‘Iedereen kan leren presenteren’

– advertorial – 

Knikkende knieën, zwetende handen en een trillende stem. Veel mensen krijgen daar last van als ze alleen al denken aan het moeten geven van een presentatie. We zijn niet allemaal een begenadigd spreker, maar iedereen kan er beter in worden. Marc Volleman van De Twaalfde Man helpt om je te leren presenteren.

Marc Volleman is van huis uit marketing- en communicatieprofessional. Gaandeweg heeft hij zich ook meer en meer ontwikkeld als spreker. Hij wordt vaak ingehuurd als presentator, discussieleider, dagvoorzitter of gastheer van een evenement. Daarnaast kan hij andere mensen helpen bij het beter worden in spreken in het openbaar. “Vandaag de dag kom je niet weg met een saaie pitch of presentatie. Je moet het publiek kunnen raken en inspireren. Veel mensen vinden dat lastig en niet iedereen heeft die gave van nature. Maar je kunt deze vaardigheden zeker aanleren. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zich erin kan verbeteren.”

Een goede voorbereiding is volgens Volleman alles. “Het is heel belangrijk je te verdiepen in het onderwerp. Dat bepaalt de toon en de stijl van het presenteren. Scherp op de inhoud, enthousiasme en interactie met de zaal, dat zijn drie belangrijke pijlers. Presenteren is slechts 15 procent inhoud, zo’n 10 procent stemgebruik en de rest lichaamshouding en verpakking. Het gaat echt om hoe je het brengt.”

Volleman coacht niet alleen professionele sprekers, maar ook medewerkers van een bedrijf, managementteams enzovoorts. “Voor ik begin met trainen, wil ik de mensen zelf leren kennen.

‘Met een goede voorbereiding win je de wedstrijd’

Vervolgens help ik ze met de opbouw van hun verhaal. Hoe begin je? Wat gebruik je als voorbeelden, filmpjes, andere elementen? Wat doe je met je stem en lichaamshouding?” Tijdens de coaching sessies creëert Volleman op een veilige en laagdrempelige manier een leeromgeving. “Ik leer mensen beter te worden in presenteren en met een vertrouwd gevoel een goed verhaal over de bühne te krijgen. Je zelfvertrouwen groeit en ook zonder aanleg leer je in een paar sessies overtuigend presenteren. Je wordt uit je comfortzone gehaald en steeds verbeterd. Totdat het moment komt dat je spreekstress plaatsmaakt voor een gezonde opwinding. Je leert technieken waarmee je interactie krijgt met je toehoorders. En je wordt getraind in het omzetten van kennis in presentatiekracht.” Mensen hebben het vaak echt wel in zich, weet Marc. “Je hoeft geen topspreker te worden, maar in een paar middagen zijn heel goede resultaten te boeken. Het is echt een kwestie van vlieguren maken.”

Binnenkort een presentatie op de planning staan? Kun je wel wat extra tips gebruiken of heb je een presentator nodig voor een event? Neem contact op met Marc Volleman.

Kijk op www.twaalfdeman.com of mail info@twaalfdeman.com.