Mural Goes: 1 t/m 10 juli

Er gaat iets groots gebeuren in Goes. De Culturele Raad Goes organiseert 1 tot 10 juli de zomertentoonstelling Mural Goes, een kunstproject van formaat! Tien muren in Goes worden tijdens een tiendaagse festival door internationaal befaamde kunstenaars omgetoverd tot kunstwerken.
Kunstenaar en medeorganisator Stefan Thelen aan het werk

Beeldend kunstenaar en voorzitter van de Culturele Raad in Goes Wim Bakker is bedenker van het festival en startte samen met Stefan Thelen in 2014 de voorbereidingen. “Elke vijf jaar organiseren wij als culturele raad van Goes een grote buitententoonstelling. Mural art spreekt veel mensen aan. Ook diegenen die misschien normaal de museumdeuren niet platlopen. Je kunt er ook niet omheen, het is kunst die naar je toe komt eigenlijk. Het is geweldig dat we nu al zoveel enthousiasme tegenkomen. Bij het bedrijfsleven, maar ook bij de woningcorporatie RWS zonder wiens medewerking dit niet kan plaatsvinden. Het voor Nederlandse begrippen grootse muurkunstfestival maakt van Goes in korte tijd een openluchtmuseum. Internationaal gevestigde kunstenaars zijn live aan het werk te zien.Dit is zo bijzonder dat je het eigenlijk niet mag missen.”

Niet nieuw

Muren zijn perfect voor het uitdragen van (politieke) boodschappen en schoonheid. In een Franse grot vinden we hiervoor het bewijs uit 30.000 voor Christus. Ook de Egyptenaren, Michelangelo, Raphael en Leonardo Da Vinci pakten op hun beurt flink uit op muren en plafonds. Van verfijnde schilderkunst tot illegale graffiti: op een muur word je gezien! Graffiti en street art staan aan de wieg van de hedendaagse muurschilderkunst of: mural art. In de jaren negentig werden street art kunstenaars omarmd door ‘jonge’ merken als Nike en Red Bull, wat mede leidde tot brede erkenning in de kunstwereld.

Wél hip

Vandaag is mural art dus niet nieuw, maar wel hip. Wereldwijd zijn muralfestivals heel populair. Kunstenaars laten met succes hun talenten zien op grootformaat. Door het openbare karakter en afmetingen is deze kunstvorm letterlijk toegankelijk voor iedereen. In Nederland is het nog een zeldzaam fenomeen. Het is dus heel bijzonder te noemen dat er in korte tijd zoveel kunstenaars hun werk laten zien in Goes.

Klinkende namen

De deelnemers aan Mural Goes zijn niet de minsten. De wereldberoemde Duitse Hendrik Beikirch schildert poëtische zwart-wit portretten in monumentale afmetingen. Ondanks de enorme afmetingen is het werk intiem en intens. Hij zal werken op de grote muur van flat Weidezicht in Goes zuid.

Jorge Rodriguez Gerada gaat aan de slag op het Damplein, het voormalige Rabobankgebouw. Hij is een Cubaans-Amerikaanse kunstenaar en wordt gezien als één van de vernieuwers van de internationale urban art scene. Bekend zijn enorme portretten op de aarde, die alleen vanuit de lucht zijn te zien. Zijn muurschilderingen ogen vaak als enorme, gedetailleerde tekeningen. >

Op een andere flat in Goes zuid zien we straks het werk van Phillippe Baudelocque. De Franse kunstenaar staat bekend om zijn gedetailleerde zwart-wit afbeeldingen, vaak van dieren.

Marcel Thelen speelt een thuiswedstrijd op flat “De Bongerd” aan de Appelstraat. De Goese kunstenaar levert kleurrijk en grafisch werk. Aan de andere kant van hetzelfde gebouw, aan de kant van rotonde Poelplein werkt zijn broer Super A oftewel de uit Goes afkomstige Stefan Thelen. Hij laat vanuit zijn achtergrond als grafisch ontwerper veelzijdig werk zien. Zijn muurschilderingen zijn fantasievol en kleurrijk. Zijn ‘Duif’ werd in 2012 uitgeroepen tot mooiste illegale kunstwerk van Nederland.

Zedz laat zijn talent zien op de muren van de voormalige Deltaschool bij het Hollandiaplein. Hij groeide op in Leiden, waar hij in aanraking kwam met graffiti Nu woont en werkt ZEDZ in Milaan. Zijn kunstwerken zijn net zo grafisch en kleurrijk als ‘gewone’ graffiti, maar bevatten veel meer lagen.

Tekst Marjan van de Vreugde

Fotografie Archief