Hier vind je de langste afdalingen van Zwitserland

Beeld omslag: Skiën in de Aletsch Arena met uitzicht op de Matterhorn © Christian Pfammatter

In Wallis vind je niet alleen de langste afdalingen van Zwitserland, maar ook de sneeuwzekerste. Hier bevinden zich namelijk de hoogstgelegen skigebieden van de Alpen, temidden van een imposant bergdecor: 47 vierduizenders zijn aaneengeregen tussen de Rhônegletsjer en het Meer van Genève.

Wie houdt van zon én lekker eten en drinken zit gebakken in Wallis, want dit is de zonnigste regio van Zwitserland en tevens de grootste wijnproducent van het land. Bovendien is dit het gebied van de typische raclette. Genieten in alle opzichten dus, zoals in Nendaz en Veysonnaz, twee aangrenzende resorts in het hart van de regio Wallis (of Valais in het Frans). Ze bieden een zonnig klimaat en een uitzonderlijk panoramisch uitzicht op de Alpen. In de winter wacht 412 kilometer aan pistes op de gasten in een van de grootste skigebieden van Europa, ‘Les 4 Vallées’. Kinderen en beginnende skiërs halen hun hart op bij Tracouet, bij het bergstation van de gondel vanuit Nendaz. Gevorderden maken tochten door het enorme skigebied, terwijl echte cracks tochten maken over gecontroleerde, maar ongeprepareerde skiroutes, of de pittige afdalingen van de Mont Fort bedwingen.

Sneeuwpret bij de Aletschgletsjer © Christian Pfammatter
Tracouet, Nendaz © Etienne Bornet

Aletsch Arena

Deze sneeuwzekere ‘ski-in ski-out’ bestemming biedt meer dan 104 kilometer aan pistes van 1925 tot 2869 meter hoogte. Hier kun je van begin december tot medio april van grenzeloos winterplezier genieten. De skiregio is ideaal voor gezinnen dankzij de kindvriendelijke pistes en transportinstallaties. Alle drie de plaatsen (Riederalp, Bettmeralp en Fiesch Eggishorn) zijn onderscheiden met het kwaliteitslabel “Gezinnen welkom”. Vooral het uitzicht is indrukwekkend: aan de ene kant de 23 km lange Aletschgletsjer, de langste ijsrivier van de Alpen en het hart van het UNESCO wereld­erfgoed Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch. Aan de andere kant de Walliser vierduizenders, inclusief de wereldberoemde Matterhorn.