“Porsche, er is geen alternatief!”

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG wordt wereldwijd beschouwd als een naam die synoniem is aan snelheid en verlangen; de ultieme sportwagen met andere woorden. Het verhaal van Porsche is geen eenvoudig verhaal. Het gaat niet louter over uitgekiende auto’s, maar ook over de Porschefamilie, het merk Porsche en Porsche, de sportieve gigant.

Ferdinand Porsche was een geniale technicus. In 1875 in Bohemen geboren en opgeleid in Wenen. Hij werkte bij Lohner, Austro Daimler, Daimler-Benz en Steyr. In 1931 richtte hij zijn eigen constructeursbureau op in Stuttgart. Hier ontwikkelde hij de allereerste Volkswagen kever. In 1943 verhuisde het bedrijf naar het Oostenrijkse Gmünd, omdat Stuttgart te gevaarlijk werd. Na de oorlog werden hij, zijn zoon Ferry en zijn schoonzoon Anton Piëch die bedrijfsadvocaat was, door de Fransen gearresteerd als oorlogsmisdadigers, een drogreden… Ferdinand werkte daar in gevangenschap gedwongen mee aan de ontwikkeling van de Renault 4. Ferry, die al snel werd vrijgelaten, ontwierp in Gmünd voor Cisitalia een raceauto om de borgtocht voor zijn vader en oom te bekostigen.

 

Hier had Ferry ook zijn eerste sportwagen ontwikkeld op basis van een Volkswagen kever, stomweg omdat de  Volkswagenonderdelen vrijwel de enig verkrijgbare waren.

Ferdinand gaf na zijn vrijlating zijn goedkeuring aan het project en in juni 1948 werd de eerste ware Porschelegende geboren, de 356. Hij was voorzien van een buizen spaceframe chassis, een aluminium carrosserie en een viercilinder 1131 cc Volkswagen boxermotor achterin.

In april 1950 keerde men terug naar Stuttgart en in januari 1951 stierf Ferdinand.

Gloriedagen op het circuit

Mede door de vele successen op de internationale circuits, het waren al meer dan 400 in 1956, werd de 356 een doorslaand succes. De 550 Spyder was de eerste doelgerichte sportwagen van Porsche die weer de basis vormde voor de Carrera die grote successen haalde op le Mans. De luchtgekoelde 1,5 liter boxermotor had 110 pk en haalde daarmee een topsnelheid van 200 km/h!

In juni 1948 werd de eerste ware Porschelegende

geboren, de 356

Tekst Rob Strating