Supercars

Social media is niet meer weg te denken in deze tegenwoordige tijd. Als je auto video’s op YouTube zoekt, is de kans groot dat je terecht komt op het YouTube kanaal van Hans van Raaijen. Op social media is hij dé man achter een van de grootste autokanalen ter wereld. Tijd voor een nadere kennismaking met deze bijzondere Zeeuw.

Om Hans van Raaijen te interviewen, heb ik met hem afgesproken in Brasserie Katoen in Goes. Deze 32-jarige Goesenaar heeft op de HEAO Commerciële Economie gestudeerd, is werkzaam als Financieel Adviseur en had altijd al iets met snelle auto’s: “Al van jongs af aan maakte snelle en bijzondere supercars indruk op mij. Tijdens een vakantie in Monaco zag ik de meest spectaculaire supercars voorbij komen. De toenmalige Ferrari 512 Testarossa maakte een onuitwisbare indruk op mij. Hij was bijna 2 meter breed en had van die indrukwekkende koelsleuven aan de zijkant om de 428 pk sterke V12 van lucht te voorzien. Daar is de basis gelegd voor mijn hobby…!”

Gumbal.tv

Hans van Raaijen: “De naam van mijn social media platform heet Gumbal.tv. Dit is een fictieve naam die ik al ruim 10 jaar geleden heb geregistreerd op YouTube. Nooit geweten dat deze naam zou uitgroeien tot een van de grootste en bekendste auto-kanalen van de wereld. Met de komst van de social media is alles in een stroomversnelling gekomen. Sinds een jaar of zes ben ik actief video’s gaan maken over supercars en ben deze gaan posten op YouTube. Nu, 6 jaar later en ruim 2000 video’s verder, zijn mijn video’s al ruim 375 miljoen keer bekeken. Naast YouTube, waar bijna 500.000 mensen zich hebben geabonneerd op mijn kanaal, weten mijn volgers mij ook te vinden op bijvoorbeeld Facebook. Met bijna 5 miljoen likes en een berichtbereik van gemiddeld 10 miljoen mensen per week volgen wereldwijd vele autoliefhebbers mij.”

Europa en…

Samen met RTL Autowereld heeft hij begin dit jaar ook een uitzending gemaakt en eind november haalde Hans ook het nieuws op Omroep Zeeland in het kader van Zeeuwse vloggers en YouTubers. “Om de meest unieke video’s te maken, reis ik veel door Europa en ver daar buiten zoals bijvoorbeeld Amerika. Ik film alles wat uniek is, van een snelle BMW M3 tot een bijzondere Koenigsegg Agera R. Hier op het vasteland is Monaco een walhalla voor autoliefhebbers, maar ook dichterbij huis kun je veel bijzondere supercars zien. Op slechts 3 uur rijden van Goes ligt het mooiste circuit ter wereld: de Nordschleife van de Nürburgring in de Duitse Eifel. Elke dag kun je daar wel iets bijzonders zien. Op dit bijna 21 km lange circuit testen fabrikanten ook hun nieuwe modellen. Het geeft een enorme kick om een video te maken van de nieuwste Bugatti, Koenigsegg, of Pagani om er maar een paar te noemen.

Inmiddels ben ik in die wereld redelijk bekend geworden en daardoor heb ik bijvoorbeeld het geluk gehad zelf een Bugatti Veyron Grand Sport te mogen besturen. Die heeft een 8.0 liter 16 cilinder middenmotor met 1200 pk/1500 Nm. Zo’n ‘hypercar’ gaat in 2,5 seconden naar de honderd en heeft een topsnelheid van 415 km/u! We reden toen trouwens met drie Veyrons naar Leipzig om daar twee nieuwe Porsches 918 Spyder op te gaan halen!”

Toekomst

“De inhoud van mijn video’s moeten interessant, uniek en onderscheidend zijn. Daardoor werk ik met de beste 4K camera’s zodat de kwaliteit altijd optimaal is. Ik blijf het leuk vinden om mijn passie te delen met anderen. Bijna altijd sta ik achter de camera, waardoor ik zelf niet de auto’s kan besturen. Steeds vaker verschijn ik nu ook voor de camera. Hierdoor kun je de beleving van de auto nog beter overbrengen op de kijkers. Daarnaast zijn er nog genoeg landen te ontdekken waar bijzondere auto’s rond rijden, zoals bijvoorbeeld Dubai of Abu Dhabi. Wat je daar allemaal ziet is echt bizar! Door dit werk ontmoet ik ook vele bekende en interessante mensen die ook deze passie en bijzondere auto’s hebben.”

U weet nu de Zeeuwse petrolhead met zijn supercars ook te vinden…!

Tekst Rob Strating

Fotografie Hans van Raaijen, Marieke Mol, e.a.