Mooiste veilinghuis van Nederland staat in Middelburg

Het leek een uitzonderlijke keuze, de verhuizing van het Zeeuws Veilinghuis naar de oude kunstmestloods in Middelburg. Tegelijkertijd lag het enorm voor de hand.

“We zochten al langer naar een pand met een grote open ruimte”, legt eigenaar René de Visser uit. “In ons pand aan de Herengracht zaten een hoop trappen en kleine kamertjes. De oude kunstmestloods bood maar liefst 1.200 m2! We zagen de enorme ruimte en meteen vielen ook de mooie authentieke details op. We wisten: dit is het!”

Architect BuroSALT

Ook voor de architect, Paul van den Berge van BuroSALT, was de grote oude kunstmestloods een waar geschenk. “Wat een gaaf gebouw, wat een mogelijkheden en wat een uitstraling ook! Het karakteristieke metselwerk, de authentieke kleine raampjes met betonkozijnen, de lichtstraat bovenin en de houten spanten, heel bijzonder. Eerst dacht ik overigens dat het betonnen spanten waren, zo vies waren ze nog. Maar daar kwamen pareltjes vanonder. Dit alles bij elkaar geeft de ruimte enorm veel sfeer.”

Licht

Aan Paul vervolgens de uitdaging om van de lege ruimte een multifunctionele galerij en kantoorruimte te maken. Licht was hierbij een belangrijk aandachtspunt. “Er komt prachtig daglicht door de ramen in de gevel en het satijnglas van de lichtstraat. Maar veel schilderijen komen juist optimaal tot hun recht bij kunstlicht. We hebben mede daarom twee loopbruggen langs de zijkanten gemaakt. Daaronder kunnen kunstwerken met kunstlicht belicht worden en daarboven is het weer ideaal voor andere kunstwerken, die mooier uitkomen in daglicht.”

‘We wilden de uitstraling van de loods zoveel mogelijk bewaren, maar tegelijkertijd naar buiten toe laten zien ‘hier gebeurt wat’. Die grote puien doen dat, ze maken je nieuwsgierig.’

Hier gebeurt wat

De loopbrug wordt gedragen door stoere, zwartstalen kolommen. Paul: “In combinatie met het strakke wit, de betonvloer en het hout geeft het een heel industriële uitstraling. Bovendien kunnen er tussen de kolommen heel eenvoudig schotten geplaatst worden, waardoor er aparte kamers ontstaan.”

Net boven de loopbrug prijken de leuke, authentieke raampjes. Ze vormen een contrast met de nieuwe, enorme glazen puien aan de waterzijde. “We wilden de uitstraling van de loods zoveel mogelijk bewaren, maar tegelijkertijd naar buiten toe laten zien ‘hier gebeurt wat’. Die grote puien doen dat, ze maken je nieuwsgierig.”

Ook mooi

René is terecht blij met en trots op het resultaat. “Het is prachtig geworden. En weet je wat ook mooi is? Het pand is ook nog eens erg duurzaam. Met isolatie, zonne-energie en vloerverwarming- en koeling is het energieneutraal. Gasten genieten natuurlijk vooral van wat ze zien. Iedereen vind het geweldig. Ik denk oprecht dat dit het mooiste veilinghuis van Nederland is.”

Tekst Kim de Booij

Fotografie Limit Fotografie