‘Terug naar ’t Zeeuwse, een droomhuis in de wijk Goese Diep’

Villa Goese Diep

“We hebben een kavel toegewezen gekregen in Goes”, overviel Aicha haar partner Joost ruim twee jaar geleden. Op dat moment woont het stel met hun twee kinderen nog in de omgeving van Amsterdam, maar verschillende roots en connecties brengen hen naar Zeeland. Met veel enthousiasme zijn ze in de wijk Goese Diep aan de slag gegaan om een droomhuis te bouwen. 

“Een tijd terug reden Aicha en ik langs een huis en meteen waren we weg van het ontwerp, de lijnen en het materiaal”, vertelt Joost, “ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb bij het huis aangebeld om te vragen wie de ontwerper was, dit bleek Arco Herrebout van Vormverbeeld en Bivaks te zijn. Toen we eenmaal, heel spontaan te horen kregen dat we mochten bouwen op een mooie kavel in Goes, hebben we geen moment getwijfeld en hem gebeld.” 

‘Het gezin heeft zowel in de randstad als in het buitenland gewoond’

Leefwensen

Het gezin heeft zowel in de randstad als in het buitenland gewoond maar de kans om weer terug naar Zeeland te gaan, hebben ze met beide handen aangepakt. Maar als ze het doen, dan doen ze het goed dus begonnen ze met een wensenlijstje voor te leggen aan Arco. “Ieder ontwerp is voor mij een nieuwe uitdaging die begint bij elke individuele gebruiker. Zo’n ander halfuur heb ik met Joost en Aicha om tafel gezeten en daaruit moet je aanvoelen wat de leefwensen zijn. Ik stel veel vragen, ik luister en help zo keuzes te maken die resulteren in ‘de ultieme woning’ voor de eindgebruiker. Ik plaats letterlijk een punt op de kavel voor de beste positie wat betreft het zicht en de zon. De functies bouwen we er letterlijk omheen voor het juiste gebruik en karakter. Totdat het, in dit geval, de woning is van Joost en Aicha.” Het stel bevestigt dit en Aicha vult aan: “Dat is erg prettig aan Arco, hij werkt vanbinnen naar buiten en vraagt letterlijk: hoe leef je? Ons hele huis is gebouwd naar onze leefstijl en daar hebben we nog iedere dag plezier van.”

‘Ons hele huis is gebouwd naar onze leefstijl en daar hebben we nog iedere dag plezier van’

In contact blijven

De grote ramen van de schuifpui, die aan beide kanten open kan, zorgen voor veel licht in de woonkamer. De afstand tussen de open keuken, de eetkamertafel en de bank is niet groot. Een bewuste keuze volgens het stel. Joost: “Wij houden ervan om met elkaar in contact te blijven in dezelfde ruimte. Een groot deel van de tijd brengen we door aan de eettafel, maar ook buiten.” Dat ze zo graag buiten zijn, zomer en winter, heeft Arco meegenomen in zijn ontwerp. 

“Ik heb er rekening mee gehouden waar de zon op- en ondergaat en op basis daarvan verschillende hoeken gecreëerd zodat het gezin te allen tijde buiten kan vertoeven. Zo gaven ze aan ’s ochtends graag in de jacuzzi te zitten, dan is het fijn als de ochtendzon op die plek schijnt. Aan het einde van de dag zitten ze op een relaxte plek waar ze kunnen borrelen met vrienden en familie. Op frissere dagen is het mogelijk de, in het plafond gebouwde, heaters aan te zetten. Bij het diner verplaatsen ze zich naar de zijkant van het huis, waar ze uit de wind en in de avondzon van hun avondeten genieten.” 

Uitdagingen van de aannemer

Dat de klik er meteen was, is voor zowel Joost en Aicha als Arco nog steeds bijzonder. Bij het drietal voegde zich Jacco Baaij, van Baaij Totaalbouw. Voor de aannemer een mooi project, waarbij hij al vroeg in het ontwerpproces werd betrokken. “Arco vroeg ons om mee te kijken om zo onze aandachtspunten en wensen te verwerken in de tekening. De woning is volledig in houtskelet gemaakt, alle wanden hebben we in onze eigen werkplaats prefab gemaakt en vervolgens naar de bouw getransporteerd. We hebben daar het volledige casco in een paar dagen gemonteerd.” Tijdens dit project is de aannemer uitdagingen niet uit de weg gegaan. Het verlijmen van steenstrips op een houtskelet ondergrond was nieuw voor hem. Met de juiste adviezen van de leveranciers, zoals het gebruik van een speciale cementgebonden gevelsteunplaat, hebben ze dit op de juiste manier gerealiseerd. “Als ik de woning van een afstand bekijk, ben ik nog steeds blij met het resultaat. Het herinnert mij aan de betrokken en positieve manier van samenwerken met opdrachtgevers, architect en onderaannemers.”

Geen ruimte verkeerd benut

Joost, Aicha en de kinderen wonen met veel plezier in de wijk en zijn trots op het huis. “We kunnen wel stellen dat we een droomhuis hebben gebouwd”, concluderen ze met een grote glimlach. “Ieder hoekje of ruimte wordt optimaal benut dus we kunnen van het gehele perceel genieten, ook een belangrijke tip van Arco. Natuurlijk zien we met regelmaat huizen voorbijkomen die ook mooi zijn, misschien wel met meer oppervlakte of een beter uitzicht. Toch zeggen we steeds tegen elkaar dat ons huis er niet aan kan tippen.”

Tekst Marit Jansen van Galen

Fotografie Ben Seelt Photography