici zijn daartoe gecertificeerd en adequaat, veelzijdig opgeleid om die bijzondere automobielen, zowel nieuwe als young- en oldtimers te kunnen onderhouden. Voorts zijn we trots op onze Haal-en Brengservice. We halen de auto bij de klant op en brengen hem weer retour wanneer het onderhoud gereed is.Dat wij een exclusief autobedrijf zijn dat net een stapje verder gaat dan de concurrentie, blijkt uit het waarderingscijfer van 9,4!”

Ik sprak een klant uit Tilburg met een Land Rover Discovery Sport: “De service bij Auto Ventura is uniek, want sinds ik in Goes in onderhoud ben, heb ik geen tussentijdse storingen meer. De aftersalesmanager denkt mee en vooral vooruit. Ik blijf graag klant, zeker nu het bedrijf zo spectaculair is vernieuwd!”

‘De beleving van de auto’s in de grote zwarte showrooms met de bijzondere ledverlichting is uniek’

Het label Auto Ventura

Tot slot sprak ik met de eigenaar Rob Zwartepoorte: “Ik ben trots op dit mooie bedrijf en ik vond het heel bijzonder dat mijn 5-jarige zoon Daan de eerste paal heeft geslagen in oktober! Na zeven maanden staat hier inderdaad een fantastisch automobielbedrijf. Dat wij alle soorten premium automobielen kunnen onderhouden, heeft te maken met de investering in software en uitleestesters, waarmee de fabrieksgarantie wordt behouden. We leveren jong gebruikte premiumautomobielen, ook via snelle invoer op bestelling. Dankzij Track & Trace dat we samen met gecertificeerde alarmsystemen inbouwen, kunnen we gestolen auto’s altijd terugvinden.

Noem in Goes de naam Katoen en iedereen weet dat het een Hotel & Brasserie is. Ik noem dat een label. Ik streef en we werken er naar dat Auto Ventura op het gebied van automobielen dezelfde status krijgt als Katoen op horeca-gebied. We gaan in de toekomst allerlei evenementen organiseren, niet altijd automotive-gerelateerd, waardoor we ons breed op de kaart gaan zetten”, aldus Rob.

Tekst Rob Strating 

Fotografie Marc Bomer