Lapponia: 60 jaar sieraden gebaseerd op de stoere Scandinavische natuur

 

Geïnspireerd door de stoere Scandinavische natuur, richt Lapponia zich tot consumenten met een gevoel voor elegantie en stijl. De sieraden van Lapponia zijn handgemaakt en hoogwaardige tijdloze Finse designs die doorgegeven kunnen worden aan volgende generaties. Het verhaal begon 60 jaar geleden; VIVACE bezocht de ateliers in Helsinki.

Voordat een Lapponia sieraad bij haar gelukkige en trotse nieuwe eigenaar komt is het al de handen van zo’n 16 ervaren sieraadbouwers en edelsmeden gepasseerd in de productieateliers van Lapponia in Helsinki. Duurzaamheid en respect voor het milieu zijn de sleutelwoorden bij Lapponia Jewelry. Zo is het goud dat gebruikt wordt voor 100% uit recyling afkomstig en het zilver voor 70%. De overige 30% wordt gewonnen in Scandinavische mijnen. Dit zorgt ervoor dat de productie voldoet aan de hoge Lapponia standaards. Tevens wordt al het gebruikte water opgevangen en behandeld om zo min mogelijk belastend te zijn voor het milieu. 

Het verhaal

Het begon al bijna 60 jaar geleden vanuit de visie om van sieraden, miniatuur kunstwerken te maken. Uitgangspunt hierbij waren de natuur en de mentaliteit in Scandinavië. Lapponia kijkt naar sieraden als een kunstvorm die de artistieke visie van iedere ontwerper combineert met het rijke design erfgoed van het merk. Lapponia is bekend om haar vernieuwende en spectaculaire ontwerpen. Weg met het conservatieve en traditionele sieraden design. In de 6 decennia die het merk telt is daarom de samenwerking gezocht met een aantal top designers. Deze hebben gezorgd voor een aantal echte Finse design klassiekers.

Van Yoko Ono tot Star Wars en Baywatch

Vele celebrities zijn dan ook gespot met een Lapponia stuk door de jaren heen. Zo was John Lennon in de ‘seventies’ op tv te zien samen met Yoko Ono die de ring “Petrified Lake acrylic ring” van Björn Weckström droeg. Star Wars heldin Prinses Leia droeg in de film het iconisch halssieraad van Lapponia. Dit is het  ‘Planetoid Valleys necklace’ eveneens ontworpen door Björn Weckström en tot op heden verkrijgbaar. In de jaren 80 droeg Baywatch acteur David Hasselhof een Lapponia horloge. In 1989 voegt de Franse Christophe Burger zich bij Lapponia Jewelry. Burger’s eerste collectie was in wit goud met

een unieke donkere oppervlakte. Zijn designs worden gekarakteriseerd door geometrische vormen, grafische structuren en oppervlakten met bijzondere structuren. In 2006, komt Taiwanese designer Chao-Hsien Kuo als eerste vrouwelijke ontwerpster bij het merk. Haar vrouwelijk stijl drukte een stijlvolle en grazieuze nieuwe stempel op het merk. Toen Lapponia in 2010 50 jaar bestond werd dit gevierd met o.a. opnieuw een iconisch ontwerp. Van de Finse designer Mari Isopahkala: Winter Pearl collection. Anno nu is Lapponia nog steeds de keuze van sterren. Zo is het sieradenmerk erg geliefd onder royalty’s, maar ook Nicki Minaj draagt een prachtige special editon bracelet uit de Lapponia Kuu collectie op diverse gelegenheden. 

 

Lapponia verwelkomt met regelmaat gastontwerpers om zo extra dimensie aan hun collecties te geven. Voor de nieuwe Sielu collectie sloegen ze de handen ineen met de wereldberoemde ontwerper Karim Rashid. De in Caïro geboren Rashid weet als geen ander met een paar pennenstreken een puur en expressief ontwerp neer te zetten dat niet voorbijgaat aan elementaire dingen als draagcomfort. Zoals gebruikelijk bij Lapponia wordt ook deze collectie met de hand gemaakt in Finland. Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt, bestaat voor 70% uit gerecycled zilver, terwijl de resterende 30% in Finland zelf gewonnen wordt. Dit betekent dat de milieubelasting minimaal is, hetgeen nog meer waarde toevoegt aan het dragen van deze bijzondere collectie.