‘Is het een foto of toch stiekem een schilderij?’ In gesprek met Jackie B.

Als je voor een van de kunstwerken uit de fine-art collectie van Jackie B staat, is het zaak om stil te staan en je ogen goed de kost te geven. Want wat zie je? Is het een foto of stiekem toch een schilderij? En wat is het verhaal erachter?

“Ik heb veel omwentelingen in mijn carrière gehad”, vertelt Jackie. “Maar uiteindelijk ben ik gaan doen waar ik echt gelukkig van word. Toen ik in het bedrijfsleven werkte, heb ik in de weekenden de Fotovakschool gevolgd. Het was een sprong in het diepe om mijn baan op te zeggen en als fotograaf verder te gaan. Inmiddels doe ik vooral vrij werk, ik werk nog wel in opdracht, maar alleen als ik een klik heb met het onderwerp of de opdrachtgever.” 

Regisseur

Jackie noemt zichzelf picturalist. Het picturalisme was een internationale stroming binnen de fotografie aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw, waarbij foto’s de kenmerken van schilderijen kunnen hebben. “Alleen plaatjes schieten geeft me geen voldoening. Ik zoek conceptuele uitdaging in mijn portretten, je kunt er altijd een verhaal bij vertellen”. Ze lacht: “Je kunt best stellen dat ik een haat-liefde verhouding heb met fotografie. Ik vind dat je moet opletten dat je werk niet in een bepaalde structuur terecht komt, waardoor je het risico loopt dat je elke keer hetzelfde kunstje doet. Ik wil dat elke serie die ik maak nieuw en anders is. Ik vind het proces dat voorafgaat aan het maken van de portretten zeker zo interessant. Het conceptdenken, daar leeft mijn brein van op. Soms voel ik me helemaal geen kunstenaar. Ik ben een nuchtere boerendochter en dat blijf ik ook, al leef ik ook in een dromerige wereld als je naar mijn kunstwerken kijkt. Je kunt me beter als regisseur zien: dat is ook het uitdagende aan mijn werk.” 

‘Je kunt best stellen dat ik een haat-liefde verhouding heb met fotografie’

Hollandse Nieuwe

Cultureel erfgoed en de invloeden van de Nederlandse handelsgeest. In beeldende portretten vastgelegd wat inclusiviteit in Nederland betekent, waar de oorsprong ligt van onze samenleving, wie wij zijn als Nederland en hoe wij cultureel erfgoed dragen.

Hollandse Nieuwe

Elke foto heeft een verhaal. Thema’s ontstaan eigenlijk uit het niets. “Ik laat me niet inspireren door andere fotografen, volg ze ook niet op sociale media. Ik wil authentiek zijn.” Jackie noemt als voorbeeld haar serie ‘Chapeau’. “In de coronatijd viel alles stil en tegelijk was het thuis heel hectisch. Ik had behoefte aan rust en dat mondde uit in een strakkere vormgeving, minder details, minder kleur. Hoeden beschermen je, verstoppen je of je gaat er juist de barricaden mee op, je wilt gezien worden. Dat is natuurlijk een mooie symboliek.”

 

Hollands Nieuwe

Haar serie ‘Hollands Nieuwe’ is binnenkort te zien in de Drvkkery in Middelburg. Beeldende portretten die tonen wat inclusiviteit in Nederland betekent, wie wij zijn als Nederland en wat ons cultureel erfgoed is. Jackie vertelt: “Die serie is heel organisch ontstaan. Ik legde bij een vriendin een stukje wit kant tegen haar donkere huid en we zagen hoe prachtig dat was. Daar ben ik toen mee doorgegaan en voor je het weet, ben je anderhalf jaar bezig aan een project. Ik moest kostuums zoeken, waar moeilijk aan te komen was. Vaak waren het museale stukken. Jankees Goud, een Zeeuw die in Putten woont, heeft me enorm geholpen. Hij weet alles van streekdracht en hoe je mutsen moet plooien en vouwen. Hij was ook aanwezig toen we de foto’s gemaakt hebben. De vrouwen die afgebeeld zijn, leerde ik via via kennen of reageerden op mijn oproep op sociale media. Ik heb wel altijd voorgesprekken, want het moet goed voelen met een model.” 

‘Soms voel ik me helemaal geen kunstenaar. Ik ben een nuchtere boerendochter en dat blijf ik ook’

Verhaal

Mijn werk heeft niet zo zeer een boodschap, maar wel een verhaal. Ik maak mijn werk vanuit mijzelf, wat ik publiceer ben ik.  En ik besef dat deze kunst sommigen raakt en anderen niet. Het verbaast me steeds weer dat het allerlei mensen aanspreekt en verkocht wordt over de hele wereld. De toekomst? Ik heb heel veel ideeën, maar ik heb inmiddels wel geleerd om de dingen te laten komen zoals het komt…” 

Meer weten? www.missjack.nl

‘Ik kan niet ‘zomaar’ een foto maken’

Tekst Ella Maria Beekman

Fotografie Jackie B  |  www.missjack.nl