‘In alles het puntje op de i’

Villa in Domburg

‘Groot.’ Dat was één. ‘Uitdagend.’ Dat was reactie nummer twee bij iedereen die betrokken was bij de bouw van deze uitzonderlijke villa in Domburg. Een villa waar overal het puntje op de i staat.

Het eerste aanzicht is het eerste puntje op de i. Bij grote witte villa’s kun je soms wel eens ervaren dat ze wat koud en hard aandoen op het eerste gezicht. Deze villa in Domburg heeft juist het tegenovergestelde. Ondanks zijn strakke lijnen straalt deze villa een warm welkom uit. Het is de mix van uitnodigende open kaders, transparantie en het zachte, lichte hout. Een fantastische balans.

Balans

Balans lijkt wel het toverwoord te zijn bij deze villa. Alles is perfect uitgebalanceerd in materialen, vormen, ruimte en comfort. Maar de meest letterlijke vorm van balans vinden we aan de achterzijde van de villa waar een enorm zwevend balkon vanaf de eerste verdieping balanceert boven het terras op de begane grond. Een knap staaltje architectuur van ABCV te Lunteren, maar zeker ook een knap staaltje bouwwerk van Minderhoud Bouw. Hier is heel wat denk- en rekenwerk in gaan zitten om deze constructie mogelijk te maken. Aan niks is te zien dat achter de strakke, naadloos doorlopende gevelranden enorme staalconstructies schuilgaan. Wat wel zichtbaar is, is een lust voor het oog.

Slank, modern

Dat is eigenlijk alles aan deze villa: een lust voor het oog. Alleen al buiten blijf je kijken naar die speelse witte kaders, dat mooie hout en de strakke aluminium kozijnen. “Bij dit soort villa’s wordt vaak voor aluminium kozijnen gekozen”, legt Patrick Willeboer van Versluis en Willeboer uit. “Het slanke profiel past goed bij een moderne uitstraling. En wij zorgen natuurlijk voor een perfecte afwerking.”

Visitekaartje

Versluis en Willeboer werd bij dit project betrokken dankzij een eerdere samenwerking met Minderhoud Bouw. “Wies Minderhoud had de opdrachtgevers ons vorige gezamenlijke project als referentie gegeven. Ze gingen kijken en waren enthousiast over ons werk. Ik denk dat ook deze villa weer zo’n visitekaartje voor ons is. Hier hebben we laten zien dat we ook op lastige plekken, zoals onder het grote balkon, vakwerk afleveren. Er was een flinke kraan voor nodig om de zware kozijnen met tripple beglazing op hun plek te brengen, maar het is ons gelukt.”

Gelukt

En zo is alles in deze villa ‘gelukt’. Ook binnen. De strakke, perfect gestucte wanden. De stoere betonnen trap die tegelijk ook sierlijk is. Het gigantische daklicht dat voor een zee van licht en sfeer zorgt. De schitterende glazen balustrades, mooi en sterk tegelijk. De perfect uitgebalanceerde materialen van de vloeren, maatwerk kasten en keukens waarmee alles één geheel wordt.

Woning én suites

Keukens, ja, meervoud. Deze villa biedt namelijk niet alleen woonruimte voor de bewoners, maar ook een heerlijke plek om te verblijven voor de gasten van de vier Summum Suites. Ook in deze suites stonden luxe materialen en optimaal comfort duidelijk bovenaan het prioriteitenlijstje. Je ziet het aan alles. De prachtige wandbekleding en houten inbouwkasten. Het luxe sanitair en de mooie compacte pantry’s. “Het was even puzzelen om alles erin te krijgen”, vertelt Nico Paasse van Tieleman Keukens over die laatste, “maar dat was juist een leuke uitdaging.”

‘Alles is perfect uitgebalanceerd in materialen, vormen, ruimte en comfort’

Gedurfde combinatie

Heel wat meer ruimte had Tieleman Keukens bij de keuken beneden, in het woongedeelte. Hier is voor een groot kookeiland gekozen met een strakke uitstraling en moderne materialen. De combinatie wit en staal is gedurfd, maar past perfect in deze ruimte en deze villa. “De eigenaren hadden zelf al een helder idee over hoe ze het wilden hebben”, vertelt Nico verder. “In onze showroom hebben we alle materialen vervolgens samen uitgekozen en de keuken voor hen samengesteld. Er was veel maatwerk nodig om alles precies passend en perfect afgewerkt te krijgen, maar onze eigen montagedienst kan vrijwel alles maken, dus dat was geen enkel probleem. Het resultaat spreekt voor zich en de supertevreden klant nog meer. Daar doen we het tenslotte voor.”

Eén systeem

Installateur ITB BV sluit zich hier graag bij aan. “Een tevreden klant is natuurlijk het belangrijkste doel”, beaamt Ries Boone. “Gelukkig werden we in dit project al vroeg bij de plannen betrokken en konden we direct alles op de wens van de klant afstemmen.” Vervolgens begon ITB BV aan de uitdagende klus. “Door de omvang, het vele glas en de aparte indeling van woonhuis en suites, was het een flinke puzzel om alles goed te regelen. Samen met technisch specialist en groothandel Rensa hebben we de berekening gemaakt. Zo zijn we uitgekomen op een complexe combinatie van zonnepanelen, een zonneboiler, vloerverwarming, plafondkoeling en een ventilatiesysteem dat met warmtewisselaar is aangesloten op een Nibe-warmtepomp met aardwarmte. We kunnen het huis hiermee verwarmen én koelen via één systeem en bovendien alle ruimtes apart inregelen.” Wat je niet ziet, maar wat er wel degelijk zit, zijn kilometers aan slangen in de vloeren en plafonds om dit systeem goed te laten werken. “Wat je van ons werk ziet, is het sanitair in de badkamers en toiletruimtes, maar het belangrijkste werk zit in de muren en in de goede voorbereiding samen met de aannemer en leveranciers.”

Mooie dingen mogen maken

De aannemer, Minderhoud Bouw, gaf de betrokken partijen alle ruimte om vanaf het begin van het project mee te denken, zodat ze perfect werk konden afleveren. Voor zichzelf stelde het bedrijf zeker geen mindere eisen. Bij alles, van gevels, stuc- en schilderwerk tot betegeling en wandbekleding, staat het puntje op de i. “Het was een fantastisch project om aan te mogen werken”, zegt Wies Minderhoud, die eigenlijk liever niet aan het woord komt. “Het is een prestatie van ons team, niet van mij. Ze hebben in korte tijd en in samenwerking met alle andere partijen topwerk afgeleverd. Iedereen was ontzettend gemotiveerd om iets gaafs neer te zetten en dat is gelukt. En het mooiste is, die motivatie heeft ons team bij ieder project opnieuw, ook bij de kleinere nieuw- en verbouwprojecten die we doen. Het hoeft niet persé zo groot en luxe te zijn als hier, het belangrijkste is dat ze mooie dingen mogen maken. Daar draait het bij ons om. Fijn dat we dat ook hier hebben mogen doen.”

Tekst Kim de Booij 

Fotografie Arjo van der Graaff & Minderhoud Bouw