Prachtig overnachten in de duinen bij Vrouwenpolder

Stond dit gebouw er nu al, of…? Dit is de reactie van veel periodieke bezoekers van Vrouwenpolder bij het zien van Duinhotel Breezand. Het komt niet doordat het splinternieuwe gebouw niet groots en meeslepend is. Dat is het zeker. Maar doordat het zo perfect in zijn omgeving past, lijkt het er altijd al gestaan te hebben. En dat is precies wat men ermee wilde bereiken.
hotel breezand vrouwenpolder

Aan de wieg van dit bijzondere bouwwerk stond Henri Zwerus van RoosRos Architecten. Als architect gaf hij dit hotel zijn kenmerkende ronde vormen, stijlvolle overkragingen en natuurlijke uitstraling mee. “Het uitgangspunt was om dit gebouw zoveel mogelijk in te passen in zijn natuurlijke omgeving. Alsof het, net als de omringende duinen, door de wind was beïnvloed. Hier horen ronde vormen bij, ook al brengen die soms extra uitdagingen met zich mee in de engineering en bouw.”

Regisseur

Die uitdagingen hoefde Henri niet alleen aan te gaan. “We hadden als architect niet alleen de ontwerprol, maar voerden ook de regie over de engineering tijdens de bouwvoorbereiding. We hadden het geluk hierin te kunnen samenwerken met een zeer betrokken opdrachtgever (Breezand Vakanties), vakkundige constructeur (IMd), gedreven aannemer (Bouwgroep Peters) en gespecialiseerde installatieadviseur (M3E). Het woord ‘teamwork’ was hier zeker geen holle frase.”

Sterk bouwteam

Eigenaren en opdrachtgevers Jan en Leon de Visser van Breezand Vakanties bevestigen Henri’s woorden. “We hebben van begin af aan een sterk bouwteam gevormd”, begint Jan. “Ook Ennik Interieur en Hoveniersbedrijf Arjan Nieuwenhuis hebben een belangrijke rol gespeeld. Iedereen heeft meegewerkt aan wat het nu is. Steeds verbeterden we elkaars ideeën en hielden we elkaar scherp. Een treffend voorbeeld van hoe zoiets gaat, is mijn voorstel om sommige ronde vormen toch recht te maken, om budgettaire redenen. Daarop werd ik teruggefloten door de architect, die wist hoe belangrijk de juiste lijnen waren. Nu denk ik: Wat heb je gelijk! Wat ben ik blij dat ik naar je geluisterd heb.”

Functioneel

Jan en Leon zijn terecht blij. Er is geen vorm, materiaal, kleur of toepassing die je aan het hotel zou willen veranderen. Alles klopt en is niet alleen mooi, maar ook nog eens functioneel, zo blijkt. “De grote, steeds verder teruglopende overkragingen zijn nuttig voor het reguleren van de zonlichttoetreding”, legt architect Henri uit. “Ze verbinden daarnaast binnen met buiten, laten ruimtelijke terrassen met veel privacy ontstaan en zorgen voor een schitterend spel van zon en schaduw.”

Niet zomaar duinen en grassen

Ook in de omliggende tuin is overal over nagedacht. Waar ooit een vlak grasland lag, zie je nu speelse duinen, die er al van oudsher lijken te liggen. Dat ook hier weer functionaliteiten achter schuil gaan, is niet iets wat je direct verwacht. “De duinen bieden ideale plekjes voor gezellige privézitjes”, zegt hovenier en infra-specialist Arjan Nieuwenhuis. “Bovendien is eronder overal drainage aangebracht, zodat regenwater goed opgevangen wordt.”

De ruwe grassen, die zelfs in de architectuur van het gebouw gebruikt zijn, bieden de perfecte duin-sfeer, maar dan zonder de ongemakken van opstuivend zand. “Dat wil je natuurlijk niet in je hotel hebben. Daar hebben we goed op gelet. In plaats van zandpaden hebben we bijvoorbeeld ook voor kleischelppaden gekozen. Deze passen ook weer mooi bij de natuurlijke kleuren van het hotel. En zo houden we rekening met alle details. Dat is ook het leuke van een project als dit. Hier kunnen we het zo grondig doen omdat we van a tot z betrokken zijn. Van ideevorming tot uitvoering en onderhoud.”

Duurzaamheid in het kwadraat

Ook zeer prominent aanwezig in Duinhotel Breezand, zonder dat je het direct ziet, is de extreme mate van duurzaamheid in het gebouw. “Dat is hier echt opvallend”, aldus Henri. “Deels door het visuele deel, het vele hout en groen dat er in de architectuur verwerkt is, maar vooral ook technisch. Op alle aspecten is minimaal een GPR 8-score behaald. Dat is een prestatie van formaat.”

In eerste instantie was dit niet eens een expliciete wens van de eigenaren. “Het is ontstaan vanuit de gemeente”, aldus Leon. “Eerst werden we overweldigd door alle regels en vreesde ik dat de luxe van het hotel eronder zou lijden, maar dankzij de experts van het bouwteam lukte het allemaal makkelijk. Het werd zelfs een sport om er het maximale uit te halen. Hergebruikte materialen, slimme architectuur- en interieurkeuzes voor minimaal watergebruik. Echt alles zit erin.”

Karakter

Ook binnen klopt alles. Het hotel omarmt je zodra je de entree binnenstapt. Komt het door de natuurlijke materialen, kleuren en kenmerkende ronde vormen die van buiten naar binnen zijn doorgevoerd? “Zeker. Maar vooral door het karakter van het familiebedrijf”, verklaart Eelke Ennik van Ennik Interieur. “We ontwerpen namelijk niet zomaar een interieur in een bepaalde stijl, maar gaan allereerst op zoek naar het karakter, de passie en toekomstvisie van de opdrachtgever(s). Die laten we in het interieur samenkomen met de wensen van de doelgroep.”

‘Nu denk ik: Wat heb je gelijk! Wat ben ik blij dat ik naar je geluisterd heb.’

Eindresultaat

Eelke en zijn team waren er vanaf het begin van het project bij. “Een goed voortraject is de voorwaarde voor een succesvol eindresultaat. Net als betrokkenheid van de opdrachtgever. Daaraan ontbrak het bij dit project zeker niet. Heel fijn, want hier wordt het eindresultaat altijd beter van.”

Ook dit kunnen we alleen maar beamen. Het interieur in Duinhotel Breezand is prachtig, uitnodigend, omarmend. De natuurlijke bruintinten, het hout en het riet geven de ruimtes een beetje een Ibiza-stijl, maar dan vernieuwend en modern. Er is niet echt een naam voor, het is volledig uniek. Eelke: “We zijn echte pioniers en trendsetters. Het enige waar onze interieurs hetzelfde in zijn, is dat ze als geen ander interieur zijn en je voelt dat alles klopt.”

Het puntje op de i zijn de leuke accessoires en kleine details van perfectie, tot aan een netjes weggewerkte lekbak in het werkblad van de bar aan toe. “Styling is van groot belang om de juiste toon neer te zetten en perfectie is ons uitgangspunt. Dat is het ook bij de familie De Visser. Het was dan ook echt een feestje om voor hen te mogen werken. We wensen ze veel succes met hun tophotel.”

Tekst Kim de Booij 

Fotografie Vivian Loontjens