‘Portretfotografie’ – Anja van Ast

‘Een beeld zegt vaak meer dan woorden’

Anja van Ast heeft een grote passie voor portretfotografie. “Een beeld zegt vaak meer dan woorden, een mooi moment of een mooie blik is vaak al genoeg zeggend”. Anja verteld over haar bijzondere fotografie en hoe het allemaal is begonnen.

“Zes jaar geleden ben ik begonnen met fotograferen met een spiegelreflexcamera. De eerste jaren heb ik voornamelijk landschapsfoto’s gemaakt. Nog steeds leg ik graag een mooi landschap vast maar mijn interesse heeft zich steeds meer verlegd naar portretfotografie op een creatieve manier omdat de interactie met de modellen heel inspirerend is. 


Ik probeer een model op een andere manier te laten poseren waarbij intimiteit, sfeer en emotie een belangrijke rol spelen. Ik krijg mijn inspiratie vaak van het model zelf, een verhaal dat verteld wordt of een emotie tijdens de fotoshoot. Verder ben ik altijd op zoek naar bepaalde kledingstukken en accessoires die een belangrijke rol spelen in mijn fotografie. In mijn foto’s probeer ik een bepaalde serene rust te leggen waarschijnlijk omdat ik zelf best een druk persoon ben. Juist een eenvoudig beeld kan voor mij heel sterk zijn. Ik besteed veel aandacht aan het nabewerken en kan volledig tot rust komen als ik het beeld tot in detail aan het retoucheren ben.

Het licht wat ik gebruik is gebaseerd op het dramatische licht zoals de Nederlandse schilders uit de 17e eeuw dat gebruikten en ik gebruik ook regelmatig elementen die geïnspireerd zijn op die eeuw. Dit mix ik met moderne elementen. Als dan alle delen samengevoegd zijn gaat het creatieve proces vloeien en kan ik heel enthousiast worden als het plaatje dat ik voor ogen had zichtbaar wordt door mijn lens.


‘Mijn interesse heeft zich steeds meer verlegd naar portretfotografie

Dat ik uit Zeeland kom wil ik graag laten zien en daarom is de zee en alle elementen die daarmee te maken hebben in mijn fotografie een terugkerend thema omdat ik me daar sterk mee verbonden voel. Het geeft me inspiratie en rust om langs het water te lopen en ik heb veel foto’s van waterlandschappen in Zeeland gemaakt die ik regelmatig gebruik als achtergronden voor mijn studiofotografie. 


Naast de fotoshoots die ik doe in mijn fotostudio in Hansweert fotografeer ik de modellen regelmatig op bijzondere locaties in Zeeland zoals de grote kerk in Veere, de oude kerk in Hansweert, Sint Anna in Yerseke en de Abdij in Middelburg. Ik geef daarnaast workshops die ook op speciale locaties plaatsvinden.


‘Er waren meer dan 40.000 inzendingen uit de hele wereld en de foto van Tess werd samen met 30 andere foto’s uitgekozen voor de expositie’

Inmiddels heb ik diverse internationale fotografie prijzen gewonnen, ben al regelmatig gepubliceerd in diverse magazines en mijn werk heeft op een aantal binnen- en buitenlandse exposities gehangen. De mooiste daarvan vind ik zelf de expositie in het kader van de wereldwijde impact van Covid-19 in het stadscentrum van Siena in Italië. Er waren meer dan 40.000 inzendingen uit de hele wereld en de foto van Tess werd samen met 30 andere foto’s uitgekozen voor de expositie. Die heeft daar in 2020 (op 2 x 3 meter geprint) een aantal maanden gehangen. Dat geeft echt een mooi gevoel van waardering.”