Overnachten in een sfeer van lang vervlogen tijden

Met de realisatie van een twee verdiepingen tellende luxe hotelsuite in de Gevangentoren aan de Boulevard de Ruyter in Vlissingen, is deze stad weer een unieke beleving rijker. Proef de authentieke sfeer en verwonder je over de adembenemende vergezichten over de boulevard en het water.

Na een grondige verbouwing werd het bovenste deel van de toren en de torenspits omgetoverd
tot een prachtige suite met een aparte ‘woonkamer’ en een riante slaapkamer. Bij de verbouwing, uitgevoerd door Bouwbedrijf Joziasse uit Vlissingen in samenwerking met Monumentenschilder Hubert Moerman, is de kenmerkende uitstraling intact gebleven. De prachtige rond gemetselde stenen muren en het robuuste houtwerk laten een bijna middeleeuwse sfeer weer tot leven komen. Gecombineerd met alle comfort en gemakken van de moderne tijd zal het een verblijf onvergetelijk maken.

‘Rondom uitzicht over de Westerschelde,
de stad, de duinen
en de boulevard’

De suite heeft een eigen opgang gekregen vanaf de boulevard voor optimale privacy. Als onderdeel van de totale beleving wordt er door middel van een authentieke wenteltrap de woonkamer bereikt. Als je overigens ten volle van al dit moois wilt genieten, dan is het wel zaak dat je goed ter been bent, er is namelijk geen lift aanwezig. De woonkamer is van alle gemakken voorzien, met een comfortabele bank en een fauteuil, een eettafel en een functioneel keukenblok waar een kopje koffie of thee gezet kan worden. Er is een koelkast aanwezig maar geen mogelijkheden om te koken, het is ten slotte een hotelsuite.

Dat is ook niet nodig, aangezien restaurant De Gevangentoren onder in de toren is gevestigd. Vanuit de woonkamer is er zicht op de kantelen die rondom de spits lopen. Wie de suite boekt heeft ook vrij toegang tot deze unieke buitenomgeving. Hoog boven Vlissingen met rondom uitzicht over de Westerschelde, de stad, de duinen en de boulevard en met goed weer zelfs op de skyline van Knokke, Terneuzen en Middelburg. Bedenk eens hoe romantisch het is om met een lekker drankje, gezeten op het buitenmeubilair, op een warme zomerdag de zon in de zee te zien zakken.

Met nog een wenteltrap wordt de bovenste verdieping bereikt. Hier staat een kingsize bed op een verhoogd podium. Dit is met opzet gedaan, op deze manier heb je namelijk vanuit bed door de ‘patrijspoorten’ vrij uitzicht over de Westerschelde en de boulevard. Boven het bed, in de spits, is als extraatje een ‘sterrenhemel’ aangebracht. Tientallen lichtjes flonkeren je in het donker tegemoet, alsof je in de buitenlucht slaapt. In het voeteneind van het bed is de televisie ‘verstopt’ en natuurlijk ontbreekt de luxe badkamer niet, met onder meer een inloopdouche en een ruim bubbelbad.

De Gevangentoren zelf kent een rijke geschiedenis. Om maar eens wat jaartallen te noemen: de toren werd rond 1490 gebouwd als onderdeel van de Westpoort, de stadspoort die toegang gaf aan Vlissingen en zou ook als vuurtoren hebben gefungeerd. Rond 1600 ging de Westpoort dienst doen als stadsgevangenis. In 1795 kreeg het complex onder Frans bestuur een militaire bestemming. Bij beschietingen door de Engelsen begin 1800 werd de toren zwaar beschadigd en in 1811 werd de Westpoort grotendeels afgebroken, alleen de Gevangentoren bleef behouden. De toren werd verlaagd en kreeg een met aarde bedekt koepelgewelf om hem bomproef te maken. Vanaf dat moment kreeg de toren de bijnaam ‘de Bomvrije’. Helaas bleek dit niet zo te zijn, tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de toren geraakt door een voltreffer.

‘Het restaurant staat al vijf jaar in de Lekker 500 vermeld’

Eigenlijk mogen we blij zijn zijn dat de toren er nog staat. Rond 1890 krijgt Vlissingen zijn boulevard en wordt de Gevangentoren als een hinderlijke sta-in-de-weg beschouwd.

Gelukkig blijft de toren op voorspraak van de Vlissingse oudheidskamer gespaard, maar in 1953 dreigt opnieuw de slopershamer als de dijken verhoogd moeten worden en de toren op een ‘zwakke plek’ blijkt te staan. Door plannen aan te passen kon ook nu weer de toren behouden blijven. Wel werd rond 1960 besloten om de toren met een verdieping te verhogen zodat het gebouw zijn imposante aanzicht zou houden en werd de sinds 1809 ontbrekende torenspits opnieuw opgebouwd.

Heden ten dage is de Gevangentoren een rijksmonument. Op de begane grond is restaurant De Gevangentoren gevestigd met zitplaatsen binnen, in de serre en buiten op het hangend terras. Het restaurant staat al vijf jaar in de Lekker 500 vermeld en heeft meermalen het certificaat van Uitmuntendheid mogen ontvangen van TripAdvisor, de grootste reiswebsite ter wereld.

‘Een trouw-locatie voor een intieme ceremonie
met zeezicht’

Op de eerste verdieping is de Torenzaal te vinden, een prachtige ruimte waar gedineerd kan worden, maar de zaal is ook uitermate geschikt voor presentaties, samenkomsten of vergaderingen. En sinds kort is de toren dus uitgebreid met een twee verdiepingen tellende hotelsuite.

De suite is bestemd voor twee personen en zou uitermate geschikt zijn als bruidssuite. Temeer daar de Gevangentoren aangewezen is als trouwlocatie voor een intieme ceremonie met zeezicht! En dan ’s avonds na een onvergetelijke dag overnachten in een unieke ambiance om het plaatje helemaal compleet te maken. Het verblijf is inclusief ontbijt maar kan ook tegen meerprijs veranderd worden in bijvoorbeeld een champagneontbijt.

Tekst Marianne Lukas

Fotografie Martijn Kraak