Loskade 45

Aan de Loskade in Middelburg staat een stevig en authentiek gebouw met een prachtige monumentale gevel. Vanaf de bouw in 1879 deed het dienst als magazijn, hotel, onderkomen van de Technische Unie en keukenshowroom. Helaas verloor het in de loop der jaren binnenin een groot deel van zijn historische elementen. Toen de familie Houkamp het in 2015 kocht om er terug een hotel van te maken, zette ze alles op alles om het pand weer zijn innerlijke charme te geven.

Aan de gevel moest gelukkig niet veel gebeuren. “Behalve schilderwerk en het vervangen van het balkon”, legt zoon Luuk uit. Ondanks de moderne materialen heeft het balkon zijn originele uitstraling gelukkig behouden. De binnenzijde van het pand was een heel ander verhaal. “Dat hebben we vanwege achterstallig onderhoud compleet moeten strippen. Al met al een gigantische klus, die door Klussenbedrijf Maljaars werd uitgevoerd. Slechts een paar authentieke elementen waren nog intact, zoals een deel van het plafond en de lambrisering op de eerste verdieping.” Hier profiteren de twee suites aan de voorzijde van. De ruime kamers hebben hun originele grootte behouden om de plafonds te kunnen redden. De badkamerplafonds in deze kamers zijn om diezelfde reden verlaagd uitgevoerd.

‘We hebben zo veel mogelijk voor hergebruik gekozen’

Knipoog

Behalve aandacht voor historie, was er tevens aandacht voor duurzaamheid. De goede isolatie en het groene dakterras zijn hier voorbeelden van. Maar ook bij de inrichting is naar duurzaamheid gekeken. “We hebben zoveel mogelijk voor hergebruik gekozen.” Nou kan dat soms uitmonden in een rommelig sfeertje, maar dat is hier allerminst het geval. Dit is mede te danken aan het interieuradvies van Woontrend Zeeland. Interieuradviseur Don Brouwer: “De familie Houkamp had zelf de tweedehands spullen uitgekozen, maar zocht nog naar bijpassende vloeren, gordijnen en aanvullende meubelen. Ze wilden graag een totaalplaatje met een authentieke uitstraling, maar dreigden op een te ouderwetse sfeer uit te komen. Daar heb ik ze in mogen en kunnen adviseren. Het is nu modern en eigentijds met een knipoog naar het verleden.”

‘Alles bij elkaar oogt het gezellig en huiselijk. Dat is precies wat we willen, dat iedereen zich hier thuis voelt’

Gezellig

Alles bij elkaar oogt het gezellig en huiselijk. “Dat is precies wat we willen, dat iedereen zich hier thuis voelt”, zegt Luuk. “Ook de hotelkamers hebben we hierop ingericht.” Hier valt ons als eerste de mooie vloer op. “Het materiaal is pvc”, legt Don uit. “Door de houtlook geeft het een warm effect en daarnaast is het makkelijk in onderhoud.” Verder oogt de kamer vooral rustig, gezellig en modern. Ook de badkamer draagt hier met zijn nette meubelen en sprankelende gietvloer aan bij.

Thuisgevoel

We nemen vervolgens eens een kijkje bij de appartementen achter het hotel. Een beetje verbaasd kijken we om ons heen. Een gezellig binnenplaatsje met drie kleine huisjes was niet wat we verwacht hadden. “We hadden de boel vol kunnen bouwen en zo was het hier eerst ook, toen er nog een grote oude loods stond. Maar we wilden juist een thuisgevoel creëren. Een rustige plek met wat meer privacy en een eigen ingang. Zeker voor mensen die wat langer bij ons willen verblijven is dat interessant. Denk bijvoorbeeld aan zakelijke gasten. Voor hen is zo’n appartement een stuk fijner dan een hotelkamer.” De bouw van de appartementen liep van december 2017 tot juni 2018. Vanwege de goede ervaringen met Klussenbedrijf Maljaars tijdens de renovatie van het hotel, werd ook de bouw van de apparte-menten door hen uitgevoerd.

Samen

Eenmaal binnen wordt onze blik meteen omhoog getrokken. “We hebben de nok hier bewust open gelaten voor een ruimtelijk effect. Verder is de lijn van de hotelkamers doorgetrokken.” Woontrend Zeeland adviseerde over de aanvullende meubelen. Don: “Over de banken, tafels en stoelen bijvoorbeeld. De familie had vaak eigen ideeën, maar stond ook heel erg open voor mijn inbreng. Samen zijn we gekomen tot de mooie inrichting die er nu is. Het was heel fijn samenwerken.” Al met al is het de familie Houkamp, samen met onder andere Klussenbedrijf Maljaars en Woontrend Zeeland, goed gelukt om van dit verwaarloosde pand weer een juweeltje te maken. Loskade 45 heeft haar charme terug.

Loskade 45

Hotel Loskade 45

Loskade 45, 4331 HX Middelburg

www.loskade45.nl

Tekst Kim de Booij

Fotografie Limit Fotografie