jack verkamman

Ook in de financiële sector wordt er in de lente gezaaid

   ‘Om straks te kunnen oogsten moeten we eerst zaaien’

Column door Jack Verkamman

Lente! Hoewel ieder seizoen zijn eigen charme heeft, heeft de lente toch wel iets extra’s; de natuur ontwaakt uit haar winterslaap, het frisse gras, de voorjaarszon, bloesems aan de bomen en huppelende lammetjes in wei; dat is genieten.

In dit seizoen worden de akkers geploegd, gezaaid en onkruid verwijderd om in een volgend seizoen te kunnen oogsten. Op het financiële vlak is het niet veel anders:

Groeien

Wanneer we sparen voor later doen we eigenlijk hetzelfde. We zetten maandelijks een bedrag op de spaarrekening (zaaien) zodat we op een later moment voldoende geld hebben om ermee te kunnen doen waarvoor we hebben gespaard (oogsten). Spaardoelen die men kan hebben zijn heel verschillend. Denk bijvoorbeeld aan aflossing eigen woning, aanvullend pensioeninkomen of gewoon ‘een appeltje voor de dorst’.

Het hebben van voldoende vermogen op latere leeftijd is niet vanzelfsprekend. In ieder geval komt dat niet vanzelf. Daar dienen we op tijd, het liefst zo vroeg mogelijk, geld voor te reserveren. Immers, hoe langer we kunnen sparen, hoe lager het bedrag is dat we jaarlijks opzij hoeven te leggen. Het rendement op sparen is momenteel ca. 0%. Ondanks dat blijft het verstandig om een spaarbuffer achter de hand te hebben. Bij een groot vermogen dat langere tijd niet nodig is kan het zinvol zijn om een deel te beleggen in bijvoorbeeld effecten, vastgoed, leningen of crowdfunding met onderpand. Laat u hierbij adviseren!

Onderhoud

Ook het onderhoud van grotere vermogens is enigszins vergelijkbaar met de lente. Voor een goed resultaat zullen we regelmatig ons tuingereedschap moeten gebruiken, anders verstikt het prille groen door onkruid en wildgroei.

Wanneer een effectenportefeuille goed gebalanceerd is opgebouwd zullen de financiële markten vervolgens haar werk doen. Door koersbewegingen raakt de portefeuille in onbalans. Bij zorgvuldig onderhouden portefeuilles blijft het neerwaarts risico beperkt en wordt het opwaarts potentieel benut. Het onderhoud bestaat o.a. uit herbalanceren, gestructureerd winstnemen en het veiligstellen van vermogens. Zo kunnen vermogensdoelen uiteindelijk worden geoogst.

Geniet van de lente. Begin op tijd met zaaien en zorg voor onderhoud! Duisenburgh Vermogensregie helpt u graag op weg. Wij doen dit 100% onafhankelijk.