Slag op de Schelde 2015

Kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door Jelle Conijn, sous-chef van restaurant Ciel Bleu in Amsterdam. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar Takis Panagakis van restaurant Mazie in Den Haag.

Samen met zijn commis Yorrick Jansen wist Jelle Conijn de vakjury bestaande uit SVH Meesterkoks Edwin Vinke (De Kromme Watergang**), Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve**) en Sjaak Jobse te overtuigen met zijn gerecht ‘Fruits de mer Oosterschelde style’ geserveerd in een boot, waarbij een gin-tonic-cocktail ‘GT ocean style’. De vakjury was onder de indruk van de smaken en het gebruik van Zeeuwse producten in vrijwel elk onderdeel van het gerecht. Sommeliers Mike Dooms (De Kromme Watergang**) en Paul Labruijere (Katseveer*) beoordeelden de drank-spijscombinaties.

Persprijs 

De persjury koos voor Takis Panagakis die met commis Samantha Bijsterveld de elementen uit de natuur rond de Oosterschelde mixte met Zuid-Europese ingrediënten. Hun gerecht ‘Eb en vloed’ bestond onder meer uit Oosterscheldekreeft, witte asperges, yuzu, groene plantjes en zeewier uit Zeeland en Griekse kritharaki-pasta. In de persjury namen zitting uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair redacteuren Stefanie van der Maas (Little Spoon) en Astrid Schreuders (AstridsTaste).

Slag op de Schelde 

De Slag op de Schelde werd op 18 mei gehouden aan boord van het schip de Adriana tijdens een 6 uur durende vaart op het water van Nationaal Park de Oosterschelde. De 6 deelnemers hadden de opdracht een gerecht met asperges en met een product uit de Oosterschelde te maken, begeleid door een bijpassende drank. De gerechten werden blind geproefd door de beide jury’s. De wedstrijd, die werd gepresenteerd door Ramona van Zweden, werd aan boord afgesloten met een gezellige afterparty voor het meegereisde publiek, sponsoren en de deelnemers waarbij chef Dick Middelweerd als deejay optrad.

Indrukwekkend prijzenpakket 

Voor alle 6 deelnemers en hun commis was er een indrukwekkend prijzenpakket, met onder meer een Le Nouveau Chef koksbuis met naam, een Wüsthof mes, een abonnement op gastronomisch magazine Passion HI en diverse foodproducten. De winnaar van de vakjury ontving daarnaast onder meer een culinair arrangement voor 2 personen bij restaurant De Kromme Watergang** en een glazen bokaal. De winnaar van de persprijs mag zich onder meer verheugen op een culinair arrangement voor 2 personen bij restaurant De Treeswijkhoeve**.

 

Over Slag op de Schelde

Een jaarlijkse nationale kookwedstrijd voor chefs en sous-chefs met lef en zeebenen die wordt gehouden op een schip op de Oosterschelde. De deelnemers bereiden een gerechtje met asperges en een product uit de Oosterschelde met een bijpassende drank. Die worden beoordeeld door een prominente vak- en persjury. Georganiseerd door chef en voorzitter van Koksgilde Zeeland Hans Everse en Rutger en Jessica van der Weel, van Restaurant Katseveer. 

De deelnemers

Jelle Conijn & Yorrick Jansen

Ciel Bleu, Amsterdam

Takis Panagakis (chef) & Samantha Bijsterveld

Mazie, Den Haag

Paul Zwart (chef) & Denny Ranzijn

Truffels, Alkmaar

Tim Berkhout & Nino Koster

Hugh, Rotterdam

Marnix Benschop & Jurjen Benschop

Mess/Biergarten, Rotterdam

Jimmy Verboom & Michel Vielvoije

De Wig, Renesse

Tekst Astrid Schreuders

Fotografie
Limit Fotografie en PassionHI