‘Jongeheldentour is een blijvertje’

Als je het goed hebt, kun je je geluk delen. Met die gedachte organiseerde Arco Herrebout vorig jaar de JONGEHELDENTOUR, een rondrit met exotische sportwagens voor kinderen die vanwege een chronische ziekte of anderzijds lastige (thuis)situatie wel een verzetje kunnen gebruiken. Het bleef niet bij die ene rit.

Arco gaat nog liever naar de tandarts dan dat hij in de publiciteit staat, dus daar is de JONGEHELDENTOUR hem alles behalve om te doen. “Ik vind het gewoon fijn om hier en daar wat te kunnen bijdragen. De wereld is namelijk niet erg eerlijk verdeeld, dus als je het goed hebt, kun je best een stukje van je geluk delen. Zelf beleef ik veel plezier aan een mooie auto en het leek me leuk om, samen met andere autoliefhebbers, dit plezier te delen.”

Perspectief

Arco kwam op het idee van de JONGEHELDENTOUR toen na het eerste coronajaar de teugels gevierd werden en vooral jongeren helemaal los gingen, want tjonge, wat hadden ze het zwaar gehad. “Ik begreep de opluchting hoor, daar zeg ik niks over, maar als je het in perspectief plaatst… er zijn dus ook jongeren die die grotere uitdagingen kennen. Het leek me leuk om ook iets voor hen te organiseren zodat zij op school ook een tof verhaal te vertellen hadden.”

‘Ik vind het gewoon fijn om hier en daar wat te kunnen bijdragen. De wereld is namelijk niet erg eerlijk verdeeld, dus als je het goed hebt, kun je best een stukje van je geluk delen.’

De lat ligt hoog

In zijn eigen netwerk zocht Arco een groep autobezitters bij elkaar die er wel een dagje, wat benzine en inleg voor over hadden om deze kinderen een mooie dag te bezorgen. Niet iedere autobezitter mocht zomaar meedoen, de lat ligt hoog bij de JONGEHELDENTOUR. “Tegenwoordig rijden er best veel mooie auto’s op de weg, dus hoe bijzonder is het voor kinderen nog om die te zien? Om de kinderen écht een buitengewone beleving te bieden, wilde ik voor de JONGEHELDENTOUR alleen zeer exclusieve sportwagens selecteren.”

 

Tweede editie

Waar bij de eerste editie 12 auto’s meededen, waren dat er dit jaar tijdens de tweede editie al 27. “Vorig jaar had ik het redelijk ad hoc georganiseerd, in een paar maanden tijd. Nu had ik er wat meer tijd voor en iedereen die vorig jaar had meegedaan, zei toen al: ‘Als je dit nog eens doet, schrijf mij maar op’. Ook voor hen is het een topdag. De blijdschap van de kinderen is waar ze het voor doen.” 

Toekomst

Na een eerste succesvolle tour in 2021 en een tweede overtreffende trap in 2022 zal ook in 2023 weer een JONGEHELDENTOUR volgen. “Je merkt dat het aanslaat en dat iedereen er ontzettend van geniet. Dan is het toch zonde om te stoppen? Bovendien zijn er al diverse partijen die aangegeven hebben als sponsor of medeorganisator te willen aanhaken. Dat is wel fijn, want het is best veel geregel in je eentje en het kost ook geld. Als er met de hulp van anderen nog meer kinderen en autobezitters de kans op zo’n mooie dag krijgen, is dat alleen maar heel positief.”

Tekst Kim de Booij

Fotografie Kilmedia & Stam Productions