‘Off-road avonturen in Oman’

Ervaar het ultieme off-road avontuur in Oman. Verken het ruige terrein van Wadi Bani Awf, doorkruis het grillige Hajar-gebergte of bewonder de smaragdgroene wadi’s. Een 4×4 voertuig is essentieel om deze bezienswaardigheden buiten de gebaande paden te ontdekken. Verbazingwekkende off-road avonturen wachten op reizigers in het sultanaat.

 

‘Van groene wadi’s tot bergtoppen en eeuwenoude ruïnes’ 

Off-road door het Hajar-gebergte

Het Hajar-gebergte, dat zich honderden kilometers uitstrekt van het Musandam-schiereiland tot Sur aan de oostkust van het sultanaat, trekt avonturiers van over de hele wereld. Reizigers kunnen hier duizelingwekkende kloven doorkruisen, oude lemen dorpen bezoeken, door dadelplantages wandelen en weelderige wadi’s ontdekken. De toegang tot het hooggebergte ligt op ongeveer twee uur rijden van de hoofdstad Muscat, aan de voet van de berg Jebel Akhdar. Bij aankomst wordt de vierwielaandrijving van het voertuig getest bij een controlepost. Er wacht een steile klim naar 2.000 meter hoogte en tijdens de terugweg naar beneden worden de remmen zwaar belast. Eenmaal op de top wacht er een aangenaam koel klimaat en indrukwekkende landschappen tussen diep aflopende ravijnen en hoge bergtoppen.

De wadi’s van Oman verkennen

Hoewel veel van de wadi’s van Oman bereikbaar zijn met een gewone auto, geeft een 4WD-voertuig reizigers de vrijheid om een aantal verborgen juweeltjes van het sultanaat te verkennen. Een daarvan ligt tussen Muscat en Sur, waar een afslag van de snelweg door de bergen slingert en naar het smaragdgroene water van Wadi Al Arbeieen leidt. De wadi is veelal verlaten en de off-road tracks van Oman kunnen worden beproefd tijdens de rit door de indrukwekkende vallei.

Veel reizigers naar Oman kiezen voor de gebruikelijke weg naar de bergen van Jebel Shams of Jebel Akhdar. Maar voor wie op zoek is naar een minder bekend avontuur, biedt de hobbelige route door Wadi Bani Awf een onvergetelijke ervaring. Vanuit Muscat, op weg naar Nakhl, leidt een afslag bestuurders door een vallei met palmbomen. Naarmate de reis vordert, sluiten imposante bergwanden zich om de auto heen en verandert het pad in een onverharde weg. Onderweg passeren reizigers kleine bergdorpjes zoals Bilad Sayt, waar het niet ongewoon is dat geiten de weg blokkeren, afgewisseld met spectaculaire uitzichten. 

Een andere aanrader is Wadi Bimah: tijdens een canyoningtocht door de uitdagende Snake Canyon ervaren avonturiers de vele kleurschakeringen van de rotsen van dichtbij. De canyon mag alleen worden bewandeld in het gezelschap van een plaatselijke gids.

 

‘De canyon mag alleen worden bewandeld in het gezelschap van een plaatselijke gids’

Op naar de woestijn

Voor een compleet andere rijervaring brengen reizigers een bezoek aan de woestijn Sharqiya Sands, op ongeveer drie uur rijden van Muscat. Veel woestijnkampen in Oman halen gasten op uit nabijgelegen steden zoals Bidiyah, omdat rijden op zand uitdagend is. Reizigers kunnen ook een ontmoetingspunt afspreken met de gastheren van het kamp, vanwaar ze het voertuig van het kamp volgen tot in de oneindige woestijn. Maar er gaat natuurlijk niets boven een avontuur op eigen gelegenheid. Zo kunnen bestuurders die zelfverzekerd genoeg zijn op eigen tempo in een voertuig met vierwielaandrijving de grote zanderige wildernis ontdekken. Voor een betere grip op het zand moeten de banden van het voertuig van tevoren leeglopen. Bovendien mogen de reizigers de aangewezen paden niet verlaten om hun oriëntatie niet te verliezen. Dune bashing, oftewel racen door de woestijn, is niet voor niets populair en ervaren off-roaders beleven veel plezier op de off-road tracks die het zand doorkruisen.

 

‘Er gaat natuurlijk niets boven een avontuur op eigen gelegenheid’

 

Bezoek de bijenkorfgraven van Bat en Al-Ayn

De bijenkorfgraven van Bat en Al Ayn, waarvan de oorsprong of het doel onbekend is, liggen ongeveer twee uur rijden ten noordwesten van de oasestad Nizwa in een surrealistisch rotslandschap. De graven zijn meer dan 4000 jaar oud en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een lange, uitdagende rit naar de Bat Necropolis over een goed onderhouden, maar hobbelige weg. Een 4WD is dan ook een must. Eenmaal op het plateau zijn er meer dan honderd stenen bouwwerken mysterieus verspreid over een groot gebied. Op de terugweg naar Nizwa ligt de Al Ayn necropolis. Deze is nog beter bewaard gebleven en ligt op een rotsachtige bergrug die lijkt te gloeien in de middagzon. Bestuurders moeten goed opletten als ze over de onverharde wegen in Oman rijden, want de paden vormen een uitdaging en hulp kan ver weg zijn.

Tekst Lieb Management

Fotografie Ministry of Heritage & Tourism Sultanate