Je hoeft echt niet naar de Randstad om van cultuur te genieten

We missen het applaus en zoveel meer

“Ik wist niet dat er zoveel te doen is.” Dat is de meest gehoorde opmerking als iemand de Zeeuwse Cultuur Agenda openslaat. Het magazine dat sinds 2019 al vijf edities kent. Als iemand ergens in Nederland aan Zeeland denkt, zal ‘cultuur’ niet het eerste zijn dat bij hem of haar opkomt. Terwijl er zoveel op cultureel gebied in Zeeland te beleven is. Natuurlijk kennen mensen de toeristische trekpleisters als Veere en Middelburg met hun prachtige gebouwen. En wellicht ook wel Concert at Sea of het Zeeland Nazomer Festival. Maar er is zoveel meer op cultureel gebied te beleven.

Naast het bekende Zeeuws Museum in Middelburg is er een verrassend groot aantal kleinere musea te vinden in alle delen van Zeeland. U kunt ook uw hart ophalen in de vele galeries die Zeeland rijk is. Op het gebied van muziek is het elk weekend moeilijk kiezen. Wil je naar klassiek, of naar pop of jazz. En natuurlijk is er een groot theateraanbod. De Zeelandtheaters met de theaters in Terneuzen, Middelburg en Goes. Maar ook de kleine theaters in Zeeland bieden bijzondere pareltjes aan. Kortom, u hoeft echt niet naar de Randstad om van cultuur te genieten. De artiesten die elders optreden of het nu toneel of muziek is, ze komen allemaal graag naar Zeeland.  En het beperkt zich niet tot het winterseizoen. In de zomer barst het van de festivals op allerlei gebied, van klassieke muziek tot jazz en wereldmuziek. En wilt u een avondje naar de bioscoop ? Er zijn in alle delen van Zeeland unieke filmhuizen.

 

En toen kwam corona. Ineens viel alles stil. We konden nog naar buiten, dat wel. En dat gaf toch bijzondere ervaringen. Zoals in maart vorig jaar, toen ik op de fiets naar Veere ging. Daar was niemand maar dan ook niemand op straat. De bootjes wiegden in het water, niemand aan het klussen. Het was beklemmend. Maar toch ook een heel bijzondere en unieke ervaring. Het was alsof ik toen echt de schoonheid van Veere onderging.

Grote Kerk Veere- Exp Folkert de Jong. De schepen deinen in afwachting van publiek

De Zeeuwse Cultuur Agenda als tijdschrift viel ook stil. Er was geen agenda, als alles afgelast is heeft het geen zin om een tijdschrift uit te brengen. Maar als redactie staan we te popelen om u in september, wanneer we toch hopen dat er weer wat mag, de achtergronden, verdiepingen en tips van het cultuuraanbod in Zeeland te laten zien. Wij zouden graag een keer het tijdschrift bijvoegen bij VIVACE, maar daar hebben we geen budget voor. Maar als u naar de boekwinkel, het theater of de concertzaal gaat kunt u een gratis exemplaar meenemen. Op onze website www.zeeuwsecultuuragenda.nl is een lijst met afhaallocaties te vinden.

Lisa Jacobs - Amsterdam in lockdown

De uitvoerende kunstenaars hebben het heel moeilijk gehad. In de cultuur zijn veel ZZP-ers werkzaam. En dan moet u niet alleen aan de artiesten denken maar ook aan bijvoorbeeld de podiumbouwers en technici voor licht en geluid. Maar het bijzondere van creatieve mensen is, dat ze ook heel erg de positieve kanten en uitdagingen kun-nen zoeken. In de cultuursector ontstonden bijzondere initiatieven. Streaming, maar ook andere digitale spannende uitvoeringen. En toch, er gaat niets boven live en het applaus van een volle zaal. Denk u alvast in: in het theater – de bel gaat, je zoekt je plaats, het licht gaat uit en dan gaat het beginnen… Of in de concertzaal waar je de adrenaline van de spelers bijna zelf voelt en de muziek ondergaat. Hoe anders dan wanneer je thuis een CD opzet. En na afloop nog even napraten met een drankje en nog dan nagenietend weer naar huis.

 

‘Kortom, u hoeft echt niet naar de Randstad om van cultuur te genieten’

We missen het allemaal verschrikkelijk. Maar de mooie tijden komen terug. En geniet u met ons mee. Steun ons met in het najaar uitverkochte zalen en veel applaus, want dat is wat we allemaal nodig hebben.   

En als u er dan toch bent neem dan een Zeeuwse Cultuur Agenda mee, die u ook een tijd heeft moeten missen. Het nieuwe nummer in september. Met dank voor de steun van de Provincie 10.000 exemplaren, gratis verkrijgbaar. Wij zijn ervan overtuigd dat u weer zult denken “wat is er veel te doen in Zeeland”. Behalve de agenda vindt u ook een aantal redactionele artikelen over Zeeuwse artiesten of instellingen. En behalve het tijdschrift is het de bedoeling dat dan ook de geheel vernieuwde website van de Zeeuwse Cultuur Agenda in de lucht is.

Namen de redactie

Wietske Lelie