Liefde voor kleding en elkaar bij deeltwee

‘Duurzaam shoppen bij deeltwee én ook nog eens voor het goede doel’

Wouke Dorst, initiatiefnemer van deeltwee, heeft inmiddels een flinke groep vrijwilligers en een mooi groot pand in de binnenstad gevonden. Half juni opende wethouder Cees Pille van Gemeente Goes de winkel in de Gasthuisstraat.

“Kleding kopen is ont-zettend leuk. Er goed uitzien geeft zelf-vertrouwen. Af en toe iets nieuws kopen voor jezelf geeft een goed gevoel. Maar wat mag dat kosten? En dan bedoel ik dat niet alleen financieel. Onze kleding wordt vaak onder nare omstandigheden gemaakt. Ten koste van ons milieu en andere mensen. Er is wereldwijd nog steeds slavernij en kinderarbeid, ook in de kledingindustrie. Daarbij hebben we met z’n allen veel kleding over. deeltwee wil je dan ook inspireren om kleding te hergebruiken. Snuffelen naar tweede-hands kleding waar een ander misschien niet meer blij mee is, maar jij juist wel! En omdat de prijzen veel lager liggen, houd je nog geld over ook.”

Goede doelen

Als stichting wil deeltwee geen winst maken, maar de opbrengst doneren aan goede doelen (ANBI en CBF erkend) die moderne slavernij tegengaan en opkomen voor kinderen en daklozen. Hierdoor levert deel-twee een bijdrage aan duurzaamheid, een betere wereld én verbinding. Een van die doelen is IJM. Het onrecht waar International Justice -Mission tegen strijdt, raakt ons. Zeker als het gaat om kinderarbeid en moderne slavernij, wat helaas ook voorkomt in de mode–industrie. IJM pakt dat onrecht bij de bron aan, onder andere met gerichte en succesvolle bevrijdingsacties.

Sheltersuit 

Met een ingenieuze jas mét slaapzak heeft Bas Timmer, de jonge gedreven ontwerper achter Sheltersuit, al duizenden dak-lozen geholpen: “We ontwikkelden de Sheltersuit als een kortetermijnoplossing voor een groot probleem. Het lost het daklozen- en vluchtelingenprobleem niet op, maar voorkomt wel dat mensen op straat doodvriezen. Wij geloven dat ieder mensenleven telt en daarom heeft iedereen het recht op deze kleine schuilplaats als dat nodig is.” In de winkel van deeltwee kan je ook slaapzakken doneren die Sheltersuit goed kan gebruiken!

Het Vergeten Kind

Tot slot zet deeltwee zich in voor Stichting Het Vergeten Kind. Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld, maar helaas geldt dit niet voor alle kinderen. Duizenden kinderen in Nederland kunnen niet meer thuis wonen. Ze zijn verwaarloosd of mishandeld, gevlucht voor geweld of uit huis geplaatst. Die trauma’s laten diepe sporen na. Stichting Het Vergeten Kind geeft die kinderen een stem en vertelt hun verhaal.

Doneer je kleding (en slaapzakken)

Wouke: “Vanaf het eerste social media-bericht zijn we overspoeld met enthousiaste reacties en is er volop dames-, heren- en kinder-kleding gedoneerd. Sinds half juni hebben we al duizenden klanten begroet, zo leuk! Kom je ook snuffelen tussen alle mooie items? En ruim je binnenkort je kast op, denk dan zeker aan deeltwee.”

 
Gasthuisstraat 16, Goes | Tel 06 1972 99 33 | www.deeltweegoes.nl
Volg ons ook op Instagram en Facebook

Fotografie Dmarc