‘Syrco Bakker: van Cadzand naar Bali’

Voor de meesten niet naast de deur, maar wie Bali als vakantiebestemming kiest, kan vanaf nu ook een nieuw hoofdstuk toevoegen aan zijn culinaire belevenissen. Mét Zeeuwse touch: de veelgeprezen tweesterrenchef Syrco Bakker heeft een nieuw restaurant Syrco BASÈ geopend op vakantie-eiland Bali, en wel in het populaire culturele centrum Ubud. 

Naast een fine dining restaurant verdeeld over twee verdiepingen is er een Chef’s Table (Syrco BASÈ Ku) voor veertien gasten, een foodbar en binnenkort opent er ook een winkel met Balinese producten. Syrco Bakker’s carrière nam een vlucht toen hij onder mentorschap van Sergio Herman op 25-jarige leeftijd als souschef begon bij driesterrenrestaurant Oud-Sluis. In 2010 stapte hij over als chef-kok naar restaurant Pure C in Cadzand dat onder zijn leiding twee Michelinsterren verwierf. In 2022 werd Bakker uitgeroepen tot chef van het jaar door gastronomie­gids Gault Millau.

Grootouders

Zijn grootouders komen uit Indonesië dus Syrco heeft al affiniteit met die keuken. Aanvankelijk was het plan dat hij op Bali aan de slag zou gaan in een bestaand restaurant. Maar dat behelsde een waslijst aan renovaties en concessies. Er kwam een alter­natief in de vorm van een kaal stuk land waarop de droom gerealiseerd kon worden: het restaurant omsluit een centrale tuin en combineert de Balinese architectuur met een moderne bouwstijl. In lijn met de menu-filosofie is ook voor het ontwerp en de bouw gekozen voor lokale partners. In eerste instantie was het idee om na de opening van het restaurant op Bali direct weer terug te gaan naar Nederland, maar samen met zijn gezin blijft hij voor minimaal een jaar. Syrco: “Dan kunnen we de zaak goed opstarten.” 

‘Nóg een stap in het eigen ondernemerschap: over anderhalf jaar opent Syrco ook een nieuw restaurant in het Zeeuwse Retranchement’

Van boer-tot-bord

Syrco en zijn vakkundige team blijven trouw aan de van boer-tot-bord filosofie die hij ook toepaste voor zijn restaurant Pure C in het Zeeuwse Cadzand: samenwerking met en producten afnemen van lokale boeren, vissers en producenten. Maar ook personeel betrekken vanuit de regio. Uiteraard bepalen de seizoenen mede wat er op de borden geserveerd gaat worden. Syrco: “Lokaal, natuurlijk, duurzaam, trans­parant en traceerbaar zijn de sleutel­woorden voor de culinaire beleving die ik mijn gasten voor­schotel.” Naast de opening van Syrco BASÈ zet hij nog een andere stap in het eigen onder­nemerschap: over anderhalf jaar opent hij ook een nieuw restaurant in het Zeeuwsvlaamse Retranchement. Iets dichterbij huis voor onze lezers.  -www.syrcobase.com