Nieuw jasje voor Beachresort Julianahoeve

Camping & Beachresort Julianahoeve in Renesse is geliefd bij veel vakantiegangers uit binnen- en buitenland. Het centrumgebouw met zwembad, restaurant, Foodcourt42 en buitenplein is het kloppende hart van het populaire vakantiepark. Afgelopen jaar werd alle horeca compleet vernieuwd en werd er een waanzinnig nieuw concept neergezet

Naast het zwembad was voorheen een restaurant met bar, filmzaal en een binnenspeelruimte voor de kinderen. Daartegenover was een snackbar. Tijdens een gigantische klus wisselden deze locaties dit voorjaar van plek en kwam de foodcourt naast het zwembad te liggen. Het restaurant met lounge kwam op de plaats van de voormalige snackbar. Bouwbedrijf Braber uit Renesse mocht dit project voor zijn rekening nemen. Bedrijfsleider Salomon van Belzen vertelt daarover. “Bouwbedrijf Braber is thuis in  bouwprojecten voor zowel particulieren als bedrijven. Met name in de recreatie zijn we zeer actief. Dit was een bijzonder project vanwege het wisselen van functie van de gebouwen. Het was een flinke operatie. Maar het resultaat is geweldig.” 

Grote wisseltruc

De opdrachtgever denkt daar net zo over. Sandy Troost van -Oeveren legt uit waarom restaurant en snackbar van plek gewisseld zijn. “Dat had vooral te maken met de routing. -Gasten moesten half door het restaurant heen om het zwembad te bereiken. Dat leek ooit een goed plan, dan kon je na het zwemmen een hapje gaan eten. Maar de doelgroep is veranderd. Een apart à la carte restaurant en een self service bij het zwembad passen beter bij elkaar. En met het groeien van de populariteit van de camping was de capaciteit van de horeca ook wat aan de krappe kant geworden.” Het vakantiepark blijft volop in beweging. “We hebben veel geïnvesteerd door de jaren heen en nog. We willen de kwaliteit hoog houden. Komend jaar gaan we bijvoorbeeld het toiletgebouw weer upgraden.”

Foodcourt42

In de nieuwe situatie is er naast het zwembad -Foodcourt42 gerealiseerd, dat meer is dan een eenvoudige snackbar. De ruimte werd flink uitgebouwd, zodat er veel zitplaatsen gemaakt konden worden. Binnen is er nu plaats voor zo’n 140 mensen. De counters zijn van alle gemakken voorzien en zoveel mogelijk geautomatiseerd. “De binnenspeeltuin Atlantica is gebleven, wel hebben we daar een ander plafond in aangebracht om de akoestiek te verbeteren. De kinderstemmetjes galmen nu niet meer zo hard door de ruimte,” legt Salomon uit. Qua interieur is het echt het campingniveau ontstegen. Het is fris, hip en kleurrijk. Met een knipoog naar de kustomgeving waar je je bevindt.

Binnen en buiten genieten

Aan de overkant, op de plek van de voormalige snackbar, is nu restaurant Eb & Vloed met aansluitend een loungegedeelte gesitueerd. Hier is de indeling van het gebouw echt totaal op de schop gegaan. Alle muren zijn uitgebroken en de ruimtes werden opnieuw ingedeeld. In het hart van het gebouw de open keuken met ernaast de uitnodigende bar en de stijlvolle lounge. Salomon: “Vanaf de bestaande pui kwam er een grote uitbouw waar nu het sfeervolle restaurant is verrezen. Het belangrijkste uitgangspunt was de integratie van binnen en buiten. Daarom is gewerkt met enorme schuifpuien. Daar-buiten is een overkapping gemaakt waar zowel screens als terrasverwarming zijn aangebracht. Zo kun je met alle weersomstandigheden optimaal gebruik maken van de ruimte. Aangezien de camping sinds kort bijna het hele jaar geopend is, was dat een grote wens van de opdrachtgever.”

Serre met veel licht

Die prachtige aluminium serre, geleverd met de grote schuifpuien en het glazen dak, is het vakwerk van Serko Gevel-techniek uit Vlissingen. Zetwerken en bouwkundige oplossingen zijn bij hen op maat leverbaar. Eigenaar Richard Middelkoop: “In deze serre is heel veel glas verwerkt. Door de grote glaspartijen komt er veel licht binnen en licht maakt ruimte. Dat is een enorme meerwaarde hier, omdat er jaarrond gasten zijn.” Serko heeft alle facetten in huis; zowel de productie van daken en kozijnen als het tekenwerk en de montage werden vanuit de splinternieuwe productiewerkplaats en showroom in Vlissingen gedaan. “Het contrast van het lichte hout met de donkere pui is erg stijlvol. De afwerking hebben we gedaan met matte structuurlak uit onze Timeless Color Collection die een chique uitstraling geeft. De voordelen van deze lak is dat we hierop 25 jaar garantie kunnen geven, zelfs in het zeeklimaat van Zeeland. Daarnaast heeft deze lak een zeer hoge krasbestendigheid. In ons werk proberen we altijd die balans te vinden tussen technisch goed en esthetisch mooi.”

“Het is fris,
hip en kleurrijk, met een knipoog naar de kustomgeving waar

je je bevindt…”

Uitdagend project

Salomon wist op voorhand dat het niet altijd even makkelijk zou gaan. “We hebben veelal met materialen gewerkt met een natuurlijk uitstraling. De uitdaging zat hem in het verwerken van hout en staal in de constructie. Hout werkt altijd, zeker onder diverse weersinvloeden. Als je het dan te strak in de staalconstructie hangt, krijg je later problemen. Dat luisterde dus heel nauw.” Op het plein tussen de twee locaties in kwam vrijstaande ovale overkapping van Hoover concepts. Braber stortte daarvoor grote betonpoeren van zo’n 4 bij 8 meter. Zo was dit project dus heel divers. “Dat was erg leuk, maar ook -arbeidsintensief om op verschillen plekken tegelijk bezig te zijn. En je komt altijd onvoorziene zaken tegen. Ondanks dat zijn we erg tevreden over het resultaat.” “Dat was erg leuk, maar ook arbeidsintensief om op verschillen plekken tegelijk bezig te zijn. En je komt altijd onvoorziene zaken tegen. -Ondanks dat zijn we erg tevreden over het resultaat.”

“Om een succesvol eindresultaat te bereiken, is het voortraject heel belangrijk.”

Van alle gemakken voorzien

Die onvoorziene zaken zijn ook De Vlaam Koeltechniek niet vreemd. De Vlaam is de vaste partner bij de Julianahoeve als het gaat om het onderhoud van de koelinstallaties. Uit jarenlange ervaring weet eigenaar Richard dat een project altijd net iets anders loopt dan je had gepland. “Toch ging dit project heel voorspoedig. We hebben alle koelinstallaties gemaakt en de koelcellen en bedrijfskeukens met kookeiland en koelwerkbanken geleverd. Ook de apparatuur, die hebben we in samenspraak verzorgd met Frank van Dongen van VD grootkeuken advies & ontwerp. Hij maakte de tekeningen en wij hebben het op een vakkundige manier geplaatst en geïnstalleerd. Heel high-tech en gebruiksvriendelijk allemaal. Het was erg leuk om te doen en prachtig om te maken.”

Uniek interieur

Vanaf het begin af aan was Ennik Interieur betrokken bij het project. “Om een succesvol eindresultaat te bereiken, is het voortraject heel belangrijk,” zegt Eelke. De familie Troost heeft zelf een flinke vinger in de pap gehad wat betreft het interieur. Het liggende ontwerp is door ons volledig gestyled en zeer high end neergezet! We hebben het volledige ontwerp wat er lag in een korte tijd moeten herzien en perfectioneren. We hebben de sfeer die we voor ogen hadden, kunnen neerzetten. In het voortraject zoeken we naar het karakter, de passie en de toekomstvisie van de opdrachtgever. Dat brengen we samen met de wensen van de doelgroep, waardoor je een uniek ontwerp krijgt.” Dat is namelijk wat ze bij Ennik Interieur altijd beogen: telkens een interieur ontwerpen dat nog niet bestaat, maar wel totaal klopt. “We volgen geen trends, we zijn zelf de pioniers en trendsetters. Styling is van groot belang om de juiste toon neer te zetten en perfectie is ons uitgangspunt.”

Perfectie

Eelke en zijn team van Ennik Interieur hebben ook hier weer een sterk staaltje vakwerk afgeleverd. Ze waren niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp maar hebben ook het interieur mogen produceren en installeren. “Het stijlvolle interieur overstijgt absoluut het campingniveau. De uitstraling is warm, kleurrijk en natuurlijk We bouwden twee fantastische bars die je bij binnenkomst tegemoet blinken, die springen er echt uit. Eigenlijk overal waar je kijkt, is alles maatwerk; van kinderspeelhuis midden in het restaurant tot de bedieningswagens aan toe. ” In het restaurant en de foodcourt zit je overal even relaxed en zijn er veel knusse hoekjes gecreëerd. Het robuuste hout in combinatie met zwarte elementen in de staalconstructie en het meubilair vormen een stoere tegenhanger van de zachte kleuren. “En we zitten hier natuurlijk wel vlak bij zee en de duinen: dat vind je terug in kleine details zoals dessins met zeedieren op vloeren, de wand met schelpentegels, rieten lampen en zeegrassen. Het was voor ons echt een feest om dit te mogen bedenken en uitvoeren!”

Tekst Mariska den Hartog    

Fotografie Limit Fotografie | Nikki Ruyssenaars